No Escape 2015

Action Thriller
USA
103 MIN
Engelska
No Escape poster

Synopsis

En thriller om en amerikansk familj som flyttar till Sydostasien och hamnar mitt i en våldsam statskupp. Rebeller attackerar staden skoningslöst och förvandlar den till en krigszon. Familjen måste fly och letar desperat efter en säker plats från rebellernas systematiska avrättningar av utlänningar.
Ditt betyg
3.0 av 151 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
No Escape
Biopremiär
4 september 2015
DVD-premiär
11 januari 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Noble Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Carl Adam Anderberg

1 september 2015 | 12:00

"No Escape" flyr inte undan klichéerna

Mycket smygande, en del action och lite gammalt hederligt barnakastande (!) på toppen, men inte särskilt intressant.
Förväntningarna på "No Escape" har ändå funnits där. Owen Wilson som actionhjälte? Ballt! En familj på flykt undan en massa rebeller mitt i en stad? Häftigt! Pierce Brosnan med på ett hörn? Count me in! Summa kardemumma? Det funkar nästan, men inte riktigt.

Wilson och Lake Bell spelar ett amerikanskt par som just flyttat till en icke namngiven asiatisk storstad. Med sig har de, förutom sin uppenbara brist på personkemi, även sina två döttrar och en hel hoper med tvivel på deras beslut att rycka upp hela familjen med rötterna och dra österut (eller västerut?) var det rätta. Wilsons karaktär, Jack, arbetar för ett amerikanskt företag som håller på med vattenrening, eller något sådant, och bör därför dö enligt de inhemska rebellerna. Ja, ungefär så mycket handling får plats i filmen och utöver den lilla gnuttan information är det ett evigt gömmande och springande och hoppande som gäller. Allt för att hålla spänningen uppe.

Det känns som att jag sett allt förut och det finns inte riktigt något som sticker ut överhuvudtaget, men jag har med det sagt ändå ganska trevligt under mina timmar med filmen. Och det finns absolut några skopor underhållningsvärde att hämta här,  det är bara det att jag redan glömt hälften när jag lämnar biosalongen, vilket såklart skulle kunna bero på att jag är korkad och glömmer snabbt, men jag väljer att tro att det beror på att "No Escape" är rätt generisk och klichéfylld till tusen. 

Owen Wilson skulle kunna fungera i rollen som ingenjörsfarsa, men samspelet med Lake Bells fru-karaktär fungerar inte särskilt bra alls. Deras uppenbara brist på kemi gör att hela deras familjesituation känns onaturlig, vilket såklart lägger sig som en stor fuktig trasa över alla mina försök att relatera till dem. Pierce Brosnan stjäl istället showen i rollen som avdankad kvinnokarl, och han verkar ha haft rätt kul under inspelningarna, men tyvärr är hans medverkan ganska kort. 

Jag vill gilla "No Escape", men det är svårt när den gör så lite för att förtjäna det. Det är ganska talande att någon skrev att "den här filmen är anledningen till att vi har zombies och aliens", för så är det verkligen. Det blir för onyanserat och ointressant, och utan att ens kunna luta sig mot att ha intressanta antagonister (rebellerna är en enda ansiktslös oformlig massa som av någon dum anledning vill familjen ont) faller hela prospektet ganska platt.

Det blir faktiskt ändå lite spännande på sina håll, och Pierce Brosnan framkallar ändå något garv då och då, och jag kan faktiskt inte helt avråda dig från att se "No Escape" på bio om du redan nu vet med dig att du gillar den här typen av filmer. För det är egentligen inte så dåligt gjort. Det är bara väldigt, väldigt ointressant.
| 1 september 2015 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
Mega action/thriller kunde ju knappt andas på 100min :) En amerikansk familj har flyttat till Sydostasien då pappan ska börja på ett nytt jobb där man renar dricksvattnet, men knappt har familjen hunnit landa innan dem hamnar mitt i en våldsam statskupp och galna terrorister skjuter alla utlänningar dem kan möter, vi får följa kampen då familjen ska försöka fly staden.... Började kanske segt och tråkigt men sen var det en lång oavbruten action non-stop, tyckte den var jätte spännande men ändå var det något som fattades för att den skulle bli riktigt grym. Vet inte exakt vad det är, men något i känslan i filmen var lite off även om storyn och klippningen var snabb och spännande, ibland kan man inte sätta fingret på vad det är, man bara känner det..men betyget blir ändå en godkänd 3A... Cast: Lake Bell, Owen Wilson, Pierce Brosnan mfl... AAA
Läs mer
5
När jag såg trailern till "No Escape" första gången trodde jag att det skulle vara en sedvanlig actionfilm med Pierce Brosnan och Owen Wilson i huvudrollerna. Men ack så fel jag hade. Redan efter de första minuterna insåg jag att filmen skulle vara brutalare än så. Jack Dwyer (Owen Wilson) flyttar med sin familj från Austin, Texas, till ett sydostasiatiskt land för att arbeta som mellanchef på ett västerländskt reningsverk. Vi får veta att resten av familjen egentligen inte ville flytta, men hade inget val. Redan efter en natt på hotellet bevittnar familjen början till en statskupp som skulle leda till mord av många oskyldiga civila, inklusive västerlänningar. För att göra saken värre vill upprorsmakarna dessutom jaga familjen Dwyer och mörda dem. Familjens enda hopp är nu den amerikanska ambassaden som ligger ett par kvarter bort från hotellet de tvingas fly från. Hur ska jag sammanfatta "No Escape" med några få meningar? Jag skulle säga att "No Escape" visar mänsklighetens sämre sidor när laglösheten tar över ett land. Polisen har förlorat kampen om ordningen och rebellerna är riktigt onda (på ett väldigt otäckt sätt) när de brutalt och aggressivt eliminerar allt i sin väg, oavsett om offren är försvarslösa eller inte. Trots det råa våldet är dessa scener tack och lov inte alltför många, utan vi får (med spänning) istället följa familjens försök att undvika rebellerna och fly från kaoset. Jag tycker att filmmakarna lyckats skapa en otäckt atmosfär där man inte vet hur det hela kommer att sluta för familjen Dwyer. När jag var på MovieZines förhandsvisning av filmen (den 31 augusti 2015) höll biopubliken andan och flämtade till flera gånger i biosalongen. "No Escape" har kritiserats av vissa för att vara främlingsfientlig (mot sydostasiater p.g.a. det sätt som rebellerna målats upp) samt innehålla en del motsägelsefulla scener. Kambodja bojkottar filmen p.g.a. användningen av språket Khmer i en scen. Så vad tycker jag om det hela? För er som vill hitta dolda budskap kan jag säga att "No Escape" kan tolkas på många olika sätt. Filmen kommer att ge tittarna blandade känslor, och visst finns det scener i filmen som inte är trovärdiga. Men filmmakarna har gjort sitt bästa för att inte avslöja för tittarna var handlingen utspelar sig trots att filmen är inspelad i Thailand. De har samarbetat med den thailändska regeringen för att se till att filmen "inte utspelas i Thailand". Som jag har skrivit i rubriken är handlingen aktuell och skulle kunna ske i vilket land som helst i världen (och inte nödvändigtvis i ett sydostasiatiskt land). Därför bestämmer jag mig för att trots allt ge "No Escape" en femma. Vilken spännande film!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu