The Shallows (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Nancy hoppas på en rolig och spännande dag med surfing och avkoppling, men lyckan vänds snabbt när hon surfar och blir attackerad av en enorm vithaj med smak för människokött. Hon lyckas ta sig upp på en klippa 300 meter ifrån stranden. Nu prövas både hennes viljestyrka och mod för tiden är knapp. Tidvattnet reser sig och hajen börjar närma sig.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE SHALLOWS

Hajaction med bett i
”Blake Lively i bikini vs blodtörstig haj” hade kunnat bli en riktig praktkalkon. Men med effektiv klippning, en tuff hjältinna och några riktigt spännande scener så lyckas den här leverera hajaction som heter duga.
Det är något speciellt med människors - inte minst filmskapares - fascination för hajar. Ändå verkar det vara så svårt att göra en bra sådan. Mellan Spielbergs klassiker och några hyggliga parenteser (främst indiefilmen ”Open Water”) så har det gjorts oräkneliga C-filmer om de huggtandade bestarna. Till och med fyra stycken ”Sharknado” men inget som kommer i närheten av filmen från 1975.

Och nej, ”The Shallows” är inte riktigt där. Men det är den bästa hajaction som visats på bio på många år. En stor anledning är att man tacksamt nog lagt fokuset på hajens motståndare, en surfare med skinn på näsan och lämpliga läkarkunskaper, istället för kackiga effekter. Äventyrslystna Nancy (Blake Lively, som tar i så det knakar) besöker hemlig, öde strand (alltid en bra idé) för lite kvalitetssurfing men strandsätts på en sten ute i vattnet när en vithaj hotar att förvandla henne till mellanmål. Vad att göra?

Det kan låta som stoff för en kortfilm och man bör knappast förvänta sig någon djupodlad dialog. Inledningsvis blir det lite fånigt när kameran dreglar över Livelys halvnakna kropp i slow-motion - tillsammans med de häftiga surfstuntsen borde det utgöra den ultimata grabbfilmen. Men när väl den där läskiga skuggan uppenbarar sig i vattnet och det faktiskt börjar hända saker så skiftar filmen ton till det bättre.

Tänk en något lättsammare men fortfarande välpolerad hajvariant av ”127 timmar” och ”Cast Away” där en läbbig sy-stygn-scen i ”MacGyver”-stil får täcka äckelkategorin medan en fiskmås blir vår hjältinnas passiva sidekick. Oavsett om man lyckas gissa sig till huvudpersonens öde så är det gott om nagelbitarspänning och regissören Jaume Collet-Serra lyckas med effektiv klippning och läckra bilder kamouflera det faktum att det egentligen bara finns story för cirka 15 minuter.

Trovärdigheten haltar allt mer ju filmen fortgår - likt i en actionfilm lyckas varken allvarliga skador eller brist på näring hålla nere Nancys energi under hektiska situationer. Men tar man den för den stundtals riktigt intensiva, häftiga popcornfilm som den är så går man inte hem besviken. Då gör det inte så mycket att Lively knappast är någon Jamie Lee Curtis eller Collet-Serra någon Spielberg - all hajfilm som lyckas undvika digitala effekter som ser ut att vara ritade av en femåring förtjänar en titt.
Senaste kommentarer
magiul
Blake Lively får ett stort <3 av mig. Hon gör det riktigt bra. Effekterna haltar ibland och sidohistorierna är lite svaga, men i övrigt är det en oerhört snygg film med en del riktigt härliga kameravinklar. Man vill hoppa i vattnet trots att man vet vad som väntar! 3/5
Filmrullen
Det här är nog den hajfilm med mest potential sedan "Hajen". Det gör den nödvändigtvis dock inte till något mästerverk bara för det, men haj-delarna är de mest intressanta delarna i filmen och det känns verkligen som att man lagt kreativ tyngd på dem, vilket är ovanligt för hajfilmer. Många övriga delar av filmen, som huvudpersonens konflikt med sin pappa eller relationen med fiskmåsen, känns forcerat och gjort för att bara vara där. Men filmen är ändå riktigt spännande! Blake Lively spelar också ganska trovärdigt.
"The Shallows" får en trea av mig.
18409
Jag sällar mig till skaran som älskar denna film. Tycker hela filmen funkar utom slutet som kanske är en av de sämsta sluten som går att göra på film, men men glömmer man bort det så är detta en toppen rulle.
Tar ni inte mitt ord på det så kan ni alltid lyssna på podcasten nedan, de tar upp både the shallows och kultfilmen Jaws i sitt avsnitt.
https://itunes.apple.com/se/podcast/77.-jaws-the-shallows./id620140285?i=1000375408825&mt=2

Njut av livet, se en film
Visa fler (10)

Veckans populära filmer

Visa fler