The Contract 2007

Drama Thriller
Tyskland
97 MIN
Engelska
The Contract poster

Synopsis

På en familjeutflykt, möter en man, hans son och dennes son en anlitad yrkesmördare. Allt som står mellan den proffesionelle mördaren och hans uppdrag är en far som skyddar sin son?
Ditt betyg
2.2 av 142 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Contract
Biopremiär
23 mars 2007
DVD-premiär
9 maj 2007
Språk
Engelska
Land
Tyskland
Distributör
Warner Bros
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Johan Lindström

1 januari 2008 | 00:00

Vuxna män gör bort sig tillsammans

Bruce Willis och David Morse gjorde det i "16 Blocks". Morgan Freeman och John Cusack gör det i "The Contract". Bort sig alltså, de gör alla bort sig. Extra roligt blir det (om man nu som jag besitter en enorm skadeglädje) när man ser till filmernas handling. Det är egentligen bara att byta ut New Yorks skyskrapor mot en massa träd i skogen och dessa två filmer har då inte bara ett snarlikt manus utan delar även ett väldigt lågt betyg.

Ray (Cusack) bestämmer sig för att ge sig ut på en skogstur med sin tonårsson för att stärka banden i deras något ansträngda relation. Ganska tidigt in på turen ser Ray hur två män kommer färdandes i nöd längs med älven och han springer till deras undsättning. Ray lyckas rädda dessa två män upp ur vattnet men den ena är svårt skadad och avlider, men strax innan hinner han säga att den andre mannen är en eftersökt lönnmördare som nyss försökt flytt polisen. Ray har räddat livet på den legendariske Frank Cordell (Freeman) och som f.d. polis (passande nog) bestämmer han sig för att ta honom tillbaka till myndigheterna. Vad han inte räknat med är att Franks grabbar inte direkt är några nybörjare utan också de kallblodiga mördarmaskiner som gör allt för att fria sin chef.

Filmens två manusförfattare har inga direkta meriter att skryta med, den ena debuterar och den andre har varit inaktiv i 16 år (man hoppas ju verkligen att den tiden inte gick till detta manus). Regissör Bruce Beresford däremot är visserligen ingen tungviktare men är desto mer rutinerad och mest känd på senare år är han som mannen bakom "Double Jeopardy". Och lite där hittar nog "The Contract" sin publik, även om "Double Jeopardy" inte heller den var någon höjdare så hade den en ganska cool grundstory i att man inte kunde dömas för samma brott två gånger. Det är något som ”The Contract” saknar.

Här är det istället så dumt att det är svårt att beskriva i ord. Visst, dess spelplan är tunn men det upplägget kan jag köpa. Det är i allt runt omkring som det skiter sig fullständigt och det blir så tydligt när man försöker slänga in en kärleksaffär för Cusacks karaktär. Inget fel i sig, men kvinnan som ska vara hans kärleksintresse fick femton minuter tidigare sin pojkvän ihjälskjuten... Och så fortsätter det sen i billiga händelser och tafatt action. Underhållning uppstår dock mellan varven, visserligen högst ofrivillig när mupparna till skurkar står för replikskiften som får ”Walker Texas Ranger” att låta som en professor.

Man får kanske ha lite överseende med det faktum att den här inte ens gick upp på bio i USA (och där visas ändå det mesta) och att det finns en liten gnutta underhållningsvärde i att titta på folk som ränner runt i skogen. Men det går inte att bortse från att det trots allt är två otroligt skickliga skådespelare i huvudrollerna och när de två skuttar runt som halshuggna höns och levererar den ena billiga kommentaren efter den andra dör den lilla spänningen som möjligt kunde infinna sig. Och med ett slut som tar publikfrierierna till helt nya nivåer blir eftersmaken riktigt sällsynt illasmakande.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Contract
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu