The Internship 2013

Komedi
USA
120 MIN
Engelska
The Internship poster

Synopsis

Vince Vaughn och Owen Wilson spelar två äldre säljare som efter att ha fått sparken inser att de är dinosaurier i dagens digitala värld. I hopp om att starta om lyckas de bluffa sig till två eftertraktade praktikplatser på Google med efterföljande kaos som resultat.
Ditt betyg
2.8 av 1,184 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

18 juni 2013 | 19:01

Mysigt mediokert

Det är inget som är nytt eller överraskande när det gamla paret Vince Vaughn och Owen Wilson åter får samsas om de roliga replikerna och galenskaperna som hör en typisk amerikansk komedi till. Den här gången blir det inte heller kanske riktigt så flabbigt som man skulle önska, men en hel del fyndiga repliker förgyller ändå upplevelsen. Myset är hela vägen på topp, vilket jag glatt välkomnar.

Billy och Nick är två fyrtioplussare som efter att de fått sparken söker och också får praktiktjänst på jätteföretaget Google. Under en intensiv sommar ska de samarbeta med några unga tekniknördar, hälften så gamla som de, för att kamma hem vinsten i en lagtävling som innebär fast anställning åt samtliga i teamet.

Google - paradiset på jorden? Hela filmen är egentligen en enda lång produktplacering för webbgiganten, vilket kan tyckas rätt osmakligt. Men då begreppet faktiskt är en sådan stor del i de flestas datoranvändning (alla googlar ju?) och då det här figurerar på något sätt i sitt rätta sammanhang som representant för sin tidsanda, stör det inte riktigt så mycket.

"The Internship" är en slags collegefilm på många plan och vi har sett de mesta förr. Här maskeras de fina moraliska kakorna i en ålderrelaterad kulturkrock och när dinosaurierna Billy (Vaughn) och Nick (Wilson) med sin lätt burdusa mänsklighet ska integreras i den mer tekniska och maskindrivna världen blir det högst igenkännligt och rätt komiskt. Jag identifierar mig oroväckande mycket med de gamla gubbarna och finner snacket om HTML-koder och annat liknande obekvämt svettigt. Kanske är det därför som jag bland alla gamla och nya popkulturella referenser tycker delar av filmen blir riktigt kul och jag själv nästan nostalgisk på kuppen.

I ett peppande brandtal till ungdomarna använder sig Billy av metaforer från fina 80-talsfavoriten "Flashdance" i vilken svetsartjejen inte ger upp sin dröm om att bli dansare och jag vet inte om det är pinsamt eller bara skoj att jag kan nästan varje scen i den filmen utantill och att jag fann talet visserligen humoristiskt, men samtidigt uppmuntrande.

Vince och Owen gör som de brukar och båda känner sig helt klart hemma också i detta. Som sagt, vi har sett det förr, men paret har bra kemi och replikerna är rappa, många gånger roliga och när de levereras med sådan tajming och välplacerade pauser fungerar det mestadels rätt bra. Och även om det är ganska tunt i periferin så gör vissa biroller riktigt roliga avtryck.

Kanske är det dagsformen, men jag skrattar också åt en hel drös av grabbig vulgaritet som (inte alls överraskande) letat sig in i manuset och som egentligen kanske inte hör hemma i historien. För visst saknas lite finess i hörnen, och att besöka en strippklubb och shotta tequila där medan kvinnorna bjuder på "knädans" känns lagom uppfinningsrikt. Men är det underhållande, så är det och det var faktiskt just det.

Betyget är inte det stabilaste i kvarteret men jag behövde skratta idag och gjorde också det. Filmen är som korv med bröd, god när man är hungrig och ibland räcker det så. Dessutom kände jag mig ovanligt stärkt på väg ut ur biografen vilket förvånade, och om det var min inre svetsartjej i sina benvärmare som gjorde sig påmind eller det fånigt fina budskapet i filmen om samarbete och laganda människa och maskin emellan som fick mig att mysa, låter jag vara osagt.

| 18 juni 2013 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
På gränsen till en av de här tvås bästa och mest intressanta film någonsin. Vi får följa med Vince och Owen in i googles mystiska men spänande värld på gränsen till komiskt överdåd men med en seriös handling om två 40 åriga försäljare som aldrig varit så värst inflyttande i dagens tekniska underverk som är google. En resa som får dem att kämpa för att behålla sina liv och varandra, mot en yngre generation som är skoningslös inom området och som har kunnat det här sedan barnsben. De tävlar sig igenom googles olika delsteg för att kunna få en plats på "världens bästa arbetsplats" och får på vägen lära sig mer om hur dagen ser ut i ett helt annat perspektiv samt hur andra ser på dem. För att lyckas så har de till hjälp ett smart ungt gäng med olika personer som är lite udda och passar ej in på campus. Men tillsammans uppnår de något otroligt. Jag såg filmen och som en ung tittare så fastnade jag direkt för dess handling och bara det att "Google" var inblandat till den grad de var är alltid kul att se. Det är ett garanterat mästerverk enligt mig, men då får man se till att de flesta filmer de här två gör tillsammans är ganska dåligt med mycket komiskt inslag, men här lyckas de faktiskt vända detta till sin fördel. För att vara de två är detta alltså igen enligt mig själv en film av mästerverk klass! /Relik
Läs mer