Special Correspondents (2016)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
En radiojournalist och hans tekniker fejkar sin egen kidnappning i Sydamerika.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SPECIAL CORRESPONDENTS

Missar alla chanser till skratt
Senaste nytt från Netflix-land: Ricky Gervais namn på affischen lovar inte automatiskt en underhållande film.
En arrogant radioreporter och hans tekniker skickas till Ecuador för att bevaka en pågående statskupp. Men eftersom de slarvat bort sina biljetter och skäms för att erkänna det, kommer de kommer aldrig längre än tvärs över gatan. Där, från en lägenhet ovanpå stammiskrogen, håller de sig gömda och fejkar rapporter från krigets centrum.

Ricky Gervais har skrivit manus, regisserat och spelar själv den nydumpade ljudkillen Ian. Ett vuxet barn som sällan har koll på läget. Raka motsatsen från Eric Banas arroganta skjutjärnsreporter som fuskar sig fram på den lilla lokala stationen, övertygad om att han är ämnad för ett sexigare yrke. 

Det är en slags bromance-komedi med ett omaka par och ett småkul Morgan Pålsson-upplägg - på pappret - och en konstant besvikelse som film.

För jag gillar ju Gervais. Vem gör inte det? Speciellt i "The Office" eller när han får leda galor och vara stötande, vass och politiskt inkorrekt. Då kan det bli humor i toppklass. Men se på hans filmer och Gervais visar sig vara högst ojämn. "Special Correspondents" är inget undantag, en lättglömd komedi som missar många chanser till skratt. Hans främsta misstag måste vara att han själv inte tog huvudrollen. Jag misstänker att han skulle bli grym som den självsäkra radioprofilen Frank Bonneville. Oväntad casting är kul! Eric Bana är mindre kul, och där kommer vi in på misstag nummer två: att en charmlös föredetting tog den bästa rollen och slarvade bort den.

De få gånger jag skrattar till är det inte tack vare duon Gervais och Bana. Snarare åt America Ferrera ("Ugly Betty"), som den stackars tjejen som erbjuder radiosnubbarna ett gömställe. Hennes få scener blir några av filmens roligare inslag. Vera Farmiga ("The Conjuring") har också en tacksam uppgift som Ians uttråkade hustru, som drar nytta av situationen med en make på alla löpsedlar, för att själv bli känd och rik. Synd att karaktären är platt skriven och svår att tycka om, för det fanns rätt roligt material i grunden. 

Som komedi är den inte tillräckligt kul, som mediesatir inte tillräckligt vass. "Special Correspondents" vill säga ett och annat om dagens mediesamhälle och hur rykten blir till fakta i amerikanska tv-nyheter, men även den biten är inte genomarbetad. Ricky Gervais manus och hans uppmärksamhet spretar åt så många håll, att ingenting i den här filmen faller riktigt på plats. 

Så här måste det kännas att fastna i en hiss med en komiker. Jag, storögd och förväntansfull: "Say something funny! Underhåll mig!". Han, besvärad, dissar mig vänligt men bestämt och vill bara komma hem.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Joakim Möller
Skrattade inte särskilt mycket, men den var dock relativt underhållande.  Når precis upp till 3/5.
David Brent
Ruggig besvikelse! Älskar Gervais, men det känns som det var ett tag sedan han lyckades fullt ut. Var väl Extras som var det senaste av klass. Stephen Merchant saknas nog mer än man trodde... Skrattade en gång så betyget blir 1%, för detta var lövtunnt och ruggigt trist.
David Brent Svar på David Brent för
1/5 ska det vara.
DonnieD
Sådär... Fanns en del rolig brittisk humor men i det stora hela riktigt ljummen film av Gervais. Skratta faktiskt bara ett fåtal gånger. Ingen vidare kemi mellan skådisarna, upplägget var väl helt ok dock. Prestationerna var inget vidare heller. Nej, längtar efter Life on The Road nu, kommer förhoppningsvis vara betydligt bättre än denna. 2/5

Veckans populära filmer

Visa fler