Walking Tall 2004

Action Deckare
USA
83 MIN
Engelska
Walking Tall poster

Synopsis

"The Rock" spelar Chris Vaughn, en f.d. militär som återvänder till sin hemstad för att börja ett nytt liv. Väl där upptäcker Chris att hans rival från skolan, Jay Hamilton, förvandlat staden till ett mecka för droger, våld och kriminalitet. Chris och hans vän Johnny Knoxville blir tvungna att ta lagen i egna händer när de tar upp kampen mot de korrumperade poliserna i staden.
Ditt betyg
2.5 av 245 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Walking Tall
Biopremiär
14 juli 2004
DVD-premiär
23 december 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

1 januari 2008 | 00:00

Elitsoldat rensar upp i småstaden

Wrestlaren och actionstjärnan The Rock spelar Chris Vaughn, en elitsoldat som efter åtta långa år i armén kommer hem igen till den lilla bonnstaden. Där har tiden allt annat än stått stilla.

Han upptäcker till sin förvåning att den trevliga platsen han växt upp på, liksom människorna han umgåtts med, har förändrats en hel del. En kombinerad kasino/strippklubb har slagit upp portarna, knark säljs på bakgatorna och sheriffen väljer oftast att se mellan fingrarna på de små förbrytelser hans gamla high school-vänner eventuellt ställer till med. När ingen lyssnar på Chris protester bestämmer han sig för att återställa ordningen i ”sin” stad. Tur för honom att han är utbildad på att slåss och hantera vapen…

Låter det som en tuff actionfilm, där The Rock får chansen att visa upp sina muskler och får tjejen i slutet? Think again. Ja, han går runt utan tröja en gång, och får penetrera sin barndomskärlek, det blonda bombnedslaget Betty. Däremot är det just action denna film saknar. Filmen är inspirerad av verkliga händelser, och det känns som någon antingen borde jobbat mer på manuset, eller bara låtit bli, för den här verkligheten funkar inte på film. Det finns några få nyckelhändelser som man utgått ifrån och försökt bygga upp en film kring, vilket bara räckt till 75 minuters bio, och ändå känns filmen seg och händelselös. Fokusen ligger ofta på Chris familj, hans vänner, både de onda och de få som fortfarande är goda, hans relationer till dom. När han väl får chansen att kick some ass, resulterar det i sjukhusbesök och senare kurering hemma hos mammsen och pappsen. Jätteroligt. Spräng nåt då, för fan!

Mitt i alltihopa har man rollsatt Johnny Knoxville i ett desperat försök att tillföra filmen lite humor. Funkar det? Knappast. Det blir bara oseriöst. Filmen försöker redan både vara action och drama, så vi hade klarat oss rätt bra utan denne jackass.

Jag kan inte låta bli att tänka att ”Walking Tall” känns som en pilot till en halvtaskig tv-serie, något i stil med ”Walker Texas Ranger”. Spola tillbaka klockan 20 år tillbaks i tiden, sätt Charles Bronson i huvudrollen, och vips har du fyllt TV3:s natt-tablåer i flera år framåt. Som actionfilm år 2004 och med en av våra kanske nya actionhjältar i huvudrollen funkar den inte.

Ja, jag tror The Rock har precis vad som krävs för att, vid sidan av Vin Diesel, bli den nästa stora actionstjärnan nu när Arnold och Sly gått i pension. Där Diesel mest är en ”cooling” med stora vapen och kvicka repliker, har The Rock en annan sida som han inte minst visar här i ”Walking Tall” – han kan när det behövs spela en sårbar, karismatisk hjälte vilket säkert ger honom en del andra fans. Mer än man kan säga om muskelberg som Seagal och Van Damme, eller hur? Däremot får han börja välja sina manus med större omsorg. Utan honom hade ”Walking Tall” troligen bara blivit en totalt ointressant smörja.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Walking Tall
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu