The Lunchbox 2013

Romantik Drama
Indien
104 MIN
Engelska
Hindi
The Lunchbox poster

Synopsis

I Mumbais intensiva storstadsmyller sammanför en fellevererad lunchlåda två mycket olika öden. Den lite småsura och pensionsmogna änklingen Sajaan tar av misstag emot den lunch som hemmafrun Ila har förberett för sin man.

Den himmelska måltiden blir början på en humoristisk och rörande brevväxling i en matlåda fylld av passion, längtan och hopp inför framtiden. Sajaan och Ila finner en efterlängtad vänskap där de kan ge uttryck för sina innersta tankar, drömmar och sorger och som hjälper dem att se och uppskatta de ljusa stunderna i livet.
Ditt betyg
3.5 av 167 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Lunchbox
Biopremiär
25 april 2014
DVD-premiär
27 augusti 2014
Språk
Engelska, Hindi
Land
Indien
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

20 mars 2014 | 12:01

Indisk delikatess

Ritesh Batra (bakom både regi och manus) bjuder på en väldigt aptitretande bit romantisk film med sin "The Lunchbox", som handlar om längtan och kärlek i ett stressigt och extremt folkfullt Mumbai. Det här är ett fantastiskt välspelat drama, som långt efteråt värmer själen och lär även kunna tina upp de frusnaste av hjärtan.

Det lagas en del läckra rätter i filmen och en matlåda på villovägar är central i historien. Fast samtidigt, på ett snäppet djupare plan, är fokus riktad på två ensamma individer som i ett myller av människor och försummade drömmar tack vare ett fel på vägen plötsligt hittar varandra, men samtidigt också helt rätt i livet.

I Mumbai, Indien, transporteras tusentals matlådor per dag till arbetande män. De flesta lagas av hemmavarande fruar, medan andra är beställningar från restauranger i området. Saajan är änkemannen som en dag får en annorlunda lunch levererad till sig. Maten smakar himmelskt och inte alls så som den brukar. Måltiden, visar det sig, är lagad av hemmafrun Ila i ett försök att nå fram till sin frånvarande man som mest bara jobbar och sedan länge inte längre ser på sin numera väldigt olyckliga fru. Hon blir ganska snabbt varse om förväxlingen och skickar med nästa leverans ett meddelande till vem det nu än må vara som fått hennes mat. En ömsint konversation brevledes mellan Saajan och Ila startar, vilken på sikt förändrar livet för de båda.

"The Lunchbox" är en helt underbar film om vanliga människor med helt vanliga drömmar. Vi får följa med i förväntningarna som följer brevväxlandet om allt och ingenting och medan spänningen ökar väcks vår undran om de två någonsin kommer våga ta steget till att träffas på riktigt. Saajan och Ila läser breven och skriver nya, samtidigt som de varsamt vaknar till liv igen och upptäcker en sedan länge svalnad längtan. Båda karaktärer är helt omöjliga att inte känna med och tycka om. Så innerliga och varma. De växer till sig med en självklarhet som är närmast avundsvärd. Framförallt Nimrat Kaur som Ila är helt bedårande och visar tydligt med kroppsspråk och ansiktsuttryck hur lite som egentligen krävs för att en vissnad blomma åter ska slå ut. Irrfan Khan ("Berättelsen om Pi") är också han fullständigt trovärdig som den till en början ganska tungsinte Saajan. Hans trötta blick får i och med bekantskapen med Ila en lyster som för varje bildruta klarnar ännu mer.

Fotot är finstämt om än till synes anspråkslöst och manuset rad för rad bara så fullständigt rätt. Replikerna känns aldrig ansträngda och även om det kanske inte blir så roligt som man först tror eller förväntar sig så är ändå tonen lättsam och sådär mysigt underhållande i all sin enkelhet.

Jag tycker väldigt mycket om detta. Inte bara den potentiella spirande kärlekshistorien som känns både fin och otroligt äkta och som vi såklart, varenda en i publiken, hoppas på och hurrar för. Men också alla de andra detaljerna och sidointrigerna som kryddar berättelsen. Och till sist är det just kryddningen som också lyfter "The Lunchbox" från att bara vara en medioker romantisk komedi till att bli en film på nya härliga och väldigt välsmakande höjder.

| 20 mars 2014 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Lunchbox