Wallander: Innan frosten 2005

Deckare Thriller
Sverige
89 MIN
Svenska
Wallander: Innan frosten poster

Synopsis

Den första filmen med Krister Henriksson som Henning Mankells karaktär Kurt Wallander: Ystadspolisen får ett märkligt telefonsamtal från en person som påstår sig ha sett brinnande svanar över Marebosjön. Kurt Wallander åker dit för att undersöka. I sällskap har han sin dotter Linda som några veckor senare ska träda i tjänst vid Ystadspolisen.
Ditt betyg
2.1 av 251 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Wallander: Innan frosten
Biopremiär
14 januari 2005
DVD-premiär
15 juni 2008
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Längd

Recensent

Katarina Michnik

1 januari 2008 | 00:00

Tråkig thriller som inte engagerar

Det finns två tyngder som riskerar att sänka "Innan frosten": För det första bygger denna film på en bok och jag har faktiskt aldrig hört någon säga att filmen var bättre än boken (så försöket att leva upp till bokens nivå är redan dömt på förhand). För det andra är detta den första Wallanderfilm där Rolf Lassgård inte spelar huvudrollen. Och detta kan bli problematiskt då det finns vissa roller som knappt kan skiljas från den spelande aktören. Gunvald Larsson är en - hur stor är chansen att svenska folket idag skulle acceptera någon annan än Mikael Persbrandt i rollen? Att Krister Henriksson gör ett försök att överta rollen från en skådespelare som ÄR Wallander på film är modigt. I denna recension kommer jag dock inte göra några jämförelser. Varför? Därför att jag inte ser någon mening med det. För det första kan man inte jämföra film med böcker (och inte heller två skådespelare som agerar i två olika filmer under olika förutsättningar). För det andra brukar besvikelser följa i jämförelsers spår.

Hade jag inte vetat att Henning Mankell skrev boken "Innan frosten" 2003, hade jag varit övertygad om att manuset skrevs av någon som blivit inspirerad av brotten i Knutbys församling: Efter att ha avslutat sina studier vid Polishögskolan i Stockholm återkommer nu Linda Wallander (Johanna Sällström) till sin hemstad Ystad för att ta tjänst vid Ystadspolisen, där hennes far, Kurt Wallander (Krister Henriksson), varit anställd sedan 30 år tillbaka. Inte nog med att konflikten mellan far och dotter är ett faktum från första dag, Linda Wallander hamnar nästan omgående i en obehaglig brottsutredning där en fanatisk man (och ledare av en mindre församling) misstolkat det kristna budskapet och är beredd att göra allt (inklusive manipulation av den egna dottern till att begå brott) för att utföra det som han anser vara Guds vilja.

Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag skall skriva om denna film. Bara det faktum att jag fem minuter efter eftertexterna tänkte på annat säger väl allt? Eller rättare sagt, jag vet hur jag med ett ord skall beskriva filmen: tråkig. Och det beror inte på att jag tillhör fel målgrupp, för jag älskar deckare (både att läsa och se dem). Utan på att filmmakarna lyckats göra en film som trots bestialiska dåd lämnar åskådaren helt likgiltig. Den fanatiska församlingens förehavanden lockar inte till något engagemang, i alla fall inte från min sida. Varken när dessa människor stjäl hundratals kilo (eller är det ett par ton) sprängmedel, kidnappar, mördar eller hjärntvättar bryr jag mig. Och det beror varken på att jag är härdad eller på att jag hunnit läsa boken. Utan på att det inte finns någon del av historien som förmår att väcka sympati eller avsky. Filmmakarna har helt enkelt gjort en film som kan bifogas till den långa raden av thrillers, i vilka en sinnessjuk mördare härjar och dödar utan någon logik (en förklaring till gärningsmannens gärningar i "Innan frosten" hade varit trevlig, att han är konservativt religiös räcker inte långt som motiv).

Jag skrev i början av denna recension att i en jämförelse mellan en bok och en film, blir filmen så gott som alltid lidande. En sak som jag inte förstår är varför personerna bakom "Innan frosten" inte tänkt på detta. För gång på gång märks det att detta är en film baserad på en bok (vilket gör en jämförelse oundviklig). Bakom ett framgångsrikt manus ligger lika mycket arbete som bakom en framgångsrik bok. Men Henning Mankell (som även skrev manuset till "Innan frosten") måste ha trott att succén automatiskt kommer att överföras från boken till manuset. För historien är stympad och otillräcklig (jag undrar hur filmen uppfattas av dem som inte läst boken, nu känns det som att det endast är tack vare läsningen av boken som jag lyckas fylla ut klyftorna), rollerna är platta, pinsamt endimensionella. En mängd bihistorier och sidospår svischar förbi, utan att vi får någon förklaring till dem eller att de utvecklas. Så varför finns de med om de överhuvudtaget inte fyller någon funktion?

En bra deckare/thriller skall antingen innehålla ett välgjort detektivarbete eller en intressant studie av mördaren (helst en kombination, men detta är tyvärr ovanligt). "Innan frosten" är inte någon bra thriller. Det är överhuvudtaget inte någon bra film. Därför tycker jag synd om dem som betalar en biobiljett för att se denna film. Filmen är knappast värd att hyra på DVD. Nej, vänta hellre tills den kommer på TV någon gång under 2006. Om du nu känner att du måste se den.

ONÖDIGT VETANDE Ola Rapaces rollfigur Stefan Lindman spelades av Jonas Karlsson i "Danslärarens återkomst" (serie i två delar som visades på SVT i höstas, även den baserad på en roman av Henning Mankell). Karlsson avböjde dock från att medverka i Wallander-serien.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Wallander: Innan frosten
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu