Setup 2011

Action Drama Thriller
USA
84 MIN
Engelska
Setup poster

Synopsis

Bruce Willis spelar gangsterbossen Biggs som utnyttjar vännerna Vincent, Sonny och Dave för att utföra en stor diamantkupp. Men Vincent har andra planer och skjuter ned Sonny och Dave. Mirakulöst nog överlever Sonny mordförsöket och bestämmer sig för att starta en jakt på förrädaren Vincent som svikit dem alla. I den kriminella undre världen straffas förräderi alltid med döden....
Ditt betyg
1.6 av 67 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Setup
DVD-premiär
14 december 2011
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

13 december 2011 | 12:01

En charmlös kopia av kopior

Den korta speltiden, 50 Cents sporadiska voiceover och förklarande titelskyltar som endast ges till ett par karaktärer säger mig att här har en hel del klipp gjorts för att försöka rädda filmen. Det misslyckades.

Man undrar vad som krävdes för att locka en samling gedigna skådespelare till den här filmen. Ja, kanske inte 50 Cent då, som saknar det mesta i närvaroväg, men Bruce Willis, Ryan Philippe, James Remar (Dexters pappa i "Dexter") och en av mina favoriter i Jay Karnes (som jag älskade i bästa snutserien; "The Shield") är underbara män som kan och förtjänar bättre. Kanske var manuset dugligt när de accepterade, för jag känner verkligen att det största problemet här är regin, eller var de kanske vänner med regissören Mike Gunther efter hans långa karriär som stuntman.

Jag lutar åt det sistnämnda, även om manus försämrats genom omskrivningar saknar det i grunden det mesta i väg av originalitet, och de krystade replikerna är under några omständigheter svåra att ursäkta. Framför allt maffiabossen Biggs (Willis) framstår via dialog som ett bedrövligt försök att bygga upp en viss klassisk typ av medvetet överspelad skurk. Det blir bara fel.

Bossen Biggs är den som får se sig utsatt när några vänner utför en kupp. Kuppen tar en sväng åt det oplanerade när en av männen plötsligt vänder vapnet mot sina kumpaner och börjar skjuta. En av dem överlever dock attacken och slår sig strax ihop med Biggs för att ta en gruvlig hämnd, och för att ta tillbaka vad som stulits. Det leder till en konfrontation mellan de forna vännerna som inte får det slut någon av de väntat sig.

Och visst, helt som det brukar vara blir det kanske inte, men vid det laget har man sedan länge slutat bry sig, och hela slutsträckan (från en pang-pangscen som aldrig någonsin kommer gå till böckerna som en av filmhistoriens snyggaste till konfrontationen) är undermålig och konstig och fel.

Vilket, det medger jag, är en passande beskrivning för filmen generellt.

Jag kommer att tänka på de lågbudgetrullar som kom i kölvattnet av just Quentin Tarantinos första filmer. Som marknadsfördes med att vara i hans anda. Det var en specifik typ av gangsterfilmer, ofta kupphistorier, med skurkaktiga karaktärer i de framträdande rollerna. De var inte heller särdeles originella men de hade någon slags charm, de var ofta bra. Eller åtminstone bra underhållning för stunden. "Setup" är, trots sin gissningsvis högre budget och det hyfsade produktionsvärde som ibland syns mellan raderna, som en dålig kopia av Tarantino-inspirerade verk. En charmlös kopia av kopior.

Det är ganska långt ifrån bra, det.

| 13 december 2011 12:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Setup
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu