Orphan (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Esther är en nioårig föräldralös flicka från Ryssland som tycks vara förföljd av olycka. Hennes förra fosterfamilj dog i en brand som hon med nöd och näppe undkom. Men nu när familjen Coleman adopterat henne ser livet betydligt ljusare ut. Tills en klasskamrat faller från en klättersällning. Tills en nunna från barnhemmet hittas ihjälslagen. Och tills att Esthers nya mamma börjar tvivla på om den tragiska branden verkligen var en olyckshändelse.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: ORPHAN

Varning för barn
Under 70-talet lyckades Hollywood väldigt bra med att göra psykologiska skräckfilmer, en konstform man med få undantag misslyckats med sedan dess. "Orphan" är en klart modern, och mycket brutalare, benbrytande återgång till den gamla goda tiden.

Paret Colemans tredje graviditet slutade i tragedi. Efter en tid av sorg och bearbetning beslutar de sig för att genomföra en diskuterad adoption av en lite äldre flicka, och får med sig ryska flickan Esther hem. Till en början verkar allting hur bra som helst, bortsett från sedvanlig försiktighet och svartsjuka från familjens son, men det dröjer inte länge innan obehagliga saker börjar inträffa, gammalt groll om alkohol och otrohet bubblar upp till ytan, och därefter går stämningen bara från dåligt till värre. 

Inledningen av "Orphan" är drömlik och sätter utmärkt scenen med sin krypande känsla av mardröm. Här finns inslag, ganska gott om, av billig skrämseltaktik, men fokus är ändå på ordentlig uppbyggnad av historien, av att det där effektiva obehaget som vanligen glöms bort i västerländsk skräck/rysare.

Likaledes har karaktärerna för en gångs skull inte glömts bort. Kate och John Coleman, spelade av Vera Farmiga ("The Departed", "Up in the Air") och Peter Sarsgaard (en förbaskat fin skådespelare som förtjänar ett uppmärksammat genombrott i Hollywood), är mänskliga och tredimensionella karaktärer med fel och brister i såväl sina bakgrunder som de beslut som tas genom filmen, och de känns alltigenom äkta.

Den relativa nykomlingen Isabelle Furhmans gestaltning av adoptivflickan Esther är i samma linje. Hon skildras på ett nyanserat, lite annorlunda vis, beräknande och noggrann men håller inte nödvändigtvis sin mörka sida dold. Jag uppskattar det, hur hon inte bryr sig men samtidigt är oerhört medveten. Kanske är det inte ett under av trovärdighet, det är trots allt en hel del filmisk jäkelskap hon får ställa till med, men det hålls ändå inom gränserna för filmens verklighet. Esther är en blandning av Damien från "Omen" och spökflickan från asiatiska skräckis, fast värre och mer realistisk. Det är förstås realismen som gör att hon känns värre, men ändå, det fungerar.

Med det inte sagt att "Orphan" är ett modernt mästerverk, det saknas en del i form av djup och helt oförutsägbar är den förstås inte, den hör däremot till en typ av klassik amerikansk skräck/rysare som inte görs längre, och den lyckas dessutom ta det ett steg längre. Det är hedervärt och ger oss en av de mer underhållande (och snyggare - jag borde skämmas om jag inte åtminstone i förbifarten nämnde fotot) skräckisarna från Hollywood på ganska länge.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Fermen
En bra thriller med två underbara skådisar: Farmiga och Sarsgaard. Dem två är riktigt bra skådespelare. Farmiga har verkligen lyckats i skräck världen.
Brinken
En riktig nagelbitare & höjdar-thriller i den psykologiska terrorns tecken! Stark 4:a får den av mig!
Douglas_Sthlm
En riktigt bra thriller som behåller spänningen in till sist minuten, även om slutet är förutsägbart. Så klart finns omgivningens obligatoriska misstro mot tecknet som tyder på att allt inte står rätt till. Ändå kunde jag inte låta bli att känna frustration över att ingen fattar hur illa det är ställt. Mycket sevärd, både för honom och henne. Start fyra av fem.
Visa fler (41)

Veckans populära filmer

Visa fler