The Armstrong Lie (2013)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En dokumentär om cyklisten Lance Armstrong när han tränar för sin åttonde Tour de France-seger.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: THE ARMSTRONG LIE

Spännande som en thriller
Stockholms filmfestival 2013 – Efter "We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks" är Alex Gibney aktuell med ännu en film som han både regisserat, producerat och skrivit. Denna gång adresserar han den skandalomsusade Lance Armstrongs alla rubriker. "The Armstrong Lie" följer en sjuhelvetes dramaturgisk kurva och är spännande som en thriller.

Alex Gibney hade slutet utstakat till sin film redan i förväg när han tog sig an att göra en dokumentär om den sjufaldiga Tour de France-vinnaren Lance Armstrong och hans comeback. Men saker och ting förändrades innan filmen hann fullbordas. Det var meningen att bli en hjältesaga om hur han bekämpat cancer och gjorde revansch år 2009, fri från steroider och andra prestationshöjande medel. Fast det blev ingen mer titel och att regissörens förhoppningar dör avslöjas genom hans Gonzo-journalistiska närmande med berättarröst. De egna funderingarna uttrycks under filmens gång och Gibney är inte rädd för att tiga.

Under storhetstiden kallades Armstrong för en "cycling superstar" men när kritiska röster höjdes var det ett stenhårt pokerface som förnekade dopningsryktena. Tillslut kom det ut att varenda en av dessa offentliga uttalanden var lögner och när dessa klipps ihop grips jag av en förfärlig andrahandsskam. Armstrong trodde säkert på sin egen lögn till den grad att det blev sanning. För det är en politiker som tittar in i kameran och ger ett förtroendegivande försvarstal, inte en idrottsman med kärleken till sporten. Det påtalas även av kollegorna som menar att sporten någon gång under 90-talet slutat att handla om just passion, att utövarna blivit som maskinmänniskor i strävan efter att trimma kroppen för att bli en hundradelssekund snabbare.

Om det inte redan påpekats nog ger filmen som helhet inte direkt en fördelaktig bild av Armstrong; trots att han själv valt att ställa upp på att intervjuas för att få sin version av händelserna hörd. Vi köper inte hela köret med att han talar ut i soffan hos Oprah Winfrey, vill föregå med gott exempel och donerar pengar till välgörenhetsorganisationer. Ändå sitter jag spänt och hejar på honom i det avgörande loppet och det slår mig att en bra historia kan överrösta allt annat.

Filmen är döpt efter en fransk artikel som publicerades på förstasidan av L'Equipe med en rubrik som löd "Le mensonge Armstrong", det vill säga, "The Armstrong Lie". Men det är en korrupt värld vi leds in i och ju mer grävande som görs desto tydligare blir det att absolut allt kan köpas för pengar. Lögnen var inte bara Armstrongs.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Senaste kommentarer
David Brent
En intressant och bra dokumentär som kom väldigt nära alla händelser och visade upp en inte alltför sympatisk människa och fuskare. Svag fyra.
bonk
ruskigt segt, 2 timmar är minst en timme för långt så det blev att stänga av efter dryga 60 minuter. en svag tvåa kan jag dela ut.

Veckans populära filmer

Visa fler