Weather man 2005

Drama Komedi
101 MIN
Engelska
Weather man poster

Synopsis

Nicolas Cage spelar den mycket populära meteorologen Dave Spirtz, som får sitt livs chans när ledningen för en av de stora morgonshowerna ringer honom för en audition. Rent professionellt är han på topp samtidigt som hans privatliv är en ren tragedi. Han har precis gått igenom en plågsam skilsmässa, hans pappa är svårt sjuk och tillsammans med alla problem som hans barn orsakar är det som att balansera på en knivsegg mellan lugn och katastrof.
Ditt betyg
2.5 av 228 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Weather man
Biopremiär
10 februari 2006
DVD-premiär
24 maj 2006
Språk
Engelska
Distributör
Sony Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Lika svårdefinierad som vädret självt

Har du någonsin undrat vad som döljer sig bakom alla dessa klämkäcka väderpresentatörer som på ett tvivelaktigt sätt förnöjer varje nyhetssändning? Svaret enligt Gore Verbinski är nog att det är lika grått som Sveriges femdagarsprognos för tillfället. I Sverige är det en oskriven lag att de som presenterar vädret ofta faktiskt har någon koll på vad de snackar om, men i USA är det ofta en linslus som går före en expert.

Detta gäller Dave Spritz (Nicolas Cage) som befinner sig vid ett vägskäl i medelåldern. Nyskild ifrån ett bittert ex (Hope Davis), med två barn och en författande pappa (Michael Caine) som han hela tiden har prestationsångest inför. Samtidigt som han försöker lappa ihop sitt liv så gott det går knackar möjligheterna på dörren genom ett audition för ett rikstäckande nyhetsprogram, ”Hello America”. Men den fina karriärmöjligheten hamnar i stället i skuggan av en serie tragedier, svartsjukeinfall och pilbågsskytte.

För att gå rakt på sak, det är ett splittrat intryck att se ”Weather Man”. Filmen är otroligt läcker visuellt, men saknar ett djup som förankrar den hos publiken. Samtidigt är det också en tillräckligt nattsvart historia för att platsa i dekonstruktionen av den amerikanska drömmen, men karaktärerna känns mer som marionettdockor i ett spel vilket gör att det är svårt att bry sig.

Ironiskt nog så känns det som om Verbinski har velat öppna upp och släppa in allvar i sin annars ganska fantasisprakande värld. Men ärligt talat är det mer engagerande när han skildrade livsfarliga cirklar i ”The Ring”eller burdusa pirater i ”Pirates of the Caribbean”. ”Weather Man” är en visuell fest för ögonen med en del rätt roliga inslag, men det är något som saknas och det är svårt att sätta fingret på. Det finns en berättarlust som griper tag, men samtidigt saknas också nerv, glöd och feeling i många scener. Verbinski håller sig ofta ironisk till det som händer de drabbade rollfigurerna, men samtidigt känns det mest patetiskt då han ska försöka tillbringa lite sympati hos dem. Med andra ord, filmen är som redan nämnt splittrad.

Det är förhållandevis fint spel av de flesta inblandade, Michael Caine gör sällan bort sig, och Hans Zimmers musik är väldigt passande. Cage i huvudrollen är godkänd, men han var betydligt bättre i en liknande roll som lidande individ i ”Adaptation”. Verbinski har ett fint sinne för detaljer och framför allt i bågskyttescenerna lyckas han fånga något unikt och originellt som resten av filmen tyvärr inte kan leva upp till.

Ja, det kan låta som jag mest svamlar, men det betyder också att det är svårt att ge ett riktigt tydligt omdöme av ”Weather Man”. Enklast blir istället att säga att filmen är lika svår att definiera som vädret självt. Ibland regn, ibland sol, men hela tiden med ett litet moln som aldrig riktigt vill lyfta ifrån det vackra landskapet.

| 1 januari 2008 00:00 |