The Party 2017

Drama Komedi
Storbritannien
71 MIN
Engelska
The Party poster

Synopsis

Janet har en liten tillställning för sina närmsta vänner för att fira sin nya roll i parlamentet. Allt går, nästan, som planerat tills hennes man Bill avslöjar två stora hemligheter som sparkar igång en serie händelser som påverkar alla i rummet. Innan kvällen är över har glas krossats, pistoler riktats och blod spillts.
Ditt betyg
3.1 av 21 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Party
Biopremiär
5 januari 2018
DVD-premiär
14 maj 2018
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

15 februari 2017 | 11:00

Briljant torr tragikomik

”The Party” är en många sätt ganska klassisk fars i modern tappning. Det är sanslöst roligt, hela tiden med viss svärta och dessutom otroligt välspelat. Detta är verkligen en kollektivt briljant bedrift och de fantastiska skådespelarna ger med största bravur liv till Sally Potters rappa manus, under sylvass regi av henne själv.
Janet (Kristin Scott Thomas) har bjudit sina närmaste vänner hem till sig och maken Bill (Timothy Spall) för att fira hennes yrkesframgångar. Dock ändras tonen på festen när några oväntade saker kommer upp till ytan. Snart finns inte längre mycket att fira och festligheterna spårar ut i en blodig klimax.

Manuset till ”The Party” är intelligent och verkligen sjukt kul! Det är bitskt och ironiskt på ett sådant där skönt torrt, brittiskt manér. Det är verkligen en sann fröjd att se och höra dessa utbildade medelålders människor i verbala bataljer, slängandes svidande repliker och filosofiska utsvävningar om allt från politik och feminism till föräldraskap och kärlek på varandra.

Det här är ytterligare en ganska teatral film, som utspelas på en begränsad yta i ett hem med bara ett visst antal karaktärer. Potter som under sin karriär regisserat en hel del teater är påtagligt bekant med den här typen av drama och lyckas förmedla den klaustrofobiskt intensiva stämningen riktigt bra. Det snygga, starkt ljussatta och kontrastrika svartvita fotot av Alexei Rodionov (som också filmade den mycket mer svulstiga ”Orlando” i början 90-talet) förstärker ytterligare känslan av instängdhet. 

Det är ett helt fantastiskt gäng med skådespelare som Sally Potter skrapat ihop med Patricia Clarkson som Janets äldsta och bästa vän April i täten. Clarkson har fått de flesta av de roligaste replikerna att leverera och hon avfyrar dem verkligen övertygande i ett aldrig sinande tempo. Det är väldigt smart, skarpt och underhållande hela tiden, utan att någonsin blir för dråpligt eller larvigt. Bruno Ganz spelar Aprils pojkvän, den flummigt försonande hälsogurun Gottfried, som ofta får vara måltavla för flickvännens missnöje och pikar. Cherry Jones och Emily Mortimer gör de avsevärt mer retoriska vännerna Martha och Jinny, ett lesbiskt par med egna nyheter för de andra, samtidigt som Cillians Murphys kokainstinna finansvalp Tom, yrar hetsigt och stressat omkring, också han uppenbart med någonting mer på hjärtat. 

Den här typen av humor är det länge sedan jag såg på en filmduk och jag verkligen älskar det.  ”The Party” är dessutom ensast 71 minuter kort och mer behöver den inte vara. Sally Potter med sin strålande ensemble berättar denna laddade lilla historia mer än väl på den tiden och lyckas både engagera och roa oss i publiken enormt. 
| 15 februari 2017 11:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Brittisk posh drama om en fest där alla bär på en stor hemlighet som snart är på väg att brista!! Hade inga som helst förväntningar, tack och lov att den var kort men till min stora förvåning var den helt hanterbar :) Jag varken kolla på klockan eller ville slita av mig mitt hår :) Snyggt i svartvitt, roliga tvister och bra tempo..men något wow var det inte! Överklass posh med diva problem, inget djup, kändes som en mini Woody Allen film. Betyget blir en svag 3a... Cast:Timothy Spall, Kristin Scott Thomas, Bruno Ganz mfl.. aaa
Läs mer