The Number 23 2007

The Number 23 poster

Synopsis

När Walter Sparrow får romanen The Number 23 av sin fru blir han först fängslad av bokens spännande intrig. Med tiden märker han att bokens handling har slående beröringspunkter med hans eget liv. Ju mer Walter läser desto starkare blir hans intresse för siffran 23:s magiska sidor. Hans fascination för de klara sambanden övergår alltmer i en besatthet som snart tar över hans liv.
Ditt betyg
2.4 av 713 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Number 23
Biopremiär
23 mars 2007
DVD-premiär
5 september 2007
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

23 orsaker till att undvika "Number 23"

23 orsaker att undvika ”The Number 23”, filmen alltså…

1. Regissören Joel Schumacher var mannen som gav Batman ett dåligt rykte med ”Batman & Robin”, ni vet den där George Clooneys gummidräkt pryds av två styva bröstvårtor.

2. Filmen innehåller det slutgiltiga filmiska beviset på mänskligt vansinne - personer som fyller väggarna med obegripliga ekvationer, som självklart upptäcks om man river i tapeten.

3. Upplägget är följande, hundfångaren Walter (en blinkning till Carreys genombrott som Ace Ventura?) får en bättre begagnad bok, med samma titel som filmen, av sin fru och börjar genast att identifiera sig med protagonisten, detektiven Fingerling som beskådar en ung kvinna ta självmord efter att ha förbannats av siffran 23. Fingerling övertar hennes tankar och ju längre Walter kommer i boken desto djupare blir givetvis även hans besatthet av det ondskefulla talet. För när han tänker efter, fyller han inte 32 den tredje februari? Visst föddes han 11:12? Och är det inte 23 bokstäver i hans namn? (Jo, om man räknar med mellannamnet)

4. Alla som läst Douglas Adams, vet att universums enda viktiga siffra är 42.

5. En ful hund med namnet Ned spelar en central roll i filmen.

6. Det finns - helt ärligt - en scen där Virginia Madsen letar ledtrådar mitt i natten i korridorerna till ett övergivet gammalt mentalsjukhus vars fönster är täckta av plankor och taggtråd.

7. Den enda rimliga förklaringen till att Jim Carrey tog denna gräsliga roll tros vara att han själv ligger vaken på nätterna och låser dörren så att inte siffran 23 ska kliva på. Hans produktionsbolag heter förresten JC23 Entertainment.

8. Jim Carrey spelar Walter Sparrow, hans fru, spelad av Virginia Madsen heter Agatha Sparrow. Nej, de är inte 85.

9. Manusrookien Fernley Phillips kan inte vara någon annan än en Wikipedia-skrivande Lost-fanatiker (lostpedia.com/wiki/23) med alldeles för mycket fritid.

10. Det är 23 bokstäver i meningen ”Dra en kabel i det blå skåpet”.

11. Emma Gray Munthe beskrev filmen som en som en Carrey-myskomedi som övergår till tongue-in-cheek-sifferthriller och slutar på ett och katastrofalt sätt.

12. Ge inte Schumacher en chans att göra en uppföljare, ”Number 46”

13. Jag tål bara inte en och en halv timme av repliker som "What?! 14 plus 9? That’s 23!" följda av chockade ansikten.

14. Dina naglar blir garanterat inte kortare på kuppen.

15. I Schumachers noir-gone-bad-bokvärld är detektiv Fingerling (Carrey) en sliten, saxofonspelande man med tribals över hela ryggen och en kropp som skulle plocka hem guldpokalen i vilken Iggy Pop-LookAlike-tävling som helst.

16. Allt där är filmat med en Sin City-efterapande MTV Noir-känsla som, om det nu är Walters sätt att se på saken, knappast förklarar hur det kan driva honom till vansinne. Däremot förklarar det varför han kan ta tre dagar på sig att läsa ut den lövtunna boken.

17. 2/3= .666

18. Jodå, visst finns det en berättarröst.

19. Filmen suger mer än Linda Lovelace.

20.  Att jagas av siffran 23 ger knappast kalla kårar. Kontoutdrag på måndagar är läskigare.

21. Agatha tar uttrycket “i nöd och lust” till nya höjder när hon fullständigt ignorerar att hon upptäckt sin man däckad på soffan med underarmen nedklottrad av siffror och Memento-medelandet ”Agatha. Kill her”.

22. Behöver jag säga att slutet innehåller en twist som kan vara filmvärldens motsvarighet till herpes?

23.”The Number 23” är, hör och häpna, Joel Schumachers tjugotredje regiprojekt.

| 1 januari 2008 00:00 |