Villebråd 2017

Drama Deckare Thriller Mysterium
Polen
128 MIN
Engelska
Polska
Villebråd poster

Synopsis

Den pensionerade lärarinnan Duszejko bor med sina hundar på den polska landsbygden. På kort tid påträffas flera jägare döda i skogarna. Omständigheterna är märkliga och spåren leder mot djur snarare än människor som förövare. Duszejko, som närmast är ett med naturen, ligger hela tiden steget före polisen i den mystiska brottsutredningen.
Ditt betyg
3.5 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Pokot (Spoor)
Biopremiär
29 september 2017
Digitalpremiär
29 januari 2018
Språk
Engelska, Polska
Land
Polen
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

27 september 2017 | 16:00

Mord på polska landsbygden bland det bästa i år

En thriller om en pensionär på polska landsbygden som älskar djur. Nej, fortsätt läsa. Det sker mord också. Och filmen är, trots mindre brister, bland det bästa - och vackraste - du kan se på bio i år.
Trots ”Wonder Woman”, Charlize Theron i ”Atomic Blonde” och Daisy Ridley i kommande ”Star Wars” så kan Agnieszka Mandat-Grabka vara årets tuffaste filmkvinna. Hennes karaktär Duszejko, en djurälskande pensionär på polska landsbygden, kanske inte låter så spännande men hon är klart vassare rivjärn än vad man först anar.

Filmen är Oscarsnominerade regissören/manusförfattaren Agnieszka Hollands första film i hemlandet Polen (landets Oscarsbidrag) efter arbete med TV-serier som ”The Killing” och ”House of Cards”. Precis som huvudpersonen älskar sina hundar över allt annat så visar Holland en härligt passionerad kärlek till hembygden när kameran sveper över de ljuvliga landskapen.

Men förutom att filmen är vrålsnygga - varannan bildruta är värd att ramas in - så finns det en stark, inspirerande underdog-historia. Pensionerade lärarinnan Duszejko (hon vägrar kallas vid sitt förnamn) kämpar dagligen mot byns män med makt, främst de som jagar djur men även utnyttjar kvinnor. Snart hittas männen döda en efter en - är det skogens djur som börjat utkräva hämnd?

”Villebråd” liknar inget jag sett på bio på många, många år - om någonsin. En thriller som utspelas på landsbygden under växlande årstider (där vinterperioden påminner till viss del om ”Fargo”). En berättelse om en äldre kvinna som utmålad till byfåne kämpar mot fördomar och patriarkat. En hyllning till naturen som vågar ifrågasätta både människans och religionens nedvärdering av djur.

Trots ett rikt persongalleri får de främsta rollfigurerna sin egen personlighet via tillbakablickar eller intimare relationer med vår hjältinna. Det avsläppande triangeldramat mellan Duszejko och två uppvaktande män är särskilt rörande. Det är befriande och ovanligt att se människor på film i deras ålder som är både sexuella och romantiska, som sjunger, dansar och festar.

Men tillsammans med miljöbilderna så är veteranen Mandat-Grabka filmens bultande hjärta. Likt en orädd ångvält full av känslor gestaltar hon en fascinerande och fängslande kvinna, totalt orädd och naken i sitt porträtt av någon som vänt konventioner ryggen och med näbbar och klor strider för det hon tror för. Det är så bra att man glömmer att det är en rollprestation - den här tanten vill man ju träffa på riktigt.

Att filmen är aningen för lång och stundtals ojämn gör egentligen ingenting. Det är omöjligt att slita eller värja sig från Duszejko och hennes tillvaro, vare sig hon röker på och sjunger 1970-talshits eller med gråten i halsen slänger upp ett blodigt kadaver på ett poliskontor. ”Villebråd” må kanske vara för smal för mainstream-massan, eller inte tillräckligt för för indieälskarna. Men jag blir då riktigt lycklig av filmkonst som denna.
| 27 september 2017 16:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Polskt thriller/drama, väldigt annorlunda och många tvistar. Egentligen inget märkvärdigt men man dras in i filmen från ruta ett och spänningen hålls ända fram till slutet vilket är väldigt ovanligt! Ofta sitter man med svaret direkt eller fabblar med mobilen och kollar klockan, men filmen var grymt gjord. Fantastiskt skådespeleri av den äldre damen Agnieszka Mandat-Grabka, hennes passion och ångest gjorde hela filmen!! Så för en mycket givande och oförutsägbar film blir det en godkänd 3a... Cast: Wiktor Zborowski, Miroslav Krobot, Jakub Gierszal mfl... AAA
Läs mer