Rånarna 2004

Action Deckare Gangster Thriller
Sverige
100 MIN
Svenska
Franska
Finska
Tyska
Rånarna poster

Synopsis

Klara är 33 år och arbetar som kriminalpolis. Hon har slitit hårt för att nå den position hon besitter idag, som utredare för rån och avancerad brottslighet. Historien öppnas när ett bankrån sker, som inte liknar något annat rån i svensk kriminalhistoria, med ett byte på 20 miljoner kr.  Klaras kollega heter Krona, och tillsammans sätts de på fallet. Jakten på rånarna blir intensiv, allt farligare och utredningsmaterialet för Klara i en riktning som hon aldrig kunnat föreställa sig. Peter Lindmark är både författare och regissör till denna kriminalthriller.
Ditt betyg
2.0 av 177 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rånarna
Biopremiär
9 januari 2004
DVD-premiär
9 juni 2008
Språk
Svenska, Franska, Finska, Tyska
Land
Sverige
Distributör
Universal Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Jens Wallén

1 januari 2008 | 00:00

Ett ok tidsfördriv, om du inte har för stora förväntningar

”Rånarna” är en ny svensk actionfilm som har regisserats av Peter Lindmark, tillika manusförfattare. I huvudrollen syns Sofia Helin ("Blodsbröder", "Beck - Sista vittnet") som den kvinnliga kriminalpolisen Klara. Hennes kollega Greger Krona spelas av Stefan Sauk. Mikael Persbrandt, spelar i ”Rånarna” läkaren Frank, som Klara är förälskad i och bor tillsammans med. I början blir man lite undrande över Persbrandts tillbakadragna roll, men förklaringen kommer så småningom.

Filmen börjar med ett rån som publiken ser genom en övervaknings-kamera, och en grym avrättning av en gisslan. Handlingen förflyttar sig till och utspelar sig sedan huvudsakligen i Stockholm. En serie rån utförs med stor professionalism och militärisk disciplin. Detta är polisens första iaktagelse. Den unga kriminalpolisen Klara sätts på fallet tillsammans med Greger Krona - en väldigt konservativ och tuff veteran från insatsstyrkan. De båda drar inte alltid jämt, men är ändå ett par som vinner åskådarens sympati då Krona under den tuffa ytan har en viss värme och när det verkligen gäller är han beredd att skydda Klara.

Polisen börjar efterhand misstänka att ligan känner till polisens handlande och alltmer hamnar Klara i skottlinjen medan utredningen för henne i en riktning hon inte räknat med. Filmen är spännande och innehåller överraskningsmoment som man inte väntat sig. Man får betrakta den som en stunds underhållning, någonting mer lämnar den egentligen inte efter sig hos åskådaren. Handlingen är komprimerad och filmen är inte allför lång vilket är ett plus, hade den varit längre skulle den förmodligen riskera att bli långtråkig.

Filmen bärs upp av framför allt Mikael Persbrandt som alltid är en skicklig skådespelare och balanserar mellan sympati och ondska. Stefan Sauk är ganska trovärdig som polis av den gamla stammen. Kanske rör sig filmen lite för mycket kring en handfull kända skådespelare. Problemet, som är ett ganska vanligt syndrom för svensk film är att det ibland blir som filmad teater. Sofia Helin är för vek och för naiv för att vara trovärdig som erfaren kriminalpolis. Hennes motsats är Stina Ekblad som polischef, en kall fåordig chef, lite för teatralisk. Filmatiskt är filmen ganska enkel utan imponerande scenografi. Det enda originella är bankkamerorna i inledningen.

Mitt tips är att ”Rånarna” ganska snart kommer att hamna i videobutikerna. Men visst kan man gå och se den för att fördriva en kväll om man inte har alltför stora förväntingar.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rånarna
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu