Silver City 2004

Drama Komedi Thriller
USA
128 MIN
Engelska
Spanska
Silver City poster

Synopsis

En nervös och smått dyslektisk guvernörskandidat vars kampanj, karriär och tillförlitlighet hotas när ett mystiskt lik dyker upp under en reklaminspelning. Med en genomgående satirisk underton i ett träffsäkert manus har John Sayles skapat en laddad politisk thriller som passar väl in i dagsläget där ännu ett amerikanskt val står för dörren.
Ditt betyg
2.5 av 14 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Silver City
Biopremiär
1 oktober 2004
DVD-premiär
6 april 2005
Digitalpremiär
26 oktober 2010
Språk
Engelska , Spanska
Land
USA
Distributör
NonStop Entertainment
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Laddad politisk thriller

John Pilager är en medelålders man från en förmögen och mäktig familj i Colorado. Han ger sken av att vara vänlig och trevlig men i själva verket är han osäker och har ett lågt självförtroende. Fadern är senator med viktiga kontakter inom både politik och affärer. Johns mål är att bli guvernör och det tänker han bli genom att utnyttja pappas kontakter och med hjälp av skickliga och manipulativa medarbetare. En PR-byrå anlitas för att förbättra hans image och få honom att framstå som den vänlige ledaren. John Pilager har även anlitat en regissör som ska se till att han visas från sin bästa sida. Professionella skribenter skriver hans tal eftersom han själv är rätt värdelös på att argumentera och föra sin talan. Desto skickligare är han på att slingra sig undan frågor från journalister och snabbt byta ämne till andra irrelevanta områden.

Allt tycks gå vägen tills någon oväntad som kan stoppa planerna dyker upp under en reklamfilminspelning. Samtidigt som hans stab försöker tona ner det hela börjar även en f d reporter intressera sig för fallet. Ju mer han gräver i det desto smutsigare visar sig det hela bokstavligt talat vara. Han upptäcker mindre kända kopplingar mellan Pilagers familjeföretag och en annan rik affärsman som inte alltid använder sig av hederliga metoder. Tack vare billig arbetskraft i form av illegala invandrare som används utan större insyn från myndigheter kan han styra som han vill. De är oftast fattiga utan uppehållstillstånd, på jakt efter tillfälliga arbeten. Under sådana förhållanden har man inte mycket rättigheter och löper stor risk att bli utnyttjad.

Även de ansvariga i kommunstyrelsen hoppas på Pilager: genom ett förslag som han stöder kan de få statligt stöd till ett riskfyllt projekt. Tydligen är politik och affärer är två olika sidor av samma mynt.

John Sayles som har skrivit manus och regisserat är sedan länge känd som ett av de viktigaste namnen inom independentfilm. Han har alltid försökt gå sin egen väg för att inte behöva anpassa sig efter filmbolagens villkor. Det är starkt och beundransvärt och det ska han ha heder för. Det framgår också i den här filmen som av många större filmbolag antagligen ses som politiskt inkorrekt. Chris Cooper, känd som homofob granne i filmen "American Beauty" passar helt rätt i rollen som den osäkre kandidaten John Pilager. Hans rolltolkning i filmen är lysande. En annan yngre talang också bekant från "American Beauty" är Thora Birch som här spelar reporterns datakunniga vän. Darryl Hannah känd från senast "Kill Bill" gör också en bra roll. Hon spelar senatorns knarkande, hämndlystna syster.

Mycket intressant och sevärd film som ger en bra bild av det politiska valarbetet i dagens USA. Alla vill vinna och alla medel är tillåtna. Det gäller att knyta de rätta kontakterna och umgås med rätt sort människor. Satsar man rätt i loppet kan man också bli rik. Skrämmande att se vad vissa människor gör för mer makt. Sorgligt att se hur vissa människor går över lik för att behålla sin makt. Trovärdig och högaktuell. Vore kul att veta vad G W Bush anser om filmen. Säkert känner han igen en hel del.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Silver City
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu