Wrong Turn 2003

Skräck Thriller
USA
81 MIN
Engelska
Wrong Turn poster

Synopsis

Chris krockar med en stillastående bil på en öde grusväg. Dess fem chockade passagerare berättar att bilen fått punktering då någon har spänt upp taggtråd över vägen. Efter flera timmars förgäves sökande efter hjälp i skogen hittar de en jägarstuga full av groteska vapen och fasansfulla souvenirer efter en makaber jakt. Något fruktansvärt är i görningen. Här pågår en jakt ... men vem är bytet?
Ditt betyg
2.5 av 445 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wrong Turn
Biopremiär
1 januari 2003
DVD-premiär
24 mars 2004
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Mikael Glas

1 januari 2008 | 00:00

Kannibaler och kuslig stämning

Rob Schmidts "Wrong Turn" är, trots sin svaga handling, en av de mest underhållande skräckfilmer som skapats under senare år. Den har inte de där scenerna som skapar hjärtattacker och mardrömmar (syftar främst på "The Ring") utan har istället satsat på en kuslig stämning från början till slut, vilket har lyckats otroligt bra.

Handlingen i den här filmen är larvigt enkel. Chris Finn (Desmond Harrington) är sen till en arbetsintervju och bestämmer sig därför för att ta en genväg genom bergen. När han kommit en bit så råkar han ut för en bilolycka och hans bil blir totalt förstörd. Han träffar Jessie (Eliza Dushku), Carly (Emanuelle Chriqui) och fyra andra ungdomar som råkat ut för motorstopp.

Chris börjar tillsammans med ungdomarna att promenera längs skogsvägen för att söka hjälp och hittar tillslut ett hus som verkar vara obebott. De går in i huset för att låna telefonen och märker snart att huset inte är så öde som det verkar. I varje hörn och vrå står det burkar med alla möjliga människodelar som kan få vem som helst att slänga upp det man ätit inom de senaste timmarna. Chris och de andra beger sig snabbt därifrån men märker snart att de är jagade av ägarna till huset med dess vidriga innehåll, tre stycken kannibaler som ser allt annat än trevliga ut. De springer in i skogen för att söka skydd helt ovetande om att de är på kannibalernas hemmaplan. Jakten har börjat...

Efter jag läst handlingen så var jag först lite tveksam om vad det egentligen var jag skulle se. Det verkade mest som en patetisk splatterrulle utan mening. Så var det dock inte. "Wrong Turn" är en otroligt underhållande film som verkligen skapar en kuslig stämning i rummet där man befinner sig. Filmen påminner mycket om gamla skräckisar som t.ex. "Motorsågsmassakern" och "Fredagen den 13:e", men håller självklart högre kvalitet i både manus och effekter. Skådespelarna, som för mig är något okända, gör bra ifrån sig och jag hittar inga större fel på någon av dem.

Om man jämför den här filmen med andra skräckfilmer och thrillers som gjorts under de senaste åren så ser man en otroligt stor och uppenbar skillnad. De nya skräckfilmerna verkar ha glömt den kusliga och läskiga stämningen som får en att känna sig lite mysigt obehaglig, utan använder sig istället av högljudda "hoppa till scener" som skapar hjärtproblem på den som inte redan har det. Sådana scener har vi sett mycket (nästan för mycket) av i både "The Ring" och "Secret Sense". Det är kul att se att filmskaparna fortfarande kan det här med gammal klassisk skräck och vi får hoppas att vi får se mer av det under årens gång.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wrong Turn
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu