Still: A Michael J. Fox Movie 2023

Dokumentär
USA
95 MIN
Engelska
Still: A Michael J. Fox Movie poster

Synopsis

Den osannolika berättelsen om den lilla killen från en kanadensisk militärbas som når svindlande stjärnstatus i 1980-talets Hollywood skildras med en blandning av dokumentära grepp, arkivmaterial, manuselement – och Michael J. Fox egna ord. Dokumentären återger Fox offentliga liv, fyllt av filmflärd och nostalgitrippar. Men också privatlivet och åren efter att han som 29-åring får sin Parkinsondiagnos. Vad händer när en obotlig optimist drabbas av en obotlig sjukdom?
Ditt betyg
4.2 av 12 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

11 maj 2023 | 09:30

Dokumentären om Michael J. Fox lämnar ingen oberörd

RECENSION. "Still: A Michael J. Fox Movie" är en nyskapande dokumentärfilm som både skakar om och berör, på ett sätt som gör att upplevelsen känns lika unik och inspirerande som dess huvudperson.
"Tillbaka till framtiden"-filmerna, "Fem i familjen", "Teen Wolf", "Spin City" och mängder med andra produktioner genom åren har gjort Michael J. Fox till en av världens mest älskade och uppskattade skådespelare. Faktumet att han redan som 29-åring, på toppen av sin karriär, diagnostiserades med Parkinsons sjukdom hade på många sätt kunnat bli både ett tragiskt slut på en lovande karriär och ett lyckligt liv.
 
Fox har däremot under drygt 30 års tid fortsatt att arbeta, skämta och göra allt i sin makt för att förbättra forutsättningarna för alla andra som drabbas av samma sjukdom (eller bara motgångar i största allmänhet). Dels genom att samla in kopiösa mängder pengar till forskning, men framför allt genom att axla livsrollen som förebild, någon som aldrig ger upp. Någon som ända sedan barndomen aldrig har kunnat sitta still, en resa som vi nu får följa genom dokumentären "Still: A Michael J. Fox Movie".
 
För er som är bekanta med basketstjärnan Magic Johnsons historia, som även den gått att följa genom miniserien "They Call Me Magic" hos Apple TV+, så finns det vissa likheter även i dokumentären om Michael J. Fox. Men den Oscarsvinnande "En obekväm sanning"-regissören Davis Guggenheim har under arbetet med att klippa och klistra ihop delarna ur Michaels liv, lyckats få till en dokumentär som känns otroligt omskakande och helt unik. 
 
Anledningen till detta är att Michael inledde sin karriär redan under de sena tonåren, med pitchen att han såg så ung ut för sin ålder att produktionerna kunde använda honom i barnroller men få ut lika många arbetstimmar som på en vuxen skådespelare. Det finns med andra ord mänger av inspelat material från nästan hela Michaels livstid från olika produktioner, där "Still: A Michael J. Fox Movie" verkar ha fått fritt fram att använda sig av allt inspelat material till dokumentären. 
 
Med några sporadiska intervjuer i nutid ur Michaels liv idag, så axlar han desto mer rollen som dokumentärens berättare. Filmen är till största del baserad på Michaels självbiografiska böcker, där han leder oss genom sitt liv, som kantats av både framgångar och motgångar. Faktumet att han träffade sin fru under inspelningarna av "Fem i familjen", betyder att ögonblicket när han föll för henne finns inspelat.
 
Det samma gäller mängder av andra viktiga händelser i hans liv. Klippningen av dokumentären och förmågan att välja ut vilka delar att lyfta fram är helt otrolig. Jag kan inte tänka mig en svårare utmaning än att titta på "Still: A Michael J. Fox" och aktivt försöka att inte bli berörd och inspirerad. Varför man nu skulle få för sig att försöka lyckas med det är väl lite oklart, men oavsett vilket så känns det i alla fall helt omöjligt. Även om du mot förmodan inte skulle ha haft koll på Michael J. Fox sedan innan.
 
Delarna som utspelar sig mer i nutid, tillsammans med hela Fox-familjen, visar på den kamp och många brutna ben som försvårar livet idag. Redan i trailern för filmen får vi se hur skakningarna får Michael att ramla ute på gatan framför ett fan, varpå han levererar skämtet "wow, du fick mig att falla för dig!". Den inställningen och närheten till skämtandet genomsyrar hela filmen, precis som det gjort genom hela hans liv.
 
Men vi får även några mer ärliga svar om hur svårt och smärtsamt det nu blivit att leva med Parkinsons sjukdom, drygt 30 år efter att han fick diagnosen. Det är rörande att se skillnaden från början av Michaels karriär, där han blev känd för sina kvicka och roliga skämt till hur han nu behöver kämpa för att ens få fram orden. Men han är fortfarande här och "Still: A Michael J. Fox Movie" är utan tvekan en av de mest inspirerande filmerna jag sett på väldigt länge. 
 
| 11 maj 2023 09:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Still: A Michael J. Fox Movie
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu