The Shallows 2016
Thriller
USA
86 MIN
Engelska
The Shallows poster
Synopsis
Nancy hoppas på en rolig och spännande dag med surfing och avkoppling, men lyckan vänds snabbt när hon surfar och blir attackerad av en enorm vithaj med smak för människokött. Hon lyckas ta sig upp på en klippa 300 meter ifrån stranden. Nu prövas både hennes viljestyrka och mod för tiden är knapp. Tidvattnet reser sig och hajen börjar närma sig.
Ditt betyg
2.8 av 231 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
Logga in så gissar vi ditt betyg
Info
Originaltitel
The Shallows
Biopremiär
DVD-premiär
13 februari 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
15 år
Längd
Recensent
7 september 2016 | 19:45

Hajaction med bett i

”Blake Lively i bikini vs blodtörstig haj” hade kunnat bli en riktig praktkalkon. Men med effektiv klippning, en tuff hjältinna och några riktigt spännande scener så lyckas den här leverera hajaction som heter duga.

Det är något speciellt med människors - inte minst filmskapares - fascination för hajar. Ändå verkar det vara så svårt att göra en bra sådan. Mellan Spielbergs klassiker och några hyggliga parenteser (främst indiefilmen ”Open Water”) så har det gjorts oräkneliga C-filmer om de huggtandade bestarna. Till och med fyra stycken ”Sharknado” men inget som kommer i närheten av filmen från 1975.

Och nej, ”The Shallows” är inte riktigt där. Men det är den bästa hajaction som visats på bio på många år. En stor anledning är att man tacksamt nog lagt fokuset på hajens motståndare, en surfare med skinn på näsan och lämpliga läkarkunskaper, istället för kackiga effekter. Äventyrslystna Nancy (Blake Lively, som tar i så det knakar) besöker hemlig, öde strand (alltid en bra idé) för lite kvalitetssurfing men strandsätts på en sten ute i vattnet när en vithaj hotar att förvandla henne till mellanmål. Vad att göra?

Det kan låta som stoff för en kortfilm och man bör knappast förvänta sig någon djupodlad dialog. Inledningsvis blir det lite fånigt när kameran dreglar över Livelys halvnakna kropp i slow-motion - tillsammans med de häftiga surfstuntsen borde det utgöra den ultimata grabbfilmen. Men när väl den där läskiga skuggan uppenbarar sig i vattnet och det faktiskt börjar hända saker så skiftar filmen ton till det bättre.

Tänk en något lättsammare men fortfarande välpolerad hajvariant av ”127 timmar” och ”Cast Away” där en läbbig sy-stygn-scen i ”MacGyver”-stil får täcka äckelkategorin medan en fiskmås blir vår hjältinnas passiva sidekick. Oavsett om man lyckas gissa sig till huvudpersonens öde så är det gott om nagelbitarspänning och regissören Jaume Collet-Serra lyckas med effektiv klippning och läckra bilder kamouflera det faktum att det egentligen bara finns story för cirka 15 minuter.

Trovärdigheten haltar allt mer ju filmen fortgår - likt i en actionfilm lyckas varken allvarliga skador eller brist på näring hålla nere Nancys energi under hektiska situationer. Men tar man den för den stundtals riktigt intensiva, häftiga popcornfilm som den är så går man inte hem besviken. Då gör det inte så mycket att Lively knappast är någon Jamie Lee Curtis eller Collet-Serra någon Spielberg - all hajfilm som lyckas undvika digitala effekter som ser ut att vara ritade av en femåring förtjänar en titt.
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
1
Årets hajfilm som blev försenad ett år!!! Och nej den slog inte ner Hajen-filmerna eller ens kom i närheten! Som min killkompis sa som satt bredvid inte ens den lilla bikinidelen hjälpte för att hålla intresset uppe!! Hahhahahah Nej här fylldes det ut av 70min meningslöst plaskande varpå sista 15 min var värt något, men håller inte för en hel film, sorry Blake....det bästa och mest oväntade hade vart om hajen åt upp dig på slutet, då hade vi snackat om klimax....men som den är nu..blir det en etta i betyg!! Cast: Blake Lively, Oscar Jaenada, Angelo Josue Lozano Corzo mfl...(plus hajen) A
Läs mer