Robot Dreams 2023

Drama Animerat Musik
Spanien
102 MIN
Spanska
Robot Dreams poster

Synopsis

Hunden Dog bor på Manhattan och är trött på att känna sig ensam. Efter att ha sett reklam om att man kan skaffa sig en robotvän, bestämmer sig för att beställa en. Han bygger ihop roboten och snart är de oskiljaktiga. En sommarkväll tvingas Dog förtvivlat att överge Robot på stranden. Kommer de någonsin hitta varandra igen? "Robot Dreams" blev Oscar-nominerad för bästa animerade långfilm.
Ditt betyg
3.8 av 8 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Robot Dreams
Biopremiär
8 mars 2024
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Lucky Dogs
Åldersgräns
Barntillåten
Längd

Recensent

Fredrik Adolvsson

7 mars 2024 | 18:00

En vacker och känslig film om ensamhet och relationer

Den välförtjänt Oscarsnominerade "Robot Dreams" är inte bara en film om ensamhet, om att vilja känna tillhörighet, det är också ett perfekt exempel på styrkorna med såväl filmen som medium i allmänhet som animation i synnerhet.
Den där känslan av ensamhet är något många av oss kan relatera till. De bästa filmerna och serierna om ämnet får oss att känna känslan men också känna gemenskapen, känna värmen. “Robot Dreams” är en sådan film.
 
"Robot Dreams" utspelar sig i New York på 80-talet och handlar om hunden Dog som bor ensam, är ensamstående och känner sig väldigt ensam. I ett försök att råda bot på tillståndet skaffa sig en vän så köper han en robot via tv-shop. Det är inte alltid så lätt att ha en relation med en robot men allting flyter på, tills en solig dag då verkligheten kastar käppar i kugghjulen.
 
Det här är en film full av känslor. Som fyller mig med känslor. Det är svårt att inte relatera till Dogs situation, även för den som inte är hund eller köper en robot för att få en vän.
 
Men där har vi ju en av styrkorna med film, med animerad film. Faktiskt även med stumfilm.
 
"Robot Dreams" är visserligen ingen stumfilm, här finns gott om bakgrundsljud och karaktärerna gör emellanåt ljud ifrån sig även om ljudet aldrig är i form av dialog. Men avsaknaden av dialog innebär att den här filmen får förlita sig mer på samma sak som stumfilmen: Skådespelarna. De må vara tecknade här, fast de är inte för den delen sämre på att uttrycka sig.
 
Det gäller hunden, det gäller robotarna. Robotarna har visserligen ännu färre ansiktsuttryck, ett annat typ av kroppsspråk, men med enkla uttryck och ögonkast säger karaktärerna så mycket mer än vad dialog oftast tillåter med ett liknande utrymme. 
 
Och jag älskar animeringen. Stilen. Den är enkel men specifik, saknar inte detaljer. Levande. “Robot Dreams” är baserat på en serieroman och jag har visserligen inte kollat upp men det skulle inte förvåna mig om stilen är hämtad rakt av. För det här känns verkligen som en serietidning som kommit till liv, på bästa möjliga vis.
 
Sedan var det förstås musiken. Musiken är toppen, bra bakgrundsmusik blandas med ännu bättre 80-talslåtar. "September" av Earth Wind & Fire är ett återkommande spår och för det att svänga i såväl ben som hjärta.
 
“Robot Dreams” är en vacker, känslig och rolig film om ensamhet och relationer, men det är också en film om New York, med 80-talets New York som stark bakgrund, och en film som rekommenderas för alla som ville resa bort en stund. Vare sig det är till ett annat land eller till en annan gemenskap.
| 7 mars 2024 18:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Robot Dreams
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu