The Good Nurse 2022

Drama Biografi Thriller
USA
121 MIN
Engelska
The Good Nurse poster

Synopsis

En ökänd vårdgivare är inblandad i dödsfallen av flera hundra patienter.
Ditt betyg
3.3 av 26 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lucas Mass

17 oktober 2022 | 10:00

Chastain och Redmayne lyfter true crime-drama

RECENSION. Tobias Lindholms ”The Good Nurse” är en gripande sann historia som lyckas undvika många typiska fallgropar med hjälp av fängslande prestationer och svidande kritik mot det amerikanska sjukvårdssystemet.
När det kommer till filmer baserade på verkliga händelser så finns det ett par gåtor som måste lösas. Filmen porträtterar en händelse som verkliga människor faktiskt lidit igenom, vilket kräver en nivå av omsorg som andra filmer inte behöver tänka på. Men filmen måste dessutom kunna fungera som en dramatisk berättelse, vilket strukturmässigt kommer med sin egen kravlista. Det är en balansgång, och ”The Good Nurse” tar några intressanta beslut.
 
Amy (Jessica Chastain) är en utmattad sjuksköterska som finner stöd både på och utanför jobbet hos en ny kollega, Charlie (Eddie Redmayne). Det finns bara ett problem, patienter avlider mystiskt på deras avdelning och en polisutredning bedömer att det är mord.
 
Det här markerar danska regissören Tobias Lindholms internationella filmdebut och med det så blir även filmens tematiska fokus baserat i Amerika. Lindholm behandlar fotot och handlingen väldigt kliniskt för att fånga känslan av filmens sjukhusmiljö. För det mesta fungerar det, men ibland kan det känslomässigt kännas lite för avskilt. Jessica Chastain griper oss direkt utan att ens behöva anstränga sig. Med full kontroll över materialet så finner hon mänskligheten i Amys konflikt och gör ett riktigt bra jobb med att få oss som publik att förstå den tuffa situationen, trots att bevisen blir svårare att motstå.
 
Eddie Redmayne finner en imponerande balans mellan att vara en någorlunda okarismatisk men ändå pålitlig vän - och en ytterst obekväm främling du inte vet om du kan lita på. Den verkliga personen var lite av en gåta, och Redmayne tillsammans med manuset fångar det perfekt. Det är exakt samma prestation, men ändå lyckas vi svaja fram och tillbaka.
 
Den dramatiska frågan med ”The Good Nurse” är inte helt fokuserad på vem gjorde det? som många kanske förväntar sig. I själva verket kan det hävdas att det är bättre att redan veta i förväg då den första akten annars kan kännas lite riktningslös. Den huvudsakliga frågan som filmen istället fokuserar på är: varför skulle någon ens kunna komma undan med det här?
 
Filmen hoppar mellan Amy och Charlie och två detektiver som styr mordutredningen, deras problem är bara myndigheterna som kommer i vägen och låter orättvisan fortsätta.
 
Berättelsen vinklar iväg från att vara ett pågående mysterium till vad ”The Good Nurse” hellre vill poängtera: bristerna med Amerikas sjukvårdssystem som en vinstdrivande verksamhet med väldigt lite hänsyn till patienterna de vårdar. Styrelsens misslyckande med att stoppa morden är ett direkt resultat av dessa brister och därmed viktigare än vem som faktiskt orsakar dem.
 
Amy är framförallt en bra sjuksköterska. Hon lever för att hjälpa andra, även på sätt som inte anses vara tillåtet på sjukhuset, som att låta en patients släkting sova över på en av de tomma sängarna. Hon är ”The Good Nurse” för att hon ger sig inte, även om det dödar henne. Och varför är hon så pass utmattad? För att hon har en livshotande hjärtsjukdom som kräver en dyr operation, något som hennes försäkring inte täcker än. Sjukvårdssystemet har svikit henne.
 
Som tidigare nämnts så måste en film baserad på verkliga händelser balansera mellan ett spännande narrativ och vad som faktiskt hände. ”The Good Nurse” tar ett beslut som kommer att falla på tittaren om det är tillfredsställande eller inte. Varför skulle någon begå dessa mord? Filmen ställer inte den frågan själv på en lång tid - och någon som hoppas på ett tydligt svar kanske blir besviken. Här lutar filmen närmare mot hur det var i verkligheten, Lindholm tillsammans med manusförfattaren Krysty Wilson-Cairns har valt att inte skaka om det för att få ett mer typiskt tillfredsställande thriller.
 
Istället så har de valt att det inte är lika viktigt som att ifrågasätta hur sjukvårdssystemet kunde låta detta hända utan att hjälpa. Filmen betonar ofta ensamhet, från det underbemannade sjukhuset, Amy som ensam mamma, Charlie som är separerad från sina barn, och en patient som dör och lämnar en make själv. Trots sjukhusmiljön så är det här inte en värld där du kan förväntas få hjälp, du kommer antagligen tvingas överleva på egen hand.
 
Där filmen haltar är kvalitetsskillnaden mellan Amy och Charlie och de två detektiverna. Första gruppen är fängslande med riktigt bra dramatiska scener, medan den andra gruppen ofta faller för mer typiskt detektivdrama som ofta får oss att vilja gå tillbaka till Amy och Charlie. Vi förstår direkt varför Amy finner så pass mycket tröst hos Charlie, men karaktärsmässigt så lämnas detektiverna ofta i mörkret.
 
”The Good Nurse” kunde ha hamnat i väldigt många fallgropar, men lyckas undvika de flesta tack vare riktigt bra skådespelarinsatser från Jessica Chastain och Eddie Redmayne och ett manus som tematiskt sitter på plats. Mot filmens slut så lämnas man bara med känslan att något med sjukvårdssystemet i Amerika måste förändras snart.
 
Biopremiär 21 oktober, på Netflix 26 oktober.
| 17 oktober 2022 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Mycketbra se värd
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu