The Current War 2017

The Current War poster

Synopsis

Den sanna berättelsen om hur Thomas Edison och George Westinghouse tävlade om vems elektriska system som skulle förändra världen.
Ditt betyg
2.7 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Oscar Söderman

7 mars 2020 | 17:15

Dimmern lite för lågt nedskruvad

Trots en stjärnspäckad rollista och snyggt foto slutar ”The Current War” med dimmern lite för lågt nedskruvad.
Tänk er en film fylld till kanten med en kavalkad av de bästa skådisarna som slagit igenom i mainstream de senaste tio åren. Benedict Cumberbatch, Katherine Waterston, Nicolas Hoult, Michael Shannon (!), till och med Tom “Spindelmannen” Holland. Föreställ er dessutom att den regisseras av en lovande indie-regissör, ett manus som hyllats från Hollywoods ”Black List” och foto från en av de hetaste filmarna från Sydkorea.

Det låter som en rätt lovande film, eller hur?

Tänk er sedan att en korpulent, högfärdig och numera vanhedrad producent, med en sax som gärna klipper oftare än inte, kommer in och trampar över det hela. Det har minst sagt varit en lång resa för ”The Current War” att nå en publik, men nu är den här för alla att se på video-on-demand.

I filmen följer vi utvecklingen bakom elektricitetens ankomst till hushållen och männen som spelade om vinsten att introducera det först. Namnen på spelarna har vi hört förr: Thomas Edison (Cumberbatch) och George Westinghouse (Shannon), tillsammans med jokern i leken, Nikola Tesla (Nicholas Hoult). Det är en intressant berättelse, så mycket är säkert. Ibland är den till och med rätt spännande. Manuset jobbar rätt bra med att väva in element som sätter lite mer på spel för våra karaktärer än enbart prestige. Att den elektriska stolen och alla moraliska dilemman bakom det knyter an till den elektriska revolutionen som Edison och Westinghouse ligger bakom ger ett snyggt djup till det hela.

Slutresultatet blir en film som är bra, inte så mycket mer. Men jag kan ändå inte låta bli att känna mig lite besviken, särskilt med tanke på hur lovande allt på papper ser ut.

Den lilla indie-regissören jag nämnde ovan är Alfonso Gomez-Rejon, människan bakom kameran i den hyllade ”Me and Earl and the Dying Girl”. Fotografen är ingen mindre än geniet bakom bland annat ”The Handmaiden”, Chung-Hoon Chung. Båda gör sitt yttersta här för att få berättelsen att bli så dynamisk och levande som möjligt.

Rollistan är som nämnt topp notch, det hade blivit svårt för den här filmen att sluta med dåliga framträdanden, trots detta är ingen bättre eller sämre än vad de brukar vara. Vi har sett varenda en av dessa skådisar göra liknande roller innan. Jag hade också nästan önskat att filmen var längre, lite mer djupdyk in i karaktärerna. Särskilt eftersom det är dem filmen är som allra mest intresserad av.
 
Självaste uppfinnandet av elnätet är i sig ingenting filmen gräver sig ner vidare djupt i, utan det är tampen mellan dessa två män som vi ska få någonting ur som publik. Som det slutar känner jag dock att vi inte riktigt får nog med tid för att få det. Jag känner Edison ytligt, Westinghouse ytligt och Tesla känner jag knappt alls.

Som sagt, det mesta är bra, men ingenting skriker fantastiskt. ”The Current War” hade kunnat vara bättre.
| 7 mars 2020 17:15 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Current War
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu