Film

Skribent

Erika Jarhed

19 februari 2023 | 12:00

10 sköna filmer som piggar upp när du är sjuk

Snart närmar sig våren, men först ska vi ta oss igenom februari. MovieZine har samlat ihop 10(+) perfekta filmer att se medan du ligger hemma sjuk!
Vi är mitt i "vabruari" där både barn, men också dig själv, kanske råkar ut för bakterier som får dig sängliggandes hemma. Vad ska man då göra med dygnets alla timmar? Vi på MovieZine tycker att du självfallet ska passa på att se på en film eller två (eller tre, eller fyra...)
 
Vi har samlat ihop 10 filmer att kolla på medan du kurerar dig (eller är hemma för att vabba). Troligtvis hittar du något just för dig - en komedi, en actionfilm, en klassiker, en nostalgifilm, en spänningsfilm eller kanske något du helt enkelt har glömt bort existerar. I vilket fall är vi här för att ta hand om dig medan du ligger nedbäddad i soffan.
 

1. "Atlantis: En försvunnen värld" (Disney+)

 
 
Är det inte obligatorisk att se minst en Disneyfilm när man är sjuk? Det bästa (eller värsta) är att det finns många att välja mellan men här har vi en film som inte har fått den uppmärksamhet den förtjänar! "Atlantis: En försvunnen värld" från 2001 handlar om Milo som blir erbjuden att åka med som rådgivare för en expedition för att hitta Atlantis (ni vet ön som inte har kunnat bevisas existera). En fun-fact är dessutom att språket Atlantiska som används hittades på bara för denna film!
 
Här har vi en riktigt bra äventyrsfilm, som kan väcka dina nostalgiska känslor - eller där du får chansen att se den för allra första gången! Vi har även uppföljaren "Atlantis: Milos återkomst" från 2005 att följa upp med. Helt enkelt två filmer som du kanske inte sätter på varje fredagkväll med dina kompisar, men som du bör passa på att se nu. Finns att hitta på Disney+.
 

2. Ocean's-trilogin (Viaplay)

 
 
"Ocean's Eleven" (2001), "Ocean's Twelve" (2004) och "Ocean's Thirteen" (2007 ) är tre utmärkta filmer att se efter varandra, om du ändå ligger hemma sjuk. I första filmen får vi följa Danny Ocean (George Clooney) som ska råna Las Vegas största kasino. Men Danny kan inte klara kuppen ensam, utan behöver få hjälp av inte en, utan 10 andra vänner, där vi bland annat får se Brad Pitt och Matt Damon i roller. Här får vi tre riktigt underhållande filmer för dig som älskar "kupp"-genren, som alla finns att se på Viaplay.
 
2018 släpptes dessutom "Ocean's 8" där kvinnorna kliver fram, med bland annat Sandra Bullock i täten. Finns också att se på Viaplay, men kostar 49 kr att hyra.
 

3. "The Greatest Showman" (Disney+)

 
 
Här har vi filmen för dig som vill muntra upp dig med lite sång, musik och dans. Inte nog med det är "The Greatest Showman" stjärnspäckad - Zendaya, Zac Efron, Hugh Jackman, Michelle Williams och (ja jag kan inte låta bli utan att poängtera, men svenska) Rebecca Ferguson.
 
Här får vi följa P. T. Barnum (Jackman) som drömmer om att skapa den största och mest spektakulära föreställningen (början på vad som senare kommer att bli cirkus), men han motarbetas från resten av samhället. Filmen som kom 2017 blev en stor succé, och om du inte har sett den tidigare så bör du passa på nu när du ändå behöver piggas upp. För övrigt är den också värd att se en omgång till om du redan har sett den (ett antal gånger) tidigare. Finns att hitta på Disney+.
 

4. "Tillbaka till framtiden"-trilogin (Netflix och Viaplay)

 
Large d0f9694ded97a7a7ddd2b0f41610018b large 5a9198e71463cb667ae4b74804a24533 shirtdoc
 
Snart är det 40 år sedan första "Tillbaka till framtiden"-filmen fick premiär. Nu är det väl ändå dags att se om denna sköna filmserie? Eller se den för allra första gången för dig som kanske tillhör generation Z eller Alfa, som förmodligen har missat de tre 80-talsfilmerna. 
 
I första filmen som utspelar sig 1985 får vi möta Marty (Michael J. Fox) som är kompis med uppfinnaren Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd) som har byggt en tidsmaskin. Men när Marty råkar hamna i tidsmaskinen tar den honom till år 1955, och för att ta sig tillbaka till sin egen tid måste han hitta den unga Dr. Brown. Dessutom råkar hans egen mamma bli kär i honom...
 
De tre filmerna "Tillbaka till framtiden" (1985), "Tillbaka till framtiden del II" (1989) och "Tillbaka till framtiden del III" (1990) passar perfekt för dig som vill resa tillbaka i tiden och uppleva 80-talets färgstarka stil. Inte nog med det är det ju spännande att få se hur de förutspådde att år 2015 skulle se ut... Finns att hitta på Netflix och Viaplay!
 

5. "Kalle och chokladfabriken" (Viaplay)

 
 
En Johnny Depp-film måste väl ändå inkluderas på denna lista? Inte nog med det är "Kalle och chokladfabriken" regisserad av Tim Burton - en film för dig som vill fly den tråkiga verkligheten och pigga upp dig med en lättsam, rolig och fantasifull film.
 
Kalle (Freddie Highmore) vinner en tävling om en guidad tur i den mystiska chokladfabriken som ägs av Willy Wonka (Johnny Depp), och där får han uppleva ett äventyr som överträffar alla hans fantasier. Filmen hade premiär 2005 (för 18 år sedan!) och är kanske en film som du har glömt bort med tiden. Dessutom är det en bra idé att se om den för att förbereda dig inför "Wonka" som kommer ut 15 december i år med Timothée Chalamet i huvudrollen.
 
"Kalle och chokladfabriken" finns att se på Viaplay.
 

6. "21 Jump Street" och "22 Jump Street" (Viaplay) 

 
Large 64503569f4aa740bf5621a8703d32cc6 original
 
Jonah Hill och Channing Tatum är väl ändå en duo som du vill ha sällskap av medan du kurerar dig? Här spelar de två poliser som ser tillräckligt unga ut (diskuterbart) för att jobba som täckmantel på en gymnasieskola för att stoppa en ny hipp drog bland ungdomarna. 2012 kom första filmen "21 Jump Street" och 2014 kom dess uppföljare med det innovativa namnet "22 Jump Street".
 
Det här är två skruvade komedifilmer som kommer få dig på bättre humör, och med inslag av en hel del action. Båda finns att tillgå på Viaplay!
 

7. "En prinsessas dagbok" och "En prinsessas dagbok 2 - kungligt uppdrag" (Disney+)

 
 
Dessa filmer såg du nog inte igår! Anne Hathaway spelar femtonåriga Mia som får träffa sin farmor (Julie Andrews) för första gången, och berättar då att Mia ska ärva tronen av Genovia. Därmed inleds arbetet att lära henne att bli en prinsessa, samtidigt som Mia vill balansera det med sitt normala high-school liv.
 
Detta är filmen för dig som vill kasta dig in i den nostalgiska andan, eller vem vet - kanske se den för första gången? I vilket fall som helst är nu det perfekta tillfället, när du ändå ligger nedbäddad. En mysig komedi som nästintill har blivit en klassiker, där första filmen och uppföljaren från 2004 har regisserats av Garry Marshall ("Pretty Woman"). De senaste åren har det ju dessutom varit prat om en tredje film...
 
Se båda filmerna på Disney+!
 

8. "Now You See Me" 1 och 2 (C More och Viaplay)

 
Large 11a449cf5f13472e2bc2e4638198e0e0 original 1
 
Här är två filmer som kanske kräver mer av dina hjärnceller, men som gör att du defintivt kommer att glömma bort din feber. De fyra illusionisterna, som spelas av Jesse Eisenberg, Woody Harrelson, Isla Fisher och Dave Franco, bildar gruppen "The Four Horsemen" och utför flera kupper inför öppen publik för att sno pengar från korrupta affärsmän. Samtidigt får vi följa FBI:s främsta detektiv (Mark Ruffalo) som med hjälp av en gammal magiker (Morgan Freeman) försöker sätta dit dem.
 
Två spännande filmer, som jag garanterar att man kan se flera gånger om (det behövs nästan). Första filmen kom 2013 och uppföljaren 2016. Båda finns att hitta på C More och Viaplay.
 

9. "Bourne"-serien (Netflix och Viaplay) 

 
 
För dig som i stället vill ha lite mer mysterie-, action- och spionvibe, men är för trött på James Bond och Ethan Hunt så borde Bourne-filmerna passa dig. I första filmen får vi möta Jason Bourne (Matt Damon) som hittas skjuten, men när han vaknar upp har han ingen aning om vem han är eller vad han heter. Jakten på att hitta sin rätta identitet börjar och han inser att hans förflutna inte är helt och hållet okomplicerat.
 
Här har vi fyra actionpackade filmer med Matt Damon som är värda att ge sin tid och uppmärksamhet åt, då Bourne olyckligtvis har kommit lite i skymundan i jämförelse med andra stora spionfilmer.
 
"The Bourne Identity" (2002), "The Bourne Supremacy" (2004), "The Bourne Ultimatum" (2007) finns att se på både Netflix och Viaplay. Den senaste från 2016 med namnet "Jason Bourne", där vi bland annat hittar Alicia Vikander i en av huvudrollerna, går att se på Viaplay.
 

10. "Clueless" (Netflix)

 
 
Ta en stund och åk tillbaka till 90-talet. I "Clueless" från 1995 får vi se Alicia Silverstone som Cher (som också spelade sin "Clueless"-roll i en reklamfilm i samband med Super Bowl i år). Cher är en 16-årig populär tjej på high school, som tar skolans nya elev Tai (Brittany Murphy) under sina vingar. Här får vi också se Paul Rudd i sina unga dagar som Chers nördiga styvbror.
 
En lättsam och kul film av regissören Amy Heckerling, som anses vara en av tidernas bästa tonårsfilmer! Den får dig definitivt att slappna och förhoppningsvis piggna till. Finns att se på Netflix.
 
Vilka filmer tycker du är perfekta att se när man är sjuk?
| 19 februari 2023 12:00 |