The Guardian 2006

The Guardian poster

Synopsis

I ett försök att finna sin plats i livet, så tar en ung man värvning vid kustbevakningen. Där tas han om hand av en ryktbar räddningsledare som nyligen vid en olycka förlorat hela sitt team.
Ditt betyg
2.8 av 420 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Guardian
Biopremiär
13 oktober 2006
DVD-premiär
14 februari 2007
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Walt Disney Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jakob Åsell

1 januari 2008 | 00:00

"Top Gun" till havs

Amerika är en nation som lever för att hylla sina hjältar. Precis som New Yorks brand- och polismän blev helgonförklarade efter 9/11 blev den amerikanska kustbevakningen ordentligt hyllade av media efter orkanen Katrina. I dagarna lyfte Oliver Stone på hatten för New Yorks räddningstjänst i ”World Trade Center” som precis haft svensk biopremiär. Nu är det kustbevakningens tur. Håll i er, för det är dags för en ny Kevin Costner-film.

Den här gången spelar han Ben Randall, en legend bland den amerikanska kustbevakningens räddningssimmare. Men efter att ha förlorat alla sina kollegor i en blöt olycka i Berings hav är det svårt, även för den hårdaste hjälten att orka både fysiskt och psykiskt. Att sen även hans fru lämnar honom piggar väl inte direkt upp om man säger så.

Han flyttas till en skola för Amerikas bästa räddningssimmare, "The best, of the best, of the best, sir...", där han ska lära ynglingarna det som krävs för att klara det hårda livet som livräddare. Väl där får han bekanta sig med Jake Fischer (Kutcher), en high-schoolsimmare som efter många medaljer känner sig kaxig nog för att bli bäst i världen inom området.

Man kan ana att någon av dessa motpoler kommer få lära sig en läxa, karaktärsutveckling om ni så vill.  Kanske kommer den unge "Mr. Hotshot" komma ner på jorden och få lära sig någonting om vikten av att tänka på andra än sig själv, eller så kommer den gamle erfarne läraren inse att han är för hård mot en ung man vars självförtroende han egentligen avundas i hemlighet. Men riktigt så blir det inte, de har mer gemensamt än vad man först kunde tro. När Fischer inte är i skolan och lär sig uthärda kyligt vatten i hopp om att visa lite stake, inte bokstavligt talat, för Ben, tumlar han runt i sänghalmen med en lokal flamma (Melissa Sagemiller). Ben däremot är lite mer av en hjärtekrossad alkis i diskret form.

Första delen av "The Guardian" är väldigt mycket boot-camp, halvmysig 80-tals armyrulle i räddningstjänstsförklädnad och framför allt väldigt mycket "En officer och en gentleman". Den största skillnaden är att större delen av all kärleks-action från 80-talsklassikern är utbytt mot lärare vs. elev-action. Det är duon Kutcher-Costner som helt och hållet står i centrum.

Behöver man ens tillägga att det blir mycket stormar? Att det bjuds på marin action i sann Wolfgang Petersen-anda. Visst har ”Jagad”-regissören Andrew Davis några ess kvar i rockärmarna. Det är snyggt och rätt så trovärdigt men egentligen är det inte så spännande. Man får se blöta människor räddas ur hopplösa situationer på de mest spektakulära sätt som temat erbjuder. Men jag tycker inte riktigt det räcker, man tröttnar efter ett par sekvenser. Det saknas någonting, kanske är det Kraken?

Kevin Costner är i alla fall med i svängarna och han sköter sig bra. Visst är han fortfarande stel men han fungerar ändå som ett nav åt en ganska ofokuserad historia. Bakom hans karga och stela ansikte lyser en ärlighet och vänlig livfull gnista igenom, nått i stil med gnistan som geniet Gary Cooper besitter i sitt skådespeleri. Det är kul att se att gubben fortfarande är med i matchen och även Kutcher sköter sig bra med tanke på alla skräpfilmer han har medverkat i den senaste tiden.

”The Guardian” är en hyfsad sjöräddningsversion av ”Top Gun”. Det är lite stelt, lite klichéartat och inte så värst originellt. Men Andrew Davis och hans gäng ska ändå ha en eloge för att ha gjort en skaplig långfilm av ett ämne som är bäst anpassat för Discovery Channel-dokumentärer. I slutändan är det ju långt ifrån den sämsta vattenfilmen Kevin Costner medverkat i, om man säger så.

| 1 januari 2008 00:00 |