Som man bäddar 2005

Komedi
Sverige
87 MIN
Svenska
Som man bäddar poster

Synopsis

Den nyblivne pappan Jonas lovar sin tjej att ta pappaledighet - trots att han lovat kompisarna på den gemensamma taxifirman motsatsen. På nätterna smyger Jonas iväg till jobbet i taxin. På dagarna, bland gungorna i parken, träffar Jonas MC-killen Jocke som också är pappaledig. Med gemensamma krafter löser grabbarna vardagsproblemen, på sitt sätt... tills allt en dag slutar med en rejäl smäll.
Ditt betyg
1.9 av 90 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Som man bäddar
Biopremiär
18 mars 2005
DVD-premiär
21 september 2005
Språk
Svenska
Land
Sverige
Längd

Recensent

Alexander Kardelo

1 januari 2008 | 00:00

Mansförnedrande om barn och familjeliv

"Filmbranschen tror att allt svenskarna vill se är lättsamma komedier", hörde jag någon kritiskt säga under årets Göteborg Film Festival. Minns inte i vilket sammanhang eller vart människan ville komma, men jag har funderat på detta sen dess och visst stämmer det? Hur många har inte försökt sig på en "Adam & Eva 2"? Maria Essén är en som gärna försöker. Ta ett charmigt ungt par med söt men skrikande bebis, släng in tuff Micke Persbrandt i en biroll och en kaxig Alex Skarsgård i en annan - som bäddat för en publiksuccé, eller?

"Som man bäddar" handlar om Jonas, en ung man som på dagarna kör taxi, sjunger i arbetskamraternas hobbyband Taxi Overdriver, eller umgås med tjejen. Men så blir hon en dag på smällen, och som tiden passerar ställs Jonas inför den viktiga frågan som alla nyblivna pappor förr eller senare möter: pappaledighet eller inte? Flickvännen Emma har stått ut med sömnlösa nätter, blöjor och barnmat i åtta månader och hon sköter det ju så bra - varför ändra på nåt som funkar? Men Emma vill tillbaka till arbetet som nyhetsankare och vill att även Jonas ska ta sitt ansvar om barnet. Kan man verkligen svika polarna på taxibolaget på ett sådant hänsynslöst sätt?

"Adam & Eva" må ha varit en succé men sådana är ofta svåra att överträffa. En loser som försätter sig själv i mängder av pinsamma situationer, förlorar både fru och barn på köpet, för att till slut vinna dem tillbaka vilket passande nog sammanfaller med barnets 1-årsdag och firas med ballonger och läsk. Där är snabbsummeringen av denna "komedi". Roligt? Nej, snarare pinsamt och mansförnedrande. Är det så otroligt att en kille skulle kunna sköta en nappflaska utan att ställa till med katastrof? För att bli ett inlägg i jämlikhets- och pappaledighetsdebatten som fortfarande är väldigt het, blir den alldeles för oseriös.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Som man bäddar
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu