Film

Skribent

Andreas Samuelson

16 december 2012 | 14:01

10 filmer att se innan världen går under

Enligt mayaindianernas kalender så kan vi vänta oss en rad katastrofer och slutet på det vi kallar vår planet Jorden, nu i slutet av det ökända år 2012.

Vare sig du redan börjat bocka av din to-do-lista innan sista timmen är slagen eller skrockat gott åt dessa vidskepelser, så ska man aldrig säga aldrig - förbereda sig kan alltid vara bra och var hämtar vi goda tips för detta om inte från filmens älskade värld?

Här är tio värdefulla tips på filmer att se inför världens undergång:

Night of the Comet (1984)

Hotet: Jorden passerar en komets bana första gången på 65 miljoner år - senaste kollisionen förintade dinosaurierna... Med undantag för några få så förvandlas de flesta människor till damm som resultat.

Hjältar att sammansluta med: Tonåriga hejarklacksledare med skinn på näsan och användbara kunskaper i kampsport och skjutvapen.

Chans till överlevnad: Stor, om du väljer ett stålbaserat gömställe (som en lastbil eller biograf) när kometen gör entré. Mindre, om du hamnar i de galna vetenskapsmännens labb.

Tips: Lita hellre på den kaxiga, omkringstrosande latinokillen än de insmickrande forskarna som erbjuder sovplats i deras underjordiska laboratoriums hemliga skyddsrum.

Att undvika: Till synes övergivna men egentligen zombiebefolkade köpcentrum - ni har väl sett "Dawn of the Dead"?

Världsrymden anfaller (1956)

Hotet: Illasinnade, känslobefriade utomjordingar smyglandar på jorden och börjar ersätta människor med ur ärtskideliknande kokonger födda kloner.

Hjältar att sammansluta med: Lokaldoktorn går ofta på men i regel vem som helst med någon slags mänsklig känsla kvar i kroppen.

Chans till överlevnad: Inte alltför stor. Utomjordingarnas övertag går i rasande takt men är tillräckligt cool kan man undkomma.

Tips: De tar dig när du sover - bunkra upp med koffeinpiller/energidryck. Arga leken är bra förberedelse inför känslobefriat spel.

Att undvika: Stora folkmassor, lätt hysteriska människor som röjer ens identitet - samt sömn.

A Boy and His Dog (1975)

Hotet: Fjärde (!) världskriget slutar med att kärnvapen eliminerar majoriteten av jordens befolkning och överlevande får slåss om mat, vatten, vapen - och kvinnor...

Hjältar att sammansluta med: Genetiskt framexperimenterade, högintelligenta hundar med telepatiska förmågor.

Chans till överlevnad: Hyfsad om man är bra på att stjäla, saknar moral och etik samt är bästis med nämnd superjycke.

Tips: Tänk med rätt huvud - akta dig för vackra, förföriska döttrar till ondskefulla rebelledare i underjorden. Prioritera överlevnad framför sex.

Att undvika: Plundrare, tjuvar, framklonade zombies/monster och andra otäckingar.

Save the Green Planet! (2003)

Hotet: Utomjordingar misstänks planera en attack mot jorden och alienprinsens underhuggare verkar gömma sig bland människorna i form av mäktiga redaktörer och affärsmän.

Hjältar att sammansluta med: Sadistiska, våldsamma psykopater som inte drar sig för att kidnappa nämnda affärsmän och tortera dem för information och/eller som straff.

Chans till överlevnad: Med rätt knäppis vid sin sida så kan man komma långt. Är man en nyfiken polis som rotar runt där han inte hör hemma ser det dock sämre ut...

Tips: Husdjur såsom hungriga hundar och ilskna bin är effektiva för att ta kål på och göra sig av med oplanerade offer.

Att undvika: Vara så pass lättlurad att man går på desperata nödlögner som "botemedlet mot din döende mamma finns i min bagagelucka...".

Vägen (2009)

Hotet: Okänd företeelse har förintat allt djurliv och växtlighet på jorden och kvar finns bara människan - girig, hungrig, maktgalen och livsfarlig...

Hjältar att sammansluta med: Viggo Mortensen - vem skyddar dig bäst från kyla, hunger och kannibalistiska banditer om inte Aragorn själv? Plan B är Guy Pearce på en strand.

Chans till överlevnad: Med lite vilja så... Eller nej, allt beror på Viggo. Om man inte är en kannibalistisk bandit, men vad för liv är det?

Tips: Undangömda jordkällare fulla med konservburkar är en bra idé. Råna lösdrivare är en annan, även om det kräver en viss brist på moral.

Att undvika: De kannibalistiska banditerna. Och habila krypskyttar i fönster till vad som kan verka övergivna hus.

Flykten från jorden (1951)

Hotet: Stjärnan Bellus är på väg i kollisionskurs med jorden och hotar att förinta hela mänskligheten!

Hjältar att sammansluta med: Astronomerna som upptäcker faran i tid och engagerar sig i en plan för att rädda människorasen. Samt de rika filantroperna som betalar för planen.

Chans till överlevnad: Bra, om man har tur i spel då passagerarna som får följa med på rymdskeppet till en trygg, närliggande planet lottas fram.

Tips: Spela ödmjuk och offra din plats på skeppet för din kärleks skull så får du troligen en fribiljett. Samt beväpna dig inför nitdragarnas troliga revolt.

Att undvika: Slösa tid på att övertala regeringen om vad som komma skall - de har viktigare saker för sig, uppenbarligen.

De 12 apornas armé (1995)

Hotet: Ett dödligt virus sprider sig som en löpeld och överlevande människor tvingas leva i underjorden för att inte dö ut.

Hjältar att sammansluta med: Tidsresande fängelseinternen Bruce Willis - inte oväntat den enda som kan rädda mänskligheten.

Chans till överlevnad: Beror lite på om du tillhör då- eller nutid. Och om Bruce klarar biffen.

Tips: Ska du resa i tiden för att hämta ett virus åt forskare från år 1996, se till att inte hamna i 1990...

Att undvika: Mentalsjukhus, och att ge mentalpatienter som Brad Pitt idén att förinta mänskligheten med dödliga virus.

George Romeros Dead-serie (1968-2009)

Hotet: Radioaktiv strålning från en nedkraschad rymdsond förvandlar nationens lik till hjärngnagande zombies med en dödligt stor aptit.

Hjältar att sammansluta med: Sansade ensamvargar som kan hantera ett skjutvapen och lugna ner en och annan hysterika.

Chans till överlevnad: Är du kompatibel med ovanstående karaktär (exempelvis vit kvinna med huvudet på skaft) så har du någorlunda chans att komma undan med livhanken i behåll även om du även då riskerar att stryka med.

Tips: Ladda upp med skjutvapen, ammunition - mycket sådan - och öva prickskytte från exempelvis taket på ett köpcentrum.

Att undvika: Känslomässiga relationer till nyligen zombiefierade offer. Slösa energi på meningslösa konflikter av typen "vilket rum ska vi gömma oss i".

Armageddon (1998)

Hotet: En gigantisk asteroid är på väg mot jorden med en hastighet på 35 000 km/h - vi är ganska rökta med andra ord.

Hjältar att sammansluta med: Hjältarna är oljeborrare (!) som ska tränas till astronauter och upp i rymden för att spränga skiten. Att heja på snarare än sammansluta är dock att föredra,

Chans till överlevnad: Är du inte med i själva borrargänget så ska du nog se att det ordnar sig.

Tips: Ligger du med chefens dotter så ökar oddsen att klara sig, även om det innebär en kula i benet i tidigt stadie.

Att undvika: Följa med ett gäng oljeborrare för att spränga en asteroid i rymden. Ja, ni hör ju själva.

2012 (2009)

Hotet: Allt! Efter att en astrofysiker förklarat att temperaturen i Jordens kärna ökar oroväckande snabbt så bryter helvetet löst i form av jordbävningar, vulkanutbrott och stormar som Gud glömde.

Hjältar att sammansluta med: Valfri människa med vindburet fordon och/eller gott om makt/pengar.

Chans till överlevnad: En chans på 50/50. Känner du en miljardär kan du möjligtvis fixa en biljett på en av de arker som ska bevara några lyckligt utvalda människor. Sällskap av gulliga ungar brukar också funka, så länge de är dina.

Tips: Be.

Att undvika: Var så sympatisk, ödmjuk och vänlig som möjligt. Skitstövlar offras gärna och snabbt i sådana här situationer.

Bubblare:

Sista natten, Den tysta jorden, Melancholia, Wall-E, Dr. Strangelove, Matrix, Apornas planet, Terminator, Sunshine, Outbreak - i farozonen, Day After Tomorrow, 28 dagar senare, Children of Men, Den sista vågen, Miracle Mile, The Rapture, Testamentet, WarGames, I Am Legend, Monsters, Mannen från Mars, På stranden, Bombsäkert, Kaboom, Vargens tid, Mad Max, The Last Man on Earth/Den siste mannen, 9.

Dessa erbjuder nog inte så värdefulla tips...

Världarnas krig, Deep Impact, Triffidernas dag, Drakarnas rike, Doomsday, The Book of Eli, The Core, Southland Tales, Knowing, Vanishing on 7th Street, 4:44 Last Day on Earth.

| 16 december 2012 14:01 |