Vampire 2011

Drama Skräck Thriller
USA
120 MIN
Engelska
Vampire poster

Synopsis

Simon hittar sina kvinnor på chattrum för självmordsbenägna, men är i hemlighet bara ute efter att konsumera deras blod. Japanske regissören Shunji Iwai, som bl.a. hyllats för den vackra outsiderskildringen "All About Lily Chou-Chou", beträder amerikansk mark med denna mörka men känslosamma drift med fascinationen för seriemördare och skräckmytologi.
Ditt betyg
2.3 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

18 november 2011 | 01:59

Vampyrfilm utan bett

#SFF11 - Två människor möts för att dö. Det är vad kvinnan har letts att tro, mannen har andra planer. Han, Simon, letar självmordsbenägna för att tömma dem på deras blod.

Ett tillräckligt lockande upplägg och goda grunder för en annorlunda, spännande och/eller gripande film. "Vampire" är inget av de sistnämna. Möjligen annorlunda, beståndsdelarna finns förstås där, men det är genom ett väldigt välbekant utförande. Fotot, till exempel, känns som hämtat från alltför många amerikanska indiefilmer.

Plus jag är inte väldigt förtjust i den här typen av visuell stil, det måste göras snyggare om den digitala kameran ska fungera.

Men det är inte bara ytligt filmen inte fungerar. De största brotten begås i manuset, med logiska luckor och manusmässiga kullerbyttor, ett oerhört ogenomtänkt verk. Många detaljer hänger illa ihop. Det känns som om mannen bakom "Vampire", japanen Shunji Iwai har såväl skrivit som regisserat, inte har haft någon som helst koll på vart han vill med sin film. Alternativt att han vill för mycket. Med sina runda två timmar hade den defintivt tjänat på att kortas ner, storylines och karaktärer skulle må bra av att tas bort helt eller delvis. 

Sköterskan på sjukhuset, till exempel, hon verkar ändå vara den enda personen som jobbar där.

Utöver sina andra åtaganden, manus och regi och redigering och producering, står Shunji Iwai även som filmmusikens kompositör. Det förklarar dels varför jag inte tycke om den heller, dels säger det mig att Iwai är den typen av filmmakare som har ett alldeles för stort ego, ett ego som gör honom blind för kloka berättartekniska beslut. För alla sorters beslut rörande sin produktion.

| 18 november 2011 01:59 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Vampire
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu