Turtles All the Way Down 2024

Turtles All the Way Down poster

Synopsis

En tonåring försöker lösa mysteriet med en försvunnen miljardär. Baserad på en bok av John Green.
Ditt betyg
3.7 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

2 maj 2024 | 11:40

Starkt om tvångssyndrom och tonårsångest

RECENSION. ”Turtles All the Way down” är en fin ungdomsfilm som kanske inte dyker så långt ner som titeln antyder, men som ändå engagerar med sin uppriktighet och goda avsikter. Det som berättas är en berörande historia om psykisk ohälsa och om längtan efter att får vara som alla andra.
John Green har skrivit boken ”Sköldpaddor hela vägen ner” som filmen baseras på. Han skrev även ”Förr eller senare exploderar jag”, som filmatiserades för tio år sedan. Och även om den här inte är lika bra som den, så blir ändå dramat i händerna på regissören Hannah Marks absolut sevärt. 
 
”Turtles All the Way Down” handlar om Aza (Isabela Merced), en tjej i äldre tonåren med tvångssyndrom och svår bakteriefobi. När en rik man försvinner spårlöst och en belöning utlovas för den som kommer med tips, bestämmer sig hon och hennes bästa vän Daisy (Cree) för att ta sig an ”fallet”.
 
Sonen till den försvunna mannen är en bekant till Aza från förr, och när de träffas igen uppstår pirr och varma känslor dem emellan. Problemet är att Aza inte kan hantera närhet, vilket såklart gör det svårt för henne att ha en fungerande kärleksrelation. Romansen puttrar ändå på, mest på distans, samtidigt som tjejerna försöker hitta ledtrådar för att lösa mysteriet med den saknade mannen. 
 
Detta är egentligen en rätt typisk ungdomsfilm, som vill vara mer genom att väva in en kriminalgåta i handlingen. Och konstigt vore det ju annars, då bokförlagan innehåller exakt detta. Som film blir det dock forcerat och jag hade hellre sett att de olika intrigerna skulle ha fått lite mer utrymme, i till exempel serieformat.
 
Nu är det som det är och vissa skeenden och händelsekedjor känns därför inte riktigt trovärdiga. Som just själva mysteriet. Eller den trevande romansen, som aldrig på allvar tar fart.
 
Det som ändå funkar och som ger syre till helheten är framförallt ångesten och manin som konstant galopperar i Aza. Jag har sällan sett tvångssyndrom skildras på ett så rättframt och stundvis nästan smärtsamt realistiskt sätt. Tvångstankarna har här fått en egen röst och voice overn är brutal i sin ettrighet. Scenerna då Aza kämpar mot sina inre demoner är väldigt starka, och en varning är på sin plats då självskadande förekommer rätt grafiskt.
 
Jag känner och lider verkligen med henne, men också med hennes oroliga och kärleksfulla mamma (väldigt sympatiskt spelad av Judy Reyes) som försöker förstå och hjälpa sin dotter. Den fina relationen till mamman, men också den inte helt friktionsfria till kompisen Daisy är vid sidan av ohälsan väldigt väl skildrat och det som till sist lyfter filmen ur dussinträsket.
 
”Turtles All the Way Down” är ett välspelat och angeläget tonårsdrama om vänskap, kärlek, ångest och självskadebeteende. Det handlar om att överkomma svårigheter och att finna sin plats i tillvaron även när man avviker från gängse norm.
 
Manuset av Elizabeth Berger och Isaac Aptaker innehåller bra dialog, rappt driv i tempot och relaterbara karaktärer. Och för att vara en tv-produktion på tema ungdom och uppväxt, är det här, trots vissa svackor på vägen, en i slutändan bra film som vågar adressera svåra ämnen, som många andra liknande skyr som elden. Se den. 
 
| 2 maj 2024 11:40 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Turtles All the Way Down
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu