Stand by Me (1986)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
I den lilla staden i Oregon möter vi en grupp vänner - den känslige Gordie, den tröge Chris, den tuffe Teddy och fegisen Vern - som drar ut på äventyr för att hitta liket efter en försvunnen tonåring. När de stöter ihop med stadens ligister, som också vill hitta liket, upptäcker grabbarna en styrka som de inte visste att de hade. Bygger på Stephen Kings novell "The Body"; svensk titel "Höstgärning".
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: STAND BY ME

En odödlig film
Att "Stand by Me" handlar om mänskliga relationer, känslor och liv gör att den knappast kommer att kännas daterad hur många år som än går. Här finns något att uppskatta för alla oavsett kön, ålder eller smak.

"Stand by Me" kom ut när jag var tre år gammal. Jag minns att jag såg den i skolan flera år senare. Vi grimaserade ljudligt allihopa när killarna vadat genom träsket och börjar plocka blodiglar från sina kroppar. Även om jag inte mindes så mycket av filmen förrän jag såg den en tid senare, stannade känslan hos mig. Känslan av ett äventyr.

En författare slår upp dagens tidning under mitten av 80-talet och läser en dödsruna, en gammal vän har gått bort. En död som tar honom tillbaka till 1959. En resa som han och hans barndomsvänner gjorde för att finna en försvunnen pojkes kropp, en resa där vänskap, kärlek och tillit sätts på prov. Med några av sin tids största barnskådisar i rollistan blev filmatiseringen Stephen Kings en satsning att räkna med. Det klassiska familjeäventyret tar sig mod nog att även bli obehaglig när det berör ämnen som alkoholism, död, våld och mobbing.
 
För mig är "Stand by Me" en melankolisk film. Melankolisk inte bara på så sätt att den tillhör min barndom utan även för att den återspeglar just en barndom, flera för att vara exakt. Kanske inte den mest normala med tanke på historien men likväl med de viktigaste komponenterna och det är just det som gör "Stand by Me" till en berörande film. Även om den kan tyckas ytterst killfixerad i och med bristen på kvinnliga karaktärer är det knappast det som är eller bör vara filmens fokus.

Filmen visar på ett fantasieggande berättarsätt som exempelvis när Gordie berättar historien om "Lardass", en pojke som deltar i en ätartävling som dock slutar i ett publikt-kaskad-spyande. Värmen som utstrålas trots ett skådespeleri med sina brister, ett manus som kanske inte är tipp topp, scener som känns amerikanskt överdrivna, det är en värme som ger överseende. För det här är en berörande film som tilltalar inte bara familjer utan även oss andra som då och då gillar att mysa oss upp i soffan och skratta och gråta.

Att "Stand by Me" handlar om mänskliga relationer, känslor och liv gör att den knappast kommer att kännas daterad hur många år som än går. Här finns något att uppskatta för alla oavsett kön, ålder eller smak.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
DonnieD
Älskar även 50-talet så visuellt var den också en ren njutning.
DonnieD
Såg den första gången nu nyligen. Lite pinsamt faktiskt då den var helt fantastisk. Man märker att den är fruktansvärt stilbildande, flera filmer har lånat saker ifrån denna t.ex. kings of summer. Skildringen till början av övergångsåldern från barn till vuxen hos de unga pojkarna är oerhört träffsäkert porträtterat. Känner igen mig i mycket dessutom. Nej, detta var en av de absolut bästa filmerna jag sett i samma genre och ett tydligen tecken på att River Phoenix hade kunnat bli hur stor som helst.. Vila i frid till honom och en gjuten 5/5 i betygsväg.
JL
Bästa barnskådisarna någonsin?
Visa fler (26)

Veckans populära filmer

Visa fler