Robot & Frank 2012

Drama Komedi Sci-Fi
USA
89 MIN
Engelska
Robot & Frank poster

Synopsis

I en nära framtid får vi följa en åldrande före detta juveltjuv och hans relation till sin nya personliga assistent - en robot.
Ditt betyg
3.0 av 116 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Robot and Frank
Biopremiär
2 november 2012
DVD-premiär
6 mars 2013
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

31 oktober 2012 | 12:01

Maskin lär man vara mer människa

Vi har sett det förr. Två personligheter som sina olikheter till trots hittar varandra så att ljuv vänskaplig musik uppstår. Här blir ändå berättelsen om relationer lite annorlunda och också på sina håll mycket bättre än det slentrianmässigt ibland kan vara, samtidigt som filmen i sin helhet skulle ha haft fördel av fler tillfällen till skratt och en mer nyanserad sidohistoria.

"Robot & Frank" utspelas i en nära framtid, inte en sådan i vilken bilar flyger omkring och människor äter piller till lunch, utan en som känns fullt trovärdig och inte alls i tid så långt borta. Den åldrande och allt mer demente Frank, en före detta juveltjuv, får av sin son en robot i present, en som är programmerad att sköta hushåll och annat för att underlätta livet för sin förvirrade husse. 
Även om Frank till en början är mer än lovligt irriterad på sin hjälpreda inser han snart fördelen av att vara två, och inte alls oväntat blir de två goda vänner. När Frank upptäcker att han kan lära Robot vissa andra användbara färdigheter utvecklas deras relation till något som skulle kunna liknas vid ett partnerskap med lätt kriminella undertoner.

Filmen är en dramakomedi spetsad med ett par kryddmått ringa spänning. 
Det är ofta väldigt tänkvärda men också komiska repliker som växlas mellan Peter Saarsgards (som gör rösten) filosofiska Robot och den glömske men ändå stundvis mycket klipske Frank spelad av Frank Langella, fast utan några träffande punchlines känns upplägget mer drama än komedi och det blir också dramat som lyfter filmen. 
Visst tillför det kanske en viss krydda att se Frank lära upp Robot till att bli en skicklig låsdyrkare och det är kul att se en liten maskinmänniska stelt "smyga" runt i slängkappa, fast sidohistorien med det planerade inbrottet känns rätt påklistrad och jag tror inte ett dugg på karaktärerna som följer med den, varför jag hellre hade hoppat det partiet, eller sett den mindre omfattande och koncentrerat mig fullt ut på det andra. 
Åldrandet och bristen på kontroll det för med sig är rörande och faktiskt rätt sällan skildrat på film med tanke på att vi alla, i bästa fall, den vägen mer eller mindre klara en dag kommer vandra.

Langella är en fantastisk skådespelare och här visar han prov på en otrolig förmåga att uttrycka känslor och tankar med enkelt minspel men desto mer uttrycksfulla blickar. Han har ett mycket fint samspel med Susan Sarandon som spelar en mindre roll som bibliotekarie i det sista av bibliotek såsom de en gång såg ut, och med tanke på att hans annars absolut närmaste medspelare är en apparat gör ju inte prestationen sämre.
Frank är inte bara en gullig och bortkommen farbror utan har fler och även sämre sidor med sig i bagaget, vilket får honom att kännas ännu mänskligare, i kontrast till men också tack vare sin eldrivne vapendragare och en alltmer datoriserad omgivning. "Robot & Frank" är en film om vänskap, rädslor och människovärde i en värld full av teknisk utveckling och ett ökat beroende av densamma.

Mycket har vi som sagt sett förr, men manuset har några oväntade vändningar, är välskrivet med bra dialog vilken tillsammans med det skickliga och känsliga skådespeleriet skildrar historien fint. Dock hade man kunnat skruva till framförallt humorn i den för att på så vis också ge de gripande partierna mer tyngd. Fast sammantaget lyckas ändå filmen med relativt enkla medel vara underhållande hela vägen och det räcker trots bristerna väldigt långt.

| 31 oktober 2012 12:01 |