No One Will Save You 2023

Sci-Fi Skräck Thriller
USA
93 MIN
Engelska
No One Will Save You poster

Synopsis

Brynn Adams är en kreativ och talangfull ung kvinna som har blivit utstött från samhället. Ensam men hoppfull finner hon tröst i det hem där hon växte upp, tills hon en natt vaknar av underliga ljud från utomjordiska inkräktare. En actionfylld kamp mellan Brynn och utomjordiska varelser bryter ut och hotar hennes framtid. Samtidigt tvingar de henne att ta itu med sitt förflutna.
Ditt betyg
2.6 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

22 september 2023 | 06:00

En enda, lång, vild jakt med otäcka aliens i annorlunda rysare

De utomjordiska besökarna i den här spännande rysaren har knappast vänliga avsikter men hjältinnan Kaitlyn Dever är inte den som ger sig i första taget.
Aliens i form av långa, gängliga varelser med stora huvuden och ögon är knappast något nytt. Utomjordiska besökare, vänliga eller hotfulla, har skildrats i otaliga filmer med varierande kvalitet. Det är svårt att tro att man kan komma med något nytt på temat. Men Brian Duffield lyckas med sin nya Disney-rysare.
 
Vi följer unga Brynn (Kaitlyn Dever) som bor ensam, isolerad i en villa i en småstad. Hon är uppenbarligen inte populär hos de andra lokalborna och håller sig undan. Men en kväll attackeras hon av någon - eller något - hotfullt i sitt hem och inser snart att denna främling är långt ifrån ensam i sin invasion.
 
Vad som på pappret kan låta som en ganska ordinär science fiction-skräckis - tankarna leder främst till ”Signs” flera gånger - är egentligen en förvånansvärt unik och annorlunda film där regissören och manusförfattaren Duffield överraskar oss med flera ess han gömt i rockärmen.
 
Främst är Brynn en fascinerande hjältinna. Vi hejar såklart på henne i kampen mot dessa varelser men vet också att hon har ett mörkt förflutet baserat på stadsbornas behandling av henne. Hennes tragiska bakgrundshistoria skalas av lager för lager med små, subtila ledtrådar gömda i berättelsen.
 
Detta späs på av att andra rollfigurer praktiskt taget är anonyma statister vars enda syfte är att reflektera Brynns resa. Detta är trots allt Brynns - och Devers - film och en emotionell karaktärsutveckling kombineras med vild, hårresande action. För här kastas ingen tid bort på onödig exposition eller dialog (filmen är nästan helt replikfri) - det är en enda, lång jakt där adrenalinet pumpar för fullt.
 
Där hjälper såklart Devers tuffa insats. Skådespelaren har växt från tonårsskådespelare till stark huvudrollsinnehavare. Hon gav en riktigt rolig rollprestation i ”Booksmart” och en imponerande dramatisk sådan i TV-serien ”Dopesick”. Här sparkar hon alien-röv med gott om pondus, även om sårbarheten finns där också.
 
Hon tillsammans med utmärkta specialeffekter gör att man har överseende för det faktum att man tålamodet tryter med en film som sagt nästan helt saknar dialog. Dever är tillräckligt bra på att utstråla rädsla och frustration, men även inre demoner som kämpar. Men ibland infinner sig behovet av en paus från allt springande och fightande.
 
Duffield visar efter underskattade debuten ”Spontaneous” att han har gott med nya, fräscha idéer att injicera skräckgenren med. ”No One Will Save You” är en spännande, stundtals riktigt otäck film som lär pigga upp en trist höstkväll, och extra kul för de som är på humör att analysera några djupare ämnen.
| 22 september 2023 06:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Bra recension! Jag älskar verkligen Devers insats här i en utmanande roll. Hennes karaktär Brynn har en stark utveckling och det är hennes livsöden som griper starkast tag i mig. Djupet i karaktären gör att man bryr sig om henne. Håller även med om att Duffield lyckas med en del nyskapande i en svår subgenre. Det enda smånegativa är att det nästan tippar över till att bli upprepande, men klarar av det snyggt ändå. Inte så läskig för egen del, men med en del häftiga skräckscener man önskar de kunde haft med lite mer. Busscenen är riktigt bra. Det faktum att filmen är näsintill helt replikfri finner jag så otroligt häftigt. Hade varit så fånigt annars för vem går runt och pratar med sig själv konstant? Här är det kroppsspråket som talar och Dever gör det fenomenalt övertygande. Härligt uppbyggd film där man får chans att lista ut saker innan svaren kommer. Jag hade en härlig stund med denna film.
Läs mer
2
Nej, verkligen ingen höjdare. Seg och upprepande. Hade varit bättre som en kortfilm på max 30 min då storyn inte håller för mer än det . Att i princip inga karaktärer säger något blir bara löjligt, känns som att skaparna gjort det bara för att ha en egen idé och sticka ut. För utan det hade det varit en film som man sett många gånger tidigare. Dever är däremot bra. Gillade henne redan i Tim Allens serie "Last Man Standing", men den har säkert inte MovieZines recensent sett då han avskyr ALLT som har med kristendom och politik som inte är långt ut på vänsterkanten...
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu