Uncorked 2020

Drama
USA
104 MIN
Engelska
Franska
Uncorked poster

Synopsis

Elijah drömmer om att bli sommelier, men hans far förväntar sig att han ska ta över familjens barbeque-sylta i Memphis.
Ditt betyg
3.0 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Uncorked
Digitalpremiär
27 mars 2020
Språk
Engelska, Franska
Land
USA
Distributör
Netflix
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Oscar Söderman

27 mars 2020 | 17:30

Kulturkrock mellan grill och vin

Far och son är oense om det framtida övertagandet av familjeföretaget. Netflix nya originalfilm ”Uncorked” följer en berättelse vi sett allt för många gånger förr, vinkeln med vin vs barbeque är dock uppfriskande nog.
Vin och en talrik grillat låter nog för de flesta som en rätt bra kombination, karaktärerna i den nya Netflix-filmen ”Uncorked” håller inte med.

Berättelsen om kulturkrock mellan far och son där den förstes enda önskan är att sonen ska ta över familjeföretaget är otroligt gjort. Det här får vi se ännu en gång i den nya filmen ”Uncorked” och det är så långt från en originell handling man kan komma. Vi följer Mamoudou Athies (”The Get Down”, och snart ”Jurassic World: Dominion”) Elijah vars enda dröm det är att bli sommelier, pappa spelad av den alltid lika underbara Courtney B. Vance förväntar sig dock att sonen ska ta över familjens barbecue-restaurang. Det är talangfulla skådisar som gör mycket för att få den klyschiga handlingen att ro hamn.

Såklart, det är svårt att hitta en handling som inte är gjord. Vinkeln in i berättelsen blir det som särskiljer. Prentice Penny som står bakom både regi och manuset väljer ta passionen för vin som det utstickande, och det funkar för det mesta. Det är generellt sett nästan alltid intressant att titta på folk brinna för något och vara bra på det de gör. Att följa Elijahs resa från nybörjare till finsmakare är en historia som leder oss igenom familjedrama, romans, finansiella problem och allt annat som kombinationen av arbete och plugg kan sätta en käpp i hjulet för. Det är en svår balans för de flesta att hitta. Filmen känns oavsett upplyftande i hur passionerad Elijah faktiskt är för det han gör.

Vart filmen slutar är uppfriskande och faktiskt relativt vågat för en film som spelar allt på tok för säkert majoriteten av speltiden. Jag gillar verkligen alla karaktärer eftersom skådespelet är charmigt och de känns faktiskt som att det är sanna familjemedlemmar vi följer. Vance och även Niecy Nash, i rollen som mamma, är otroligt charmiga ihop även fast deras relation också är något vi sett tusen gånger förr.

Penny är relativt ny på regiscenen med det här som första långfilm. Det är fint hur de många likheterna mellan generationernas valda branscher visas upp i början av filmen med en serie bilder som rör oss emellan vinskapandet och revbensspjällens förberedelse inför grillen. Det är effektivt bildberättande som placerar oss i den centrala konflikten innan den ens börjat.

När det väl kommer till kritan är ”Uncorked” blott en helt och hållet okej film. Den känns nästan gjord för att bli sedd på telefonen i tätbefolkad kollektivtrafik, man vet nästan alltid vad som kommer hända så uppmärksamheten behöver aldrig vara hundraprocentig. Den är dessutom rätt tam så man behöver inte oroa sig för att något olämpligt kommer förolämpa din sätesgranne, det viset är det den perfekta Netflix-filmen för pendlare. Lägger man dock till det snygga fotot, relativt fräscha tillvägagångsättet att berätta den annars otroligt gjorda berättelsen och skickligt skådespel så slutar ”Uncorked” som en trevlig liten film, men inte så mycket mer.
| 27 mars 2020 17:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Uncorked
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu