Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 september 2017 | 20:00

10 av höstens mest intressanta tv-premiärer

Så har ännu en sommar flygit förbi och det känns väl så där lagom roligt. Kan en ny höstsäsong med tillhörande färska tv-serier kanske trösta? Vi gör ett försök!
För en vecka sedan klev vi officiellt över till höstsäsongen. Just hösten brukar ofta betyda en premiärtät tid på året och denna höst är definitivt inget undantag. Jag har därför i sedvanlig ordning vaskat fram några av de tv-debutanter som åtminstone jag tycker verkar vara allra hetast.
 

"Ten Days In the Valley" (ABC)

 
 
"Ten Days In the Valley" är en dramathriller som kretsar kring den Los Angeles-baserade tv-producenten Jane Sadler (Kyra Sedgwick) vars undersökande tv-program kommer lite väl nära hennes privatliv. Anledningen är att programmet, med Sadler i fronten, bestämmer sig för att gräva i den eventuella poliskorruptionen hemma i Los Angeles.
 
Från början var "Ten Days In the Valley" tänkt att sändas på en kabelkanal med Demi Moore i huvudrollen. Nu blev det istället ABC och Kyra Sedgwick.Sedgwick är en mycket kompetent skådespelerska och ABC har i och med deras "American Crime" visat att de fortfarande kan bemästra dramagenren.
 
"Ten Days In the Valley" har premiär den 1:a oktober på ABC. Det är fortfarande oklart vilken svensk kanal som kommer sända serien.
 

"Hassel" (Viaplay)

 
 
Intrigerna i "Hassel" tar sin början med att Hassels (Ola Rapace) fadersgestalt, Yngve Ruda, mördas brutalt på öppen gata. En hämndlysten Hassel beslutar sig för att under radarn driva en egen utredning och samlar därför sina närmaste medarbetare inom polisgruppen "Triton" för att hitta Rudas mördare.
 
Roland Hassel är alltså tillbaka i en reboot signerad Viaplay. Detta kan naturligtvis gå lite hur som helst, men då det är en sådan pass ikonisk snut det handlar om, väljer jag ändå att vara försikigt peppad. Förutom en relativt stark cast (vi hittar även skådisar som Johan Hedenberg, Jens Hultén och Shanti Roney i rollistan) så har regissören Amir Chamdin ("Om Gud vill") regisserat samtliga tio avsnitt. Vi snackar alltså en mans vision här vilket vi vanligtvis brukar lägga på pluskontot. Alla tummar är hållna.
 

"Tin Star" (Sky Atlantic)

 
 
Den förre detta Londonbaserade polisen Jim Worth (Tim Roth) har tagit sin familj och flyttat till en småstad belägen någonstans i Klippiga bergen, där han tagit jobbet som stadens sheriff. Plötsligt blir Worth och hans familj måltavlor för diverse illasinnade hantlangare och yrkesmördare. Detta väcker liv i Worths skoningslösa och våldsamma alter ego Jack Devlin, en mörk sida han frenetiskt försökt glömma och lägga bakom sig...
 
Det här låter ju lite som Tim Roth goes Hulk, ironiskt med tanke på att han spelade skurk (The Abomination) i den senaste installationen av just Hulken, fast det kanske är att ta i. Men lite Dr. Jekyll & Mr. Hyde kan vi nog åtminstone vänta oss och förmodligen en hel del action och hårda tag. "Tin Star" låter kort och gott som en riktigt underhållande modern västern med en stadig rollista.
 
"Tin Star" består av tio avsnitt och har faktiskt premiär redan ikväll (7/9) på Sky Atlantic.
 

"Jean Claude Van Johnson" (Amazon)

 
 
Okej, det här är lika bisarrt som det låter. I actionkomedin "Jean Claude Van Johnson" spelar alltså Van Damme en fiktionaliserad version av sig själv, undercover!
 
I serien spelar Van Damme mycket riktigt en actionhjälte på dekis, men han är alltså även en före detta undercover-agent som under hela sin karriär använt sin filmroller som en slags cover-up för vad han egentligen varit och har arbetat med. Serien börjar med att Jean Claude, med kodnamnet Johnson, avbryter sin pension för att helt sonika ge sig ut och sparka röv igen!
 
Van Damme har spelat sig själv i tv-serier förut ("Friends", "Robot Chicken" och "Las Vegas"), nu har alltså den gamle sparkande actionhjälten tagit det hela ett steg längre. Amazon har gjort bisarra produktioner tidigare de med ("The Tick" & "Comrade Detective") men...ja...hursomhelst, detta är ändå högintressant! Ett exakt premiärdatum saknas.
 

"Knightfall" (History Channel)

 
 
"Knightfall" utspelar sig år 1307 under Riddarorderns allra sista dagar, med andra ord kring den tiden då påve Clement den femte tillsammans med Frankrikes kung Filip den fjärde beordrade avrättningar av tempelriddarna. Här får vi främst följa Sir Landry (Tom Cullen), en veteran från korstågens tid som nästan gett upp hoppet för sitt folk. Plötsligt får dock Landry höra talas om Den Heliga Graal och beger tillsammans med en desperat och jagad hop tempelriddare ut på en historisk skattjakt.
 
Kan History Channel upprepa sin succé "Vikings" med en historia om ett gäng desperata tempelriddare? Jag hoppas det! "Knightfall" är producerad av Jeff Pinkner som bland annat produderat stora delar av "Fringe" och bredvid honom finns ingen mindre än Jeremy Renner. Det ryktas även om att Renner kommer att göra en liten roll i själva serien, om det stämmer återstår dock att se.
 

"The Punisher" (Netflix)

 
 
Efter att hans familj mördats brutalt försöker Frank Castle (Jon Bernthal) beararbeta det fruktansvärda trauma som efterföljer. Samtidigt är dock illasinnade människor ute efter honom, till slut ser han ingen annan utväg än att slå tillbaka med exakt samma hårda och brutala medel. I den undre världen blir han känd som vigilanten The Punisher.
 
Det är inte första gången man ger sig på att filmatisera historien om Frank "The Punisher" Castle och det är heller inte första gången Netflix ger sig på en Marvelserie. Hur detta kommer att te sig kan man så klart ännu så länge endast spekulera i, men i och med att underlaget ruvar på en fantastisk potential väljer jag härmed att vara försiktigt peppad.
 
Jon Bernthal visade dessutom i den andra säsongen av "Daredevil" att han definitivt passar i Frank Castles "kostym". Som grädde på moset är serien skapad av Steve Lightfoot som tidigare jobbat med dunderserien "Hannibal". Premiär i november på Netflix.
 

"The Alienist" (TNT)

 
 
"The Alienist" är en psykologisk thrillerserie som baseras på boken med samma titel av Caleb Carr. Året är 1896 och vi befinner oss i New York. Här drar plötsligt en mordvåg av brutala mord in där offren är unga prostituerade pojkar. Den nyligen höguppsatte polisen Teddy Roosevelt (Brian Geraghty) blir mer eller mindre lamslagen och väljer att kalla in kriminalpsykologen Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Bruhl) samt tidningsillustratören John Moore (Luke Evans) i hopp om att få bukt på de fruktansvärda händelserna.
 
Förutom "Mindhunter" är detta nog den serie jag ser fram emot allra mest i höst. Varför? Förutom att jag är en sucker för psykologiska thrillers, säger jag bara Cary Fukunaga (”True Detective”)! "The Alienist" fullständigt pyr av Fukunaga då han inte endast har skapat den, han har även skrivit och producerat.
 
Lägg på detta till en mycket gemytlig rollista som förutom Evans och Bruhl består av Ted Levine, Dakota Fanning och Robert Wisdom. Pepp? Absolut. Ett exakt premiärdatum saknas.
 

"The Terror" (AMC)

 
”The Terror" baseras på Dan Simmons roman med samma titel från 2007. Boken är en slags fiktionalisering av Captain John Franklings expedition till Arktis i slutet av 1840-talet. En expedition som bestod av en grupp forskare och upptäcksresande som försvann helt spårlöst. I tv-serien, likt romanen, kommer allt från man vs nature och kannibalism att blandas in. Detta samtidigt som de försöker undkomma en mystisk varelse, eller ett monster om ni så vill.
 
AMC har ju tidigare lekt med överlevnads-och monstertemat; ni har säkert hört talas om "The Walking Dead"? Tänkte väl det. Huruvida "The Terror" kommer att nå samma framgångar låter jag dock vara osagt. Att serien verkar intressant och spännande ska jag dock absolut inte sticka under stolen med. I rollistan hittar vi bland andra Jared Harris, Tobias Menzies och Ciaran Hinds.
 
Tyvärr finns ännu så länge ingen trailer tillgänglig, inte heller något premiärdatum.
 

"The Deuce" (HBO Nordic)

 
 
"The Deuce" handlar egentligen om väldigt mycket. Främst skildrar den legaliseringen av porrbranschen i början av 70-talet och dess enorma genomslag. Serien utspelar sig i och runt Times Square, New York, där två tvillingbröder, Vincent och Frankie Martino (båda spelade av James Franco), nyligen blivit frontfigurer för den lokala maffiaverksamheten. Vid sidan om huserar även Eileen "Candy" Merrell (Maggie Gyllenhaal), en prostituerad som gett sig i kast med den mer och mer legaliserade porrindustrin.
 
Som ni kanske hör är beskrivningen något diffus och "flytande" och det stämmer. "The Deuce" är mycket mer en karaktärsserie än vad det är en serie som berättar en fast och sammanhållande historia. Detta kan kännas igen från en serie som "The Wire" och detta är absolut inte någon slump. Det är nämligen samma skapare (David Simon och hans parhäst George Pelecanos) som ligger bakom båda serierna. Med detta sagt bådar det väldigt gott för "The Deuce”.
 
"The Deuce" har premiär hos HBO Nordic nu på måndag, den 11:e september.
 

"Mindhunter" (Netflix)

 
 
"Mindhunter" utspelar sig 1979 och kretsar kring de båda FBI-agenterna Holden Ford (Jonathan Groff) och Bill Tench (Holt McCallany). Dessa två FBI:are har dock ett litet annorlunda sätt att ta fast seriemördare; de sätter sig helt sonika ned och talar med redan tillfångatagna mördare i hopp om att försöka förstå dem. Hur tänker de? Vad driver dem?
 
Denna metod låter idag, 2017, kanske inte så "annorlunda", men år 1979 var detta tillvägagångssätt mer eller mindre revolutionerande. Ifall ni tycker upplägget påminner en del om en klassiker som ”När lammen tystnar” så är ni på rätt väg. Romanen, "Mind Hunter: Inside FBI:s Elite Serial Crime" som serien "Mindhunter" bygger på, skrevs nämligen bland annat av John E. Douglas, som tidigare varit profilerare hos FBI och kallas ofta för "verklighetens Will Graham".
 
Redan här tycker jag "Mindhunter" låter alldeles förträfflig, och som grädde på moset står ingen mindre än David Fincher ("Zodiac" & "Seven") bakom det hela där han producerar hela serien och regisserar de tre inledande avsnitten av tio. "Mindhunter" har redan tilldelats en andra säsong.
 
"Mindhunter" har premiär den 13:e oktober på Netflix.
 
Där har ni alltså några av mina, på förhand, favoriter bland höstens premiärer. Som en liten bonus vill jag även gärna nämna Netflix miniserie "Godless" som har premiär den 22:a november. En västernsaga på sju avsnitt med bland andra Jeff Daniels och Scoot McNairy, jag tycker vi noterar även den!
 
Vad tycker ni själva om höstens tv-serieutbud? Vilken serie ser ni mest fram emot? Kommentera gärna nedan!
| 7 september 2017 20:00 |