The Bookshop 2017

Drama
Spanien
113 MIN
Engelska
The Bookshop poster

Synopsis

Änkan Florence Green öppnar år 1959 en bokhandel i den sömniga engelska småstaden Hardborough. Hon stöter på inskränkt motstånd till en början, men sedan leder hennes verksamhet till ett kulturellt uppvaknande för invånarna.
Ditt betyg
2.5 av 11 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Bookshop
Biopremiär
14 december 2018
DVD-premiär
12 juni 2019
Digitalpremiär
27 mars 2019
Språk
Engelska
Land
Spanien
Distributör
Lucky Dogs
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

3 december 2018 | 10:00

Dystert på engelska landsbygden

Emily Mortimer kämpar i motvind som ägarinna av byns enda bokhandel. Slöa brittiska dramat "The Bookshop" vill få oss att älska böckernas värld, men gör inte mycket för att berika filmens. Charmiga miljöer men tomt på innehåll.
Det bör nämnas att det fullkomligt regnade filmpriser i Spanien över "The Bookshop" i år (filmen är delvis finansierad med spanska pengar och spelades in i studio i Barcelona). Men man ska inte döma boken efter omslaget, eller filmen efter sina pokaler för den delen. Vad juryn än såg kan inte jag se - det här är en hyfsat oengagerande historia med platta karaktärer och obefintligt driv framåt.

Emily Mortimer spelar Florence, änkan som fått för sig att flytta till hålan som Gud glömde. Där planerar hon att slå upp portarna till en bokhandel. Byns första, faktiskt. Det finns något poetiskt med hennes starka vilja att få den sömniga staden att vakna upp och börja läsa.

Oväntade hinder uppstår dock på vägen, och invånarna - hur vänliga de än framstår - delar inte hennes entusiasm och drömmar. Högt uppsatta personer med kyliga Mrs. Gamart (Patricia Clarkson) i spetsen tycker att det gamla huset skulle passa bättre för ett konstcenter. När Florence sedan har fräckheten att sälja kontroversiella romanen "Lolita", ser eliten rött.

En berättarröst (brittiska filmlegenden Julie Christie) är med för säkerhets skull, ifall vi inte redan förstod att Florence verkligen älskar, älskar, älskar sina böcker. Hon älskar att läsa böcker, lukta på böcker, packa upp böcker och prata om böcker. Karaktärerna i filmen delas upp i huruvida de gillar att läsa eller inte, för det är den viktigaste och enda egenskapen som Florence bryr sig om.

Själv lyckas denna präktiga Miss Goody-Two-Shoes inte visa så många mer intressanta sidor av sig själv. Hennes främsta personlighetsdrag - hur otroligt MODIG hon är som går emot allt och alla - påpekas ofta av hennes otippade vän, en tillbakadragen änkling spelad av Bill Nighy. Det finns en hel del såna saker som regissören Isabel Coixet inte lyckas förmedla på annat vis, än i ren och övertydlig dialog. Viss lathet i manusarbetet?

Några som iallafall jobbat flitigt och duktigt är scenografen och kostymören. Filmen fångar tidskänslan och miljöerna på ett inbjudande sätt. Från de robusta ekbokhyllorna som fyller ut Florences butik, till hennes ändlösa uppsättning av cardigans, det är ett gott hantverk som skapar en rätt mysig känsla av en svunnen tid och plats.

Och det är bara att anteckna alla boktips som kommer på löpande band. "The Bookshop" är en kärleksförklaring till böcker, och indirekt också till den döende bokhandeln. Det var kanske inte meningen när Penelope Fitzgerald skrev romanen år 1978, men idag får hennes historia lite av ett nostalgiskt skimmer.

Det är också en påminnelse om att inte alla böcker behöver bli film. Kanske skulle historien passa bättre som miniserie där karaktärerna dock ringa att utvecklas och andas. Kanske finns det något i romanen som filmen missar att ta vara på. Alla priser till trots, det här är tyvärr bara dödstråkigt att se på.
| 3 december 2018 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
3
Sevärd för de fina skådespelarnas skull.
Läs mer