Underdog 2007

Underdog poster

Synopsis

Efter en olycka i den galne vetenskapsmannen Dr. Barsinisters labb får plötsligt den helt vanliga beageln Shoeshine superkrafter - och förmågan att prata! Iklädd en superhjälte-dräkt lovar nu Underdog  att skydda invånarna i Capital City. När Barsinister och hans hantlangare Cad iscensätter en djävulsk plan, står hoppet till Underdog.
Ditt betyg
1.6 av 36 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Underdog
DVD-premiär
9 april 2008
Språk
Svenska
Land
Sverige
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Lina Jokelainen

1 januari 2008 | 00:00

Superhunden faller pladask till marken

En familjekomedi om mannens bästa vän som förvandlas till en flygande superhjälte. Hunden må vara blixtsnabb, men filmen har varken fart eller spänning och kommer förmodligen inte att tilltala några familjemedlemmar särskilt mycket.

Man får lätt för sig att det snart måste gå inflation i superhjältefilmer när både den ena och andra serietidningen ska filmatiseras. Särskilt nu när även våra husdjur ska iklädas mantlar och ges flygförmåga. Möt Underdog – beaglen som genom genmanipulation blir superstark, får superhörsel, kan flyga och prata engelska. Och rädda världen förstås.

Så hur blev vår superhjältehund ett labbexperiment? Efter en misslyckad karriär som bombund inom poliskåren (med ett kasst luktsinne kommer man inte långt inom den branschen) finner vår än så länge namnlösa hjälte sig vara hemlös, vandrandes på gatorna i Capital City. Det dröjer inte länge förrän han blir upplockad och placerad i vad han tror är ett hundhem. Dock har han hamnat i klorna på en galen vetenskapsman, som med hjälp av sin superkorkade side-kick utför genetiska experiment med världsherravälde som ändamål. En buffé av ganska klassiska ingredienser med andra ord.

Efter en olycka i labbet där vår hjälte lyckas välta diverse kemiska vätskor över sig tar han till flykten. Det första tecknet på att något inte stämmer kommer när vår vän blir överkörd av en bil och klarar sig utan minsta lilla skråma. Föraren och före detta polisen Dan Unger (James Belushi) tycker så synd om den hemlösa hunden att han tar den med sig hem och döper den till Shoeshine. Han hoppas på detta sätt kunna blidka sin son Jack. Mamman i familjen har nyligen gått bort och det har skurit sig mellan far och son.

Efter en ganska lam start börjar filmen ta sig en aning när Shoeshine ska installera sig i sitt nya hem och förvandlingen till superhjälte börjar. Det bjuds på en del skratt till exempel när Jack och Shoeshine inser att de kan kommunicera. På det stora hela är det tyvärr inte mycket energi som har gått åt till att lyfta den här familjekomedin till nivån för godkänt. Ingredienserna är som sagt de klassiska och det bjuds inte på några överraskningar, vilket man kanske kunnat köpa om det inte vore så slarvigt gjort. Det är svårt att föreställa sig att denna ihophafsade film kommer att upplevas som särskilt spännande, inte ens av den yngre publiken.

Den mest uppenbara referensen är ”Superman” som man plockat en hel del ifrån, men sen har man helt enkelt tröttnat och idéerna har tagit slut. De mänskliga karaktärerna får inget utrymme att utvecklas och när det gäller vissa av dem förstår man knappt vad de tjänar för syfte för handlingen över huvud taget. Relationen mellan pappan Dan och sonen Jack schabblas bort rätt ordentligt och när filmen är slut har åtminstone jag svårt att komma ihåg hur och när de försonades egentligen. Vänskapen mellan Shoeshine och Jack är inte heller något filmmakarna väljer att dröja kvar vid. Bildruta för bildruta skalar man alltså bort allt det som skulle ha kunnat bli något och kvar finns till slut bara ett skört skelett.

ONÖDIGT VETANDE ”Underdog” är inte regissören Frederik Du Chaus första film med djur som kan tala. 2005 gjorde han ”Zuper Zebran” om en talande zebra som tas om hand av Hayden Panettiere (”Heroes”).

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Underdog
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu