The Last Witch Hunter (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Filmen följer en odödlig häxjägare i ett modernt New York som tvingas samarbeta med sin största fiende, en kvinnlig häxa, för att förgöra en klan med häxor som planerar att släppa loss en stor förbannelse på mänskligheten.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE LAST WITCH HUNTER

Jag blir hellre jagad av häxor
Ingen skulle kanske misstänka att en actionrulle där åtminstone fysiskt begåvade Vin Diesel jagar häxor är årets mästerverk. Men filmen gör misstaget att begå genrens största dödssynd - den är riktigt tråkig.
Om ni inte visste det redan så lever häxor ibland oss. Fast de flyger inte omkring på kvastar eller valsar omkring i Hogwarts korridorer utan de lever under en deal med Vin Diesel - häxjägare. Vin Diesel lämnar dem ifred ifall de inte har för sig några hyss. Typiskt nog så har några bestämt sig för att återuppväcka en ond ledarhäxa…

Nej, nu orkar jag inte mer. Vad är poängen med att förklara storyn för en sådan poänglös film som ”The Last Witch Hunter”. Diesel har aldrig varit någon favorit - det är ju knappast som om man ser honom regera på Oscarsgalan inom snar framtid. Här känns det som om han siktat på lägsta möjliga bottennapp. En ”modern häxfilm” på samma sätt som senaste årens vampyrfilmer varit ”moderna”.

Kanske borde jag anses jävig. Titeln i kombination med huvudrollsinnehavaren håller förväntningarna på rejält låga nivåer. Och personligen anser jag inte att häxor är tillräckligt skrämmande för den här typen av vuxenfilm, en slags fantasy-action. De funkar ju fint i exempelvis ”Häxorna” och ”Hocus Pocus” som är familjefilmer. Här blir det bara fånigt när biffige Diesel med pilbåge och på fullt allvar ska jaga häxor, olyckligt förverkligade i en kombination av makeup-överdos och tafatt CGI.

Sen ska man inte per automatik hacka på den här typen av B-film. Det hade ju med lite adrenalin och gott humör kunnat bli rätt kul. Men nej, den här rullen begår actionfilmens största dödssynd - vara tråkig. Vin Diesels stora, starka, tystlåtna hjälte är trots några forcerade one-liners så outhärdligt anonym att han lika gärna kunde tagit en tidsmaskin till valfri direkt-på-video-action från 90-talet. Ni kan ju gissa om han är hämndlysten efter att hans familj dödats?

Det som alltid är underligt med den här typen av skräpfilm att den ändå lyckats locka en begåvad birollsensemble. Okej, Rose Leslie håller väl fortfarande på att etablera sig efter ”Game of Thrones” men hur desperat måste Elijah Wood varit för att medverka? Eller var hans agent på semester? Oscarvinnaren Sir Michael Caine ser lika välförtjänt generad ut som han gjorde i ”Hajen 4”.

Om du inte drömt om att se Vin Diesel i flätat hår och skägg så gör du bäst i att hoppa den här soppan. ”Hansel and Gretel: Witch Hunters” kom tillbaka, nästan allt är förlåtet!
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
engmar
Tycker det var en underhållande rulle som lämpar sig bäst för bakisdagar.  Var väl varken bra skådespeleri eller dialog men den höll mig intresserad hela vägen och gillar blandningen av moderna världen och forntid. 3/5 runor
Sky Keith
Jag gillar Vin, jag gillar häxor, jag gillar B-filmer. Så den här lilla pärlan faller mig helt i smaken :-) Skön underhållning med cool mytologi och effekter ala Outlander (2008). En stark 3a av 5.
the_medunjan
Kunde ha varit bättre. 2 av 5
Visa fler (6)

Veckans populära filmer

Visa fler