Nick Cave - One More Time with Feeling 2016

Dokumentär Musik
Storbritannien
113 MIN
Engelska
Nick Cave - One More Time with Feeling poster

Synopsis

En dokumentär om musikern Nick Cave. Från början var den tänkt som en konsertfilm, men den tragiska bakgrunden till skrivprocessen och inspelningen av Skeleton Tree utvecklades till något annat. The Bad Seeds framförande av den nya musiken blandas med intervjuer, dokumentära bilder och Caves funderingar och grubblerier.
Ditt betyg
4.2 av 5 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
One More Time with Feeling
Biopremiär
8 september 2016
Språk
Engelska
Land
Storbritannien
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

8 september 2016 | 10:00

Finstämt och ärligt om det svåraste i livet

Hur går man vidare efter att det värsta möjliga har hänt en människa? Det försöker Nick Cave ge svar på i denna kärleksfulla och otroligt gripande musikdokumentär av regissören Andrew Dominik. Filmen handlar om arbetet med Nick Cave and The Bad Seeds senaste album ”The Skeleton Tree”. Men det som var tänkt som en slags personligt filmad skiva från början ändrar dock snabbt fokus och ger istället en ännu intimare inblick på den sorg som föranlett många av de melankoliska låtarna på plattan.
Det är knappt två år sedan den fina dokumentärfilmen ”20 000 Days on Earth” av och med Nick Cave visades och i den kunde vi bland annat se några scener med honom tillsammans med sina tvillingsöner Earl och Arthur. Bara ett år senare var bara Earl kvar, efter att Arthur tragiskt gick bort i en olycka förra sommaren, mitt under arbetet med pappa Nicks senaste album. Det här är en film om inspelningen av skivan, men ännu mer är det en faders förtvivlade försök att förstå det fullständigt oförståeliga och framförallt acceptera livets ibland vidriga svängar för att själv orka vidare.

Filmen är svartvit och inspelad tredimensionellt. Först känns kanske inte valet av 3D-kameran helt klockrent, men så fort första sången börjar sjungas förstår jag vitsen. Fotot slukar in mig och jag blir mer mottaglig för det jag hör när jag liksom inte behöver tänka på det jag ser. Kameran tar mig med in i studion och jag kommer nära både melodin fast framförallt det jag ser berättas. Allt och alla får ett speciellt djup, blir så mycket mer på riktigt och verkliga på något sätt. Musiken dånar verkligen genom duken och in i mig, medan jag å min sida gör precis tvärtom och dånar in i duken och där någonstans möts vi så ännu ljuvare musik uppstår.

Mellan de vemodiga sångerna får vi se den av sorg drabbade familjen göra för dem vardagliga saker mitt i det som inte längre är vardag utan någonting helt nytt och annat, något ingen av dem känner igen men som de måste börja bekanta sig med då det är deras nya liv som nu ofrivilligt utspelas. 

Från början är det inte uttalat vad som hänt, men vi förstår av samtalen, stämningen och den snyggt riktade kameran att det är en stor tragedi som ligger som bakgrund till allt detta. När sedan Nick och hans fru Susie börjar berätta om sin förlust gör de så fåordigt men ändå öppet. De lämnar ut högst personliga känslor och tankar, fast hela tiden med stor integritet utan att fläka ut det privata. Båda har en sund och väldigt behaglig distans till inte bara sig själva men framförallt oss som lyssnar, varför jag som åskådare aldrig känner att jag inkräktar.

Som med alla stora berättare skildrar Nick Cave genom sig själv och sina erfarenheter också min historia. Jag känner såklart i första hand med familjen, men blir samtidigt påmind om saker jag vill och bör minnas från mitt eget liv och mina tankar och jag lär mig därmed något om mig själv också.

”One More Time With Feeling” är en otroligt stark filmisk, ja nästan teatral - upplevelse, i första hand för alla Cavefans såklart, men det är också en visuellt vacker och underbart musikalisk film för samtliga andra som vill åka med på en känslosam resa. 

Sorgen är givetvis central i detta, men det som motiverar sorg från början är kärlek, varför detta egentligen är en film om just - kärlek. Det handlar om att mot alla odds överleva ett trauma, att acceptera det, gå vidare och tids nog också välja glädjen igen. Och det slutgiltiga valet mina vänner – det stavas kärlek och Nick med familj lär oss just det.
| 8 september 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nick Cave - One More Time with Feeling
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu