Spiral: From the Legacy of Saw 2021

Skräck
USA
93 MIN
Engelska
Spiral: From the Legacy of Saw poster

Synopsis

Ett sadistiskt geni skapar sin egen form av rättvisa i detta nya kapitlel i Saw-serien. I skuggan av den högaktade polisveteranen, tar kommissarie Ezekiel ”Zeke” Banks och hans oerfarna partner över utredningen på flera otäcka mord som påminner om stadens rysliga förflutna. Oavsiktligt fångad i ett alltmer förvirrande mysterium befinner sig Zeke plötsligt mitt i mördarens makabra och sjuka spel.
Ditt betyg
2.2 av 61 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

23 maj 2021 | 10:00

Mer seriemördarjakt, mindre tortyrporr i nya “Saw”

Chris Rocks “Saw”-projekt tar den våldsamma filmserien tillbaka till originalfilmens rötter i en vild seriemördarjakt där fokus ligger mer på polisarbete än tortyr. Men det finns fortfarande brutala dödsfällor och kluriga twistar i en spännande om än inte felfri film.
Någon vill leka en lek - men det är inte Jigsaw som är tillbaka den här gången utan en ny knäppis som rentav kopierar “Saw”-psykopaten John Kramers gamla upplägg för att straffa sina offer. Som tidigare utsätts offer för brutala tortyrfällor som matchar deras brott och synder. Denna gång rättfärdigas tortyren av att det är korrumperade poliser som slaktas. Kontroversiellt eller bara helt rätt i tiden? Oavsett är konflikten mellan bra och dåliga snutar knappast något nytt men har fått ny tyngd med senaste årens verkliga händelser.
 
I centrum står detektiven Zeke (Chris Rock), en av oroväckande få “goda” på sin station där han bespottas sedan han anmält en kollega som misskött sig. I samband med att han tilldelas en ny, ung partner (Max Minghella) så utreder Zeke snart varför flera poliser avrättas av någon som verkar vilja leda honom på rätt spår. Kan hans pappa (Samuel L. Jackson), en gammal hyllad poliskapten, vara inblandad på något sätt? Låt jakten - och lekarna - börja!
 
Detta är uppenbarligen ett kärleksprojekt för Chris Rock, ett fan av “Saw”-franchisen som hann upp i åtta filmer. Han är exekutiv producent, har skrivit storyn och dessutom finslipat manuset. Efter varierande kvalitet på de senare filmerna har det varit tydligt att filmserien behöver lite färskt blod (ursäkta ordvitsen) och Rock är ett oväntat men väl fungerande val. Här har man gått tillbaka till originalfilmens “Seven”-liknande thriller-stil med mer fokus på seriemördarjakt och mindre på grotesk tortyrporr. Rock och filmskaparna har hittat en smidig balansgång mellan att göra sin egna, nya film och behålla huvudingredienserna.
 
Men blodtörstiga “Saw”-fans behöver inte bli besvikna. De relativt få fällorna är fyndiga och de blodiga effekterna mer realistiska än larvigt splattriga. Det är en snygg, välgjord produktion som tacksamt nog övergett de värsta av “Saw”-filmernas jobba MTV-klippning och skakiga kameravinklar. Med Jigsaw ute ur bilden är det en ny, mer sofistikerad röst och en ny docka, som agerar metafor för de tilltänkta offren. Filmen förlitar sig främst på huvudpersonens polisarbete och vi slipper hoppande fram och tillbaka mellan instängda personer som kämpar i celler, något som blev lite tröttsamt i de sista “Saw”-filmerna.
 
Det är spännande och underhållande med flera smarta twistar, effektiva hoppa-till-moment och vidrigt slafs (för de som gillar sådant). Det är en frisk fläkt i såväl genren som “Saw”-serien. Ska man klaga på något så är den komiskt begåvade Rock inte helt rätt i denna dramatiska roll. Han gör sitt bästa och det är imponerande att han vågar kliva ur sin trygghetszon men det är samtidigt svårt att inte tänka sig att någon annan passat bättre. Samma gäller mördaren vars identitet dessutom inte är så svår att gissa som manusförfattarna kanske velat - möjligen hade fler, utvecklade sidokaraktärer hjälpt?
 
“Spiral” är kanske inte något banbrytande fenomen och kommer onekligen dela upp fans av såväl dess franchise som genren i sig. Men som skräcknörd som uppskattat de flesta av “Saw”-filmerna finner jag mig nöjd och belåten när eftertexterna rullar, och ser med morbid skadeglädje fram emot ännu en film om dessa brutala dödsfällor.
| 23 maj 2021 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (5)
3
Ganska bra och underhållande för stunden. Rock är riktigt rolig stundtals och fällorna är härliga, även om leken är över lite för snabbt.
Läs mer
2
Nej det här var verkligen ingen lyckat comeback för SAW serien. Chris Rock är inte alls bra som huvudperson, som ständigt spelar över i varje scen. Ordet "f*cking" används flitigt och hans fåniga skrikande/svärande detektivkaraktär känns hopplöst utdaterad. Till råga på allt kör han runt i en gammal muskelbil. De övriga karaktärerna är precis lika dumtråkiga och omoderna, som hämtade från polisserier från 70-talet. Den ondskefulla stämningen från tidigare filmer lyser helt med sin frånvaro, även fast grönfiltret på kameran är på plats. Samuel L. Jackson funkar också dåligt i rollen som pappa/polischef. Upplösningen är ett litet ologiskt skämt i sig. Mycket svag 2/5 blir mitt betyg.
Läs mer
2
Hur många nya versioner ska det göras på Saw när det börjar bli rena parodin på denna film serie.Det räcker nu.
Läs mer
Visa fler