Seberg 2019

Drama Biografi Thriller
USA
102 MIN
Engelska
Franska
Seberg poster

Synopsis

Jean Seberg skrev in sig i filmhistorien genom sin roll i en av franska nya vågens mest betydelsefulla filmer, "Till sista andetaget". När hon i slutet av 60-talet ville återvända till Hollywood hamnade hon i klorna på J. Edgar Hoovers FBI-insats mot kommunistsympatisörer – då hennes förhållande med aktivisten Hakim Jamal, som kämpade för svartas rättigheter, stack i ögonen på dem.
Ditt betyg
2.9 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

4 november 2019 | 10:00

Kristen Stewart är grym som bortglömda ikonen Jean Seberg

Detta är en försiktigt skimrande liten pärla om den ryktbara amerikanska skådespelerskan Jean Seberg. Filmen är tyvärr rätt platt som biografi sett, men fängslar ändå, framförallt tack vare sin karismatiska huvudrollsinnehavare Kristen Stewart. Hon övertygar även när filmen inte lyckas göra det.
Regissören Benedict Andrews gör här ett ömsint porträtt av en kvinna som förtjänar att bli ihågkommen för både sin talang, men också medmänsklighet. ”Seberg” är ett stillsamt drama om en av vår tids bortglömda ikoner.
 
Filmen tar vid mot slutet av 1960-talet, då Jean Seberg på grund av sitt samröre med Black Panthers Hakim Jamal, började utredas av FBI. Hon fick sedermera sitt liv förstört av det statsfinansierade olagliga projektet COINTELPRO, som under ledning av J. Edgar Hoover hade både mandat och möjlighet att göra i princip vad som helst för att oskadliggöra potentiella hot mot nationen.
 
Detta är en historia med verklighetsbakgrund som utspelar sig i en politiskt paranoid tid. Filmen är berörande, om än något ojämn, och handlar om en offentlig kvinna som fick betala ett högt pris för sina privata val. Jean Seberg bars som firad filmstjärna upp av sin samtid, och trycktes sedan brutalt ner av densamma. 
 
Trots att fotot, liksom det mesta andra av hantverket, känns ganska anspråkslöst är ”Seberg” visuellt vacker i grälla färger och tidstypiska kostymer. I huvudsak är det här dock ett drama som berör, tack vare vad som berättas, och inte nödvändigtvis så mycket hur.
 
Kristen Stewart är verkligen Jean Seberg med en sällsam mognad och hon lyckas förmedla skådespelerskans skörhet, men också resoluta styrka, i varje uttryck. Det är otroligt imponerande och jag finner den här gestaltningen vara det bästa jag sett Stewart göra.
 
De två kvinnorna i sig är i slutändan mer intressanta och bättre än egentligen många delar av filmen. Manuset av Joe Shrapnel och Anna Waterhouse är förvisso välskrivet, men tunt. Alldeles för mycket tid ödslas på de två fiktiva agenterna, Jack Solomon (Jack O’Connel) och Carl Kowalski (Vince Vaughn), istället för att ge oss matnyttig information om vem Jean faktiskt var. Den klassiska good cop-bad cop tematiken stör och upplägget känns krystat, med resultat att varken Seberg eller Stewart får tiden eller utrymmet de båda faktiskt förtjänar.
 
”Seberg” är trots det, en fin, sevärd, men också tankeväckande film, som ger oss en inblick i ett djupt tragiskt människoöde. Samtidigt är detta en vördnadsfull hyllning till en kvinna och hennes smärtsamma kamp för sig själv och sin överlevnad.
| 4 november 2019 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Seberg
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu