Zarafa 2012

Familj Animerat
Frankrike
78 MIN
Franska
Zarafa poster

Synopsis

En gammal man berättar för sina barnbarn om Maki, en ung pojke som flyr från slavhandlare, blir vän med en giraff (titelkaraktären), korsar en öken, träffar en pirat, och råkar ut för en hel del andra saker som inträffar under hans resa från Afrika till Paris.
Ditt betyg
2.8 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

22 december 2014 | 10:00

Meningsfull underhållning

Detta är en otroligt ljuvlig liten roadmovie för hela familjen som handlar om den lilla giraffen Zarafas och pojken Makis omtumlande resa från Afrika till Paris. Historien berättas med mängder av hjärta och en palett full av vackra varma färger så att även de kallaste av vintersinnen tinar upp.
"Zarafa" är ett animerat filmäventyr inspirerat av en verklig händelse i början på 1800-talet då en giraffunge fraktades från Sudan till Paris för att överlämnas till den franske kungen.

En morfar berättar här sagan om lille Maki för sina barnbarn. Maki var en pojke som tillsammans med sin kompis Soula fångades av slavhandlare men mot alla odds lyckas rymma. Han blir snart vän med en föräldralös giraffunge som nomaden Hassan tyvärr lovat till den franske kungen i present. Maki kan dock inte skiljas från sin vän och följer i smyg med på resan till Paris.

"Zarafa" är en fransk produktion och skiljer sig från många andra animationer på marknaden. Denna klassiska 2D-film är stillsammare, lite enklare men på något sätt ärligare än mången annan plastig 3D-variant från drömfabriken i väst.

Berättelsen om den ovanliga vänskapen är väldigt gammaldags både till stil och innehåll och handlar om frihet, mod och om att hålla vad man lovat. Hantverket är både snyggt och väldigt effektivt. De dova färgerna som är varligt varma när Afrika skildras går försiktigt över i kallare nyanser när sällskapet når Europa och de ”fina” vita salongerna i storstaden.

Historien är mycket vackert berättad, med flera nyanserade och sympatiska karaktärer som man omgående känner med och vill veta mer om. Miljöerna är varierade och vi får följa kamraternas äventyr från de hetaste av öken till de kallaste av alpberg och det blir spännande och riktigt dramatiskt flera gånger. Filmen är barnvänlig men har en allvarsammare botten än flera andra filmer för samma målgrupp. Den passar utmärkt för barn från 6-7 års ålder och uppåt men bör nog (åtminstone vad gäller de allra yngsta) ses tillsammans med föräldrar eller andra vuxna, som utan tvekan också själva kommer kunna ha behållning av filmen. ”Zarafa” är behagligt befriad från krystade slapstick och pålagda skämt i försök att blidka den äldre publiken, men ändå finns där vid sidan av det mer laddade och spännande innehållet roande lågmäld humor och framförallt ett konstant driv framåt.

”Zarafa” är en enormt fin film, med viktigt budskap och en nyttig blick bakåt i en grym historia. Den känns både meningsfull och är otroligt gripande men samtidigt ändå rejält underhållande från början till dess absoluta slut.
| 22 december 2014 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Zarafa
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu