The Last Witch Hunter 2015

Action Äventyr Fantasy
USA
106 MIN
Engelska
The Last Witch Hunter poster

Synopsis

Filmen följer en odödlig häxjägare i ett modernt New York som tvingas samarbeta med sin största fiende, en kvinnlig häxa, för att förgöra en klan med häxor som planerar att släppa loss en stor förbannelse på mänskligheten.
Ditt betyg
2.3 av 102 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Last Witch Hunter
DVD-premiär
8 februari 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

29 januari 2016 | 11:01

Jag blir hellre jagad av häxor

Ingen skulle kanske misstänka att en actionrulle där åtminstone fysiskt begåvade Vin Diesel jagar häxor är årets mästerverk. Men filmen gör misstaget att begå genrens största dödssynd - den är riktigt tråkig.
Om ni inte visste det redan så lever häxor ibland oss. Fast de flyger inte omkring på kvastar eller valsar omkring i Hogwarts korridorer utan de lever under en deal med Vin Diesel - häxjägare. Vin Diesel lämnar dem ifred ifall de inte har för sig några hyss. Typiskt nog så har några bestämt sig för att återuppväcka en ond ledarhäxa…

Nej, nu orkar jag inte mer. Vad är poängen med att förklara storyn för en sådan poänglös film som ”The Last Witch Hunter”. Diesel har aldrig varit någon favorit - det är ju knappast som om man ser honom regera på Oscarsgalan inom snar framtid. Här känns det som om han siktat på lägsta möjliga bottennapp. En ”modern häxfilm” på samma sätt som senaste årens vampyrfilmer varit ”moderna”.

Kanske borde jag anses jävig. Titeln i kombination med huvudrollsinnehavaren håller förväntningarna på rejält låga nivåer. Och personligen anser jag inte att häxor är tillräckligt skrämmande för den här typen av vuxenfilm, en slags fantasy-action. De funkar ju fint i exempelvis ”Häxorna” och ”Hocus Pocus” som är familjefilmer. Här blir det bara fånigt när biffige Diesel med pilbåge och på fullt allvar ska jaga häxor, olyckligt förverkligade i en kombination av makeup-överdos och tafatt CGI.

Sen ska man inte per automatik hacka på den här typen av B-film. Det hade ju med lite adrenalin och gott humör kunnat bli rätt kul. Men nej, den här rullen begår actionfilmens största dödssynd - vara tråkig. Vin Diesels stora, starka, tystlåtna hjälte är trots några forcerade one-liners så outhärdligt anonym att han lika gärna kunde tagit en tidsmaskin till valfri direkt-på-video-action från 90-talet. Ni kan ju gissa om han är hämndlysten efter att hans familj dödats?

Det som alltid är underligt med den här typen av skräpfilm att den ändå lyckats locka en begåvad birollsensemble. Okej, Rose Leslie håller väl fortfarande på att etablera sig efter ”Game of Thrones” men hur desperat måste Elijah Wood varit för att medverka? Eller var hans agent på semester? Oscarvinnaren Sir Michael Caine ser lika välförtjänt generad ut som han gjorde i ”Hajen 4”.

Om du inte drömt om att se Vin Diesel i flätat hår och skägg så gör du bäst i att hoppa den här soppan. ”Hansel and Gretel: Witch Hunters” kom tillbaka, nästan allt är förlåtet!
| 29 januari 2016 11:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Last Witch Hunter
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu