Vänner för livet (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Julian bor i Barcelona med sin boxer Truman och gör sitt yttersta för att hålla humöret uppe trots att han är dödssjuk i cancer. När barndomskompisen Tomás korsar hela jordklotet för att återse Julian efter många år isär, får de en sista chans att återuppta den vänskap som nästan gått förlorad. Det blir fyra dagar som Julian inte hade kunnat leva utan och som Tomás aldrig kommer att glömma.
Visa hela synopsis
Betyg
Läs recension
4.3 av 3 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: VäNNER FöR LIVET

Fuck cancer!
Det finns något speciellt med manlig sorg, en sorg som  varken är lätt att uttrycka eller i vissa sammanhang att ens acceptera. Visserligen är det inte första gången som just detta porträtteras i film men ”Vänner för livet” är ett mer lyckat exempel på denna subgenre.
När Julián (Ricardo Darin) får beskedet att cancern spridit sig genom hela hans kropp trots att han genomgått alla möjliga behandlingar, tar han ett drastiskt beslut. Ett beslut som följs av en oväntad dörrknackning från hans barndomsvän Tomás (Javier Cámara) som han inte sett på år och dagar sedan han lämnade Spanien för Kanada. Resultatet är ett lika humoristiskt som besynnerligt samspel mellan två män som trots sin mogna ålder beter sig envist barnsligt men också har hjärtat på rätt plats. För vad gör mer kan man göra om man inte riktigt har orden för att säga vad man känner? 

”Vänner för livet” är mot kanske mångas förmodan en djupgående och ömsint betraktelse av ett liv som närmar sig sitt slut snarare än en tragisk skildring av den förödelse en sjukdom som cancern lämnar i sitt spår. Ett homage till den trogna vänskap som är immun mot både tid och rum och där kärlek innebär acceptans av livsval som du kanske inte förstår och allra minst skulle tagit själv. 

Det som inledningsvis kan misstas för ett långsamt tempo är egentligen en berättarstil som står pall mot alla de pang-pang och snabba belöningar som vi idag väntar oss i bästa Pokemon Go-stil. Döden är långsam och som Julián själv så omedvetet vackert säger det i sin frustrerade situation ”Vi dör alla så gott vi kan”. Ett bitvis stelt manus med hackig dialog står inte i vägen för det varma samspel mellan Julián och Tomás som med sin uppriktiga sorg och tafatta humor blir en stötdämpare för det tårdrypande känslosvammel som många andra ”cancer”-filmer drunknar i. Visst kan det bitvis vara självömkande gubbigt men utan att egentligen fokusera på något annat än mänskliga relationer lyckas ”Vänner för livet” med vad många av dess föregångare fallerat på, att beröra. 

För några kommer ”Vänner för livet” vara en självömkande gubbröra men trots sitt tungrodda ämne är detta en feel good-film som höjer sig över alla sina priser och utmärkelser som för många kanske ter sig pretentiöst avskräckande. Det finns helt enkelt något väldigt vackert och rörande i en berättelse som denna som för all del är värd att se vare sig man är man eller kvinna. Ett styrkeprov men framför allt det allra bästa mittenfingret man kan ge cancer – att leva.

Veckans populära filmer

Visa fler