Stand by Me 1986

Äventyr Drama
USA
89 MIN
Engelska
Stand by Me poster

Synopsis

I en småstad i Oregon möter vi en grupp vänner - den känslige Gordie, den tröge Chris, den tuffe Teddy och fegisen Vern - som drar ut på äventyr för att hitta liket efter en försvunnen tonåring. När de stöter ihop med stadens ligister, som också vill hitta liket, upptäcker grabbarna en styrka som de inte visste att de hade. Bygger på Stephen Kings novell "The Body"; svensk titel "Höstgärning".
Ditt betyg
3.7 av 1,431 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Stand by Me
Biopremiär
27 mars 1987
DVD-premiär
15 januari 2001
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

23 mars 2013 | 19:01

En odödlig film

Att "Stand by Me" handlar om mänskliga relationer, känslor och liv gör att den knappast kommer att kännas daterad hur många år som än går. Här finns något att uppskatta för alla oavsett kön, ålder eller smak.

"Stand by Me" kom ut när jag var tre år gammal. Jag minns att jag såg den i skolan flera år senare. Vi grimaserade ljudligt allihopa när killarna vadat genom träsket och börjar plocka blodiglar från sina kroppar. Även om jag inte mindes så mycket av filmen förrän jag såg den en tid senare, stannade känslan hos mig. Känslan av ett äventyr.

En författare slår upp dagens tidning under mitten av 80-talet och läser en dödsruna, en gammal vän har gått bort. En död som tar honom tillbaka till 1959. En resa som han och hans barndomsvänner gjorde för att finna en försvunnen pojkes kropp, en resa där vänskap, kärlek och tillit sätts på prov. Med några av sin tids största barnskådisar i rollistan blev filmatiseringen Stephen Kings en satsning att räkna med. Det klassiska familjeäventyret tar sig mod nog att även bli obehaglig när det berör ämnen som alkoholism, död, våld och mobbing.
 
För mig är "Stand by Me" en melankolisk film. Melankolisk inte bara på så sätt att den tillhör min barndom utan även för att den återspeglar just en barndom, flera för att vara exakt. Kanske inte den mest normala med tanke på historien men likväl med de viktigaste komponenterna och det är just det som gör "Stand by Me" till en berörande film. Även om den kan tyckas ytterst killfixerad i och med bristen på kvinnliga karaktärer är det knappast det som är eller bör vara filmens fokus.

Filmen visar på ett fantasieggande berättarsätt som exempelvis när Gordie berättar historien om "Lardass", en pojke som deltar i en ätartävling som dock slutar i ett publikt-kaskad-spyande. Värmen som utstrålas trots ett skådespeleri med sina brister, ett manus som kanske inte är tipp topp, scener som känns amerikanskt överdrivna, det är en värme som ger överseende. För det här är en berörande film som tilltalar inte bara familjer utan även oss andra som då och då gillar att mysa oss upp i soffan och skratta och gråta.

Att "Stand by Me" handlar om mänskliga relationer, känslor och liv gör att den knappast kommer att kännas daterad hur många år som än går. Här finns något att uppskatta för alla oavsett kön, ålder eller smak.

| 23 mars 2013 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Stand by Me
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu