Orphan 2009

Drama Skräck Thriller
USA
117 MIN
Engelska
Estniska
Teckenspråk
Orphan poster

Synopsis

Esther är en nioårig föräldralös flicka från Ryssland som tycks vara förföljd av olycka. Hennes förra fosterfamilj dog i en brand som hon med nöd och näppe undkom. Men nu när familjen Coleman adopterat henne ser livet betydligt ljusare ut. Tills en klasskamrat faller från en klättersällning. Tills en nunna från barnhemmet hittas ihjälslagen. Och tills att Esthers nya mamma börjar tvivla på om den tragiska branden verkligen var en olyckshändelse.
Ditt betyg
3.2 av 594 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Fredrik Adolvsson

16 februari 2010 | 13:03

Varning för barn

Under 70-talet lyckades Hollywood väldigt bra med att göra psykologiska skräckfilmer, en konstform man med få undantag misslyckats med sedan dess. "Orphan" är en klart modern, och mycket brutalare, benbrytande återgång till den gamla goda tiden.

Paret Colemans tredje graviditet slutade i tragedi. Efter en tid av sorg och bearbetning beslutar de sig för att genomföra en diskuterad adoption av en lite äldre flicka, och får med sig ryska flickan Esther hem. Till en början verkar allting hur bra som helst, bortsett från sedvanlig försiktighet och svartsjuka från familjens son, men det dröjer inte länge innan obehagliga saker börjar inträffa, gammalt groll om alkohol och otrohet bubblar upp till ytan, och därefter går stämningen bara från dåligt till värre. 

Inledningen av "Orphan" är drömlik och sätter utmärkt scenen med sin krypande känsla av mardröm. Här finns inslag, ganska gott om, av billig skrämseltaktik, men fokus är ändå på ordentlig uppbyggnad av historien, av att det där effektiva obehaget som vanligen glöms bort i västerländsk skräck/rysare.

Likaledes har karaktärerna för en gångs skull inte glömts bort. Kate och John Coleman, spelade av Vera Farmiga ("The Departed", "Up in the Air") och Peter Sarsgaard (en förbaskat fin skådespelare som förtjänar ett uppmärksammat genombrott i Hollywood), är mänskliga och tredimensionella karaktärer med fel och brister i såväl sina bakgrunder som de beslut som tas genom filmen, och de känns alltigenom äkta.

Den relativa nykomlingen Isabelle Furhmans gestaltning av adoptivflickan Esther är i samma linje. Hon skildras på ett nyanserat, lite annorlunda vis, beräknande och noggrann men håller inte nödvändigtvis sin mörka sida dold. Jag uppskattar det, hur hon inte bryr sig men samtidigt är oerhört medveten. Kanske är det inte ett under av trovärdighet, det är trots allt en hel del filmisk jäkelskap hon får ställa till med, men det hålls ändå inom gränserna för filmens verklighet. Esther är en blandning av Damien från "Omen" och spökflickan från asiatiska skräckis, fast värre och mer realistisk. Det är förstås realismen som gör att hon känns värre, men ändå, det fungerar.

Med det inte sagt att "Orphan" är ett modernt mästerverk, det saknas en del i form av djup och helt oförutsägbar är den förstås inte, den hör däremot till en typ av klassik amerikansk skräck/rysare som inte görs längre, och den lyckas dessutom ta det ett steg längre. Det är hedervärt och ger oss en av de mer underhållande (och snyggare - jag borde skämmas om jag inte åtminstone i förbifarten nämnde fotot) skräckisarna från Hollywood på ganska länge.

| 16 februari 2010 13:03 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Orphan
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu