Film

Skribent

Andreas Samuelson

7 augusti 2022 | 12:00

10 animerade filmer du absolut inte ska visa barnen

Som barn kan allt animerat verka kul och spännande. Men ska du garantera en bekväm, mysig filmkväll med familjen bör du nog undvika de här titlarna.
Länge var animerad och tecknad film garanti för barnvänligt och familjemysigt. Disney hade nästan monopol på de tecknade långfilmerna som gick upp på bio. Men med åren har filmskapare med tyngre historier än barnäventyr använt sig av animerad filmteknik.
 
Det är alltid klokt att göra lite research på filmer du ska se men desto viktigare när yngre, lite känsligare barn sitter med i TV-soffan. Här är några i övrigt sevärda men i barnsammanhang olämpliga, animerade vuxenfilmer.
 
 

1. Akira (1988)

 
Den ikoniska, japanska animefilmen banade väg för cyberpunkstrenden i Hollywood och snart kommer Taika Waititis remake. Men den inflytelserika kultrullen baserad på Katsuhiro Otomos manga är trots sin imponerande animation absolut inget för barn. Dystopin inkluderar krig med massförstörelsevapen, kriminalitet, ungdomsgäng och polisvåld. Vid sidan om det blodiga våldet finns mardrömslika sekvenser som exempelvis en karaktärs mutantförvandling till ett senigt monster. Inte så gulligt kanske.
 
 

2. Eldflugornas grav (1988)

 
Studio Ghbilis tredje film anses vara en av tidernas bästa antikrigsfilmer, baserad på Akiyuki Nosakas delvis självbiografiska roman. För vuxna är det en fantastiskt stark, tragisk berättelse om ett japanskt syskonpar som kämpar för överlevnad efter andra världskriget. Men för barn är det troligen en för sorglig, tung historia med otäcka bombningar även om andra stridsscener är frånvarande.
 
 

3. Den långa flykten (1978)

 
En tecknad film om söta kaniner som klassades lämplig för alla åldersgrupper av Brittiska filminstitutets censurbedömning. Detta kritiserades dock hårt och inte konstigt det - filmatiseringen av Richard Adams klassiska roman är liksom förlagan inte bara en allegori om tyranni och frihetskamp utan innehåller även gott om blodigt våld som lätt kan traumatisera unga barn. Då hjälper nog inte ens Art Garfunkels hitlåt ”Bright Eyes” som tröst.
 
 

4. Fritz the Cat (1972)

 
Det är knappast katten Gustaf vi snackar om här, ungar... Filmen, baserad på ökände serietecknaren Robert Crumbs karaktär, blev historisk som den första animerade filmen som barnförbjöds, det vill säga fick åldersgränsen X i USA. Crumb själv tog själv avstånd från satiren som gjorde narr av 1960-talets proteströrelser men filmen skildrade även titelkaraktären via kriminalitet, droger och sex. Regissören har senare gjort andra, kontroversiella animerade vuxenfilmer som ”Heavy Traffic”, ”Rabbit the Killer” - och ”Sagan om ringen”.
 
 

5. Heavy Metal (1981)

 
En kultfavorit baserad på serietidningen med svenska namnet ”Tung metall” (...), producerad av ingen mindre än ”Ghostbusters”-regissören Ivan Reitman. Även om hans och kompisarna John Candy, Harold Ramis och Eugene Levys närvaro (i röstroller) kan locka mindre så bör det nämnas att antologin innehåller sin beskärda del sex och våld i kombination av karaktärer som tagna ur ett albumomslag till Iron Maiden. Ett måste för rockfans dock - Black Sabbath, Blue Öyster Cult, DEVO, Journey och Nazareth är bara några av banden på soundtracket.
 
 

6. Persepolis (2007)

 
En Oscarsnominerad Cannes-vinnare baserad på den självbiografiska serieromanen av Marjane Satrapi, som även regisserat tillsammans med Vincent Paronnaud. Ett måste för älskare av politisk, kontroversiell film - men kanske inget för yngre barn då den följer den ung tjej vars familjs drömmar krossas av muslimska fundamentalister under iranska revolutionen. Gripande med svartvit animering som läckert fångar den tunga historiens dröm- och mardrömslika aspekter. Men barn gör nog bäst i att se om ”Råttatouille” som stal filmens Oscarsstatyett...
 
 

7. Sausage Party (2016)

 
Om du gillar Seth Rogen, Evan Goldberg och Jonah Hills pubertala, råa humor och extrema skildring av diverse matvaror som upptäcker både brutal döden och härliga samlag så är det absolut filmen för dig. Men om du inte vill förklara för ditt barn varför karaktärerna skriker i terror när de slaktas på löpande band - eller vad som pågår i den ökända slutscenen - ska du kanske välja en annan film till familjens TV-kväll. Även om regissörernas Conrad Vernon och Greg Tiernans animering är farligt likt deras tidigare arbeten i barnvänliga filmer från Disney och Dreamworks...
 
 

8. A Scanner Darkly (2006)

 
En psykologisk sci-fi baserad på en bok av Philip K. Dick (”Blade Runner”, ”Total Recall”) - då vet du att det kanske är läggdags för barnen innan du trycker på Play. Filmen, av alltid intressanta Richard Linklater, är filmad digitalt med skådespelare som Keanu Reeves, Winona Ryder och Woody Harrelson innan den animerats via en typ av rotoskopi (tänk videon till A-has ”Take on Me” eller regissörens tidigare ”Waking Life”). Resultatet är en experimentell, skruvad och psykedelisk upplevelse som bäst kan liknas vid de drogerna som används i filmen.
 
 

9. South Park: Bigger, Longer & Uncut (1999)

 
Trey Parker och Matt Stones kultförklarade fenomen var knappast mer barnvänlig i långfilmsformat, trots den karaktäristiskt barnsliga animeringen och minderåriga huvudkaraktärerna. Även om det möjligen saknar många de vanliga ingredienserna föräldrar fruktar mest (våld och sex) så är det gott om opassande ord, sånger och teman. Med sina 399 svärord slog den rekord i mest svärande i en animerad film - något som knappast lär agera sund vokabulär inspiration för yngre barn.
 
Large 0784a50e45b88fb113912ba537474baf waltz
 

10. Waltz with Bashir (2008)

 
Krig kan måhända vara viktigt att undervisa barn om men knappast visa på film, vilket denna flerfaldigt prisbelönade, Oscarsnominerade, animerade dokumentär är ett starkt bevis på. De omskakande scenerna med en soldats traumatiska minnen från Libanonkriget 1982, inte minst massakern i Sabra och Shatila, är ruskigt trovärdiga och verklighetstrogna. Vilket inte är konstigt då regissören Ari Folman (som senare gjort animerade vuxenfilmer som ”The Congress” och ”Where is Anne Frank”) själv upplevde kriget och använde filmen som ett sätt att återskapa sina minnen.
 
Vilka animerade filmer vill du rekommendera - till vuxna?
| 7 augusti 2022 12:00 |