[REC] 4 Apocalypse 2014

Skräck Thriller
Spanien
96 MIN
Spanska
[REC] 4 Apocalypse poster

Synopsis

Angela Vidal, den unga TV-reportern som gick in i byggnaden med brandmannen, lyckas till slut ta sig ut levande. Men vad soldaterna inte vet är att hon bär på smittan.
Ditt betyg
2.2 av 20 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
[REC] 4 Apocalipsis
DVD-premiär
2 mars 2015
Språk
Spanska
Land
Spanien
Distributör
Njutafilms
Längd

Senaste om filmen

Recensent

Andreas Samuelson

28 december 2014 | 09:00

Zombies till havs

Det är dags att runda av den spanska zombievirusserien med en fjärde del. Havsmiljön och en comeback för reportern Angela är tacksamma men det är knappast något banbrytande vi talar om. En popcornfyra som duger.
När spanska ”REC” kom 2007 var found footage-formatet relativt oprövat (med undantag för ”Blair Witch Project”) och kombinationen med rabiata zombies/virussmittade människor var ett framgångsrikt recept som snabbt ledde till uppföljare och en amerikansk remake. Sju år senare är det alltså dags för den fjärde (?) och sista delen i serien och kanske får vi äntligen en avslutning av detta blodbad av virus och onda demoner.

För att summera filmerna så var första (även om meningarna går isär) en intensivt, genuint skrämmande rysare medan tvåan var av typen ”mer av samma sak men bara okej”. Trean tog ett steg ifrån originalet i såväl stil som historia och fick mycket kritik av fansen. Det är därför tacksamt att regissören Jaume Balagueró och huvudrollsinnehaverskan Manuela Velasco från de två första filmerna nu återvänder.

För de som glömt/missat ”REC” och ”REC 2” så hamnade reportern Angela (Velasco) och ett gäng brandmän i ett hyreshus där de boende smittats av ett zombievirus som härstammar från en djävulsk demon. Senast vi såg Angela visade det sig att hon var besatt av demonen och fixade sig en utgång via SWAT-team från det avspärrade huset.

I del fyra, som alltså fortsätter där tvåan slutade, hamnar Angela och några andra överlevande på en oljetank speciellt utrustad för karantän flera mil från land. Det krävs ingen girig virusforskare för att lista ut att helvetet så småningom kommer att bryta ut…

Det är en uppföljare där de flesta beslut att ta avstånd från tidigare filmer känns vettiga. Inte nog att man övergett found footage-formatet (som i denna historia som bäst skulle kännas långsökt) utan man har även gett sig av från land och återbesökt en välmotiverad, gammal skräckfilmsmiljö – havet. Under många perioder har vi haft vattenbaserade rysare (senast med en rad spökfilmer som ”Ghost Ship” och ”Below”) men zombievarianten känns fräsch och spännande. Att vara fast i trånga korridorer på ett skepp tillsammans med blodtörstiga dårar är ett mardrömsliknande och effektivt scenario.

Här finns också några hyggliga twistar och sympatiska rollfigurer. Tempot är bra och man bygger upp stämningen snyggt, istället för att slänga all action direkt i ansiktet på publiken. Men det är heller inget banbrytande, varken i serien eller i sin genre. Vi har sett slafsande zombies förut och bara för att de är på en båt så blir det ingen klassiker. Man saknar även den svettiga, klaustrofobiska känslan som originalet åstadkom.

Men visst, för att vara en del fyra – speciellt inom skräck/zombiegenren – så är den fullt duglig. Med realistiska förväntningar så är det en hyfsad, lättsmält popcornrulle. Även om den försöker lite för mycket i slutet. Som när zombieapor dyker upp. Zombieapor på en båt? Vad kommer sen, ”Rec 5 – Zombie Snakes on a Plane”?
| 28 december 2014 09:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera [REC] 4 Apocalypse
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu