Scarface 1983

Drama Gangster
USA
170 MIN
Engelska
Spanska
Scarface poster

Synopsis

Redan i uppsamlingslägret i Miami lär sig den unge kubanen Tony Montana den brutala sanningen. Det är bara brott som lönar sig för en fattig flykting. Den blomstrande kokainsmugglingen blir hans språngbräda till framgång. Och Tony Montana är smartare, hänsynslösare och hungrigare än sina konkurrenter.
Ditt betyg
3.8 av 1,988 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

17 mars 2013 | 19:01

Överskattad och överdriven

Med risk för hatmejl: Brian De Palmas laddade regi, de klassiska scenerna och Al Pacinos pulserande insats åt sidan - den här kultfilmen saknar helt sympatiska karaktärer och är i jämförelse med originalet en ganska typiskt överdriven remake.

Liksom de som missade föregångarna till "King Kong", "True Grit" eller "Texas Chainsaw Massacre" (för att nämna ett fåtal) så är det fullt förståeligt att man uppskattar Brian De Palmas populära remake av "Scarface - Chicagos siste gangster". Här finns trots allt en fängslande story och en spännande huvudkaraktär. Men likt i många remakes ska det skruvas några varv för mycket och överdrivas - ett pistolskott i originalet blir en hel salva här.

Man har även förflyttat handlingen från gangsterkvarteren i Chicago till knarkhandeln i Miami där kubanske flyktingen Tony Montana (ni vet vem) sakta men säkert tar över som kung i de kriminella kretsarna. Men precis som de flesta herrar på täppan så slutar maktbehovet och hybrisen i misär, ensamhet och gott om fiender.
Största problemet här är vår huvudkaraktär. Pacino spelar ut hela sitt register och riktigt glöder i rollen (även om De Palma tillåter honom att spela över stundtals) men rollfiguren är en riktig skitstövel redan i inledningen och det är nästintill omöjligt att bry sig om hans öde även om man ofta imponeras av hans passion och viljestyrka.

Utan att jämföra allt för mycket med det överlägsna originalet (där Tony hade betydligt mer charm och karisma) så håller den nästan tre timmar långa filmen på alldeles för länge utan att berätta särskilt mycket. Antiknarkbudskapet hamras in tidigt med slägga och man anar sällan till aldrig någon optimism eller glädje utan allt är mörkt, dystert, obehagligt och våldsamt.

Till filmens försvar, förutom Pacinos och hans begåvade motspelares närvaro, så är De Palma en hejare på spänning. Hans Hitchcock-vibbar (som han tidigare stilat med i "Carrie", "I nattens mörker" och "Vittnet måste tystas") anas i flera minnesvärda scener där även om våldet tar överhanden så håller oförutsägbarheten tittaren i schack. Som den ökända motorsågsscenen eller när Tony med kumpaner förföljer en bil som ska sprängas.

Det är om något en stark kultklassiker och både våldet samt Pacinos insats känns i magen. Men som gangsterfilm känns den, speciellt i jämförelse med originalet eller Coppolas/Scorseses mer eftertänksamma rullar, både förlegad och överdriven. De Palma (vars karriär med undantag för "De omutbara" dalade rejält efter denna) visar kraftprov i spänningsmomenten men däremellan är det en endast hyfsad och gravt överskattad film.

| 17 mars 2013 19:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
5
Jag har nog sett filmen fyra gånger nu och för varje gång jag ser den så ökar mitt betyg, nu tycker jag att filmen är ett riktigt mästerverks. Första gången jag såg den så fick den en mycket stark trea och nu har jag satt betyget på en femma. Jag skulle kunna sträcka mig så långt och säga att det är Al Pachinos bästa fil och han har verkligen gjort ett flertal riktigt bra filmer så som "Gudfadern" och "En kvinnas doft" Han är verkligen brutal i Scarface det vill säga brutalt bra! Det finns inget att anmärka i Scarface därför ger jag den nu fem av fem möjliga!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu