Varda av Agnès 2019

Dokumentär
Frankrike
115 MIN
Engelska
Franska
Varda av Agnès poster

Synopsis

Med storartade visioner har Agnès Varda sedan 1954 återuppfunnit filmkonsten gång på gång. Från pionjär inom den franska nya vågen till att använda sin enorma erfarenhet till att skapa nydanande film, senast med Faces Places. Varda har varit och är än i dag en av filmhistoriens största konstnärer. Detta är hennes egen historia om sin långa karriär. Genom arkivbilder och lekfulla dramatiserade rekonstruktioner får publiken följa hennes resa.
Ditt betyg
3.0 av 1 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Varda by Agnès
Biopremiär
5 april 2019
Digitalpremiär
5 augusti 2019
Språk
Engelska, Franska
Land
Frankrike
Distributör
NonStop Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 april 2019 | 12:00

Ett livsbejakande sista självporträtt

Vi får i den här lärorika och fina dokumentärfilmen titta närmare på den franska regissören och konstnären Agnés Varda och hennes långa karriär. Det är ett charmigt och livsbejakande porträtt om en människa och ett liv, berättat av henne själv.
Inspiration, skapande och delande. Agnés Vardas heliga treenighet. I filmen ”Varda av Agnés” pratar hon om inspirationen i sitt liv och om vad den har lett till när det kommer till just skapandet. Konst uppstår dock inte där, utan sker i delandet, i det efterföljande mötet med mottagaren. En film behöver sin publik, liksom ett fotografi eller en målning behöver någon som tittar på den, för att leva vidare.
 
”Varda av Agnés” baseras lite löst på ett antal seminarier som hon genom åren har hållit inför publik. Seminarierna handlar om filmteknik, det praktiska filmskapandet, om vad och hur hon gjort, men ännu mer handlar de om de personliga stilistiska valen och varför hon gjort dem. Hennes prat varvas med arkivfoton och filmsnuttar, samt samtal hon haft med producenter och skådespelare och det blir i alla enkelhet intressant, men också underhållande.
 
Filmen är uppdelad i två episoder, varav den första mer fokuserar på filmerna hon skapat för att i den senare delen gå in på hennes stillfotografering. Hon var en flitig fotograf under framförallt 2000 talet och gjorde många utställningar och installationer runt om i världen. Hennes obevekliga fascination för vanliga människor och hennes aldrig sinande nyfikenhet till dem är det som i mångt och mycket präglar samtliga av hennes verk.
 
I filmklassikern ”Cleo från 5 till 7” låter hon huvudpersonen gå genom staden, medan andra omgivande människor reagerar på henne. I ”Vagabond” ser vi en ung kvinna på resande fot genom karga landskap. Den unga kvinnans oväntade närvaro påverkar starkt människorna i de plötsliga mötena som uppstår. Och det är möten som dessa Agnés Varda vill berätta om och hon gör det fantastiskt väl, oavsett hur hon gör det.
 
Vidare pratar Varda om politik, om privatliv och om det privata som politik. Filmen ger en historisk överblick över tiden som varit, över feminismens tillväxt och hennes egen roll i det och vice versa. ”Varda av Agnés” är således inte bara en film om Varda själv, det är en film om hennes samtid och hur den format kvinnan och konstnären i henne. Detta är ett tidsdokument som löper över flera decennier och handlar lika mycket om upplysning, uppvaknande och frigörelse, som den handlar om enskilda erfarenheter.
 
Hon presenterar sina egna verk med samma nyfikenhet som hon en gång skapat dem, men mer eller mindre huller om buller. Det finns ingen påtaglig kronologi och ibland känns det som att hon inte själv vet vad som härnäst komma skall. Hon är hela tiden den röda tråden som löper lite varstans i historien, från ett decennium till ett annat, från en plats till en annan, fram och tillbaka. Mot slutet dock, ter sig plötsligt allting supertydligt och helt klart. Klart hon hade koll! Det är ett pussel hon lagt, med hörnen först och vidare in mot mitten. För även om en inte kan urskilja bilden från början, finns den där i bitarna som väntar på att få ett sammanhang och sin plats i den större helheten.
 
Det är ren njutning att se och höra Agnés Varda prata. Hon är rolig och har en sprudlande karisma, en smittande berättarlust och en sund distans till sig och sitt konstnärskap. I ”Varda av Agnés”, hennes sista film om sig själv, sätter hon punkt på ett liv och en karriär. Kvinnan bakom må ha somnat in, men hennes verk och avtryck i världen kommer leva kvar för alltid.
| 4 april 2019 12:00 |