Nim och den hemliga ön 2008

Äventyr Familj Fantasy
USA
96 MIN
Engelska
Nim och den hemliga ön poster

Synopsis

Allt kan hända på Nims ö, Här bor den kaxiga unga flickan Nim bland exotiska djurvänner och sina böcker om hjälten Alex Rover, världens störste äventyrare. Hennes ö hotas när Nims pappa är försvunnen till havs. Nim söker hjälp hos författaren till Roverböckerna, som visar sig vara en hypernervös författarinna med torgskräck.
Ditt betyg
2.4 av 137 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Nim's Island
Biopremiär
10 oktober 2008
DVD-premiär
18 februari 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

Nims sjunkande ö

Oscarsnominerade Abigail Breslin har dumpat barnhullet och i sin senaste film leker hon Peter Pan på en öde ö. En tam fantasifilm med en uppsättning lika tama djur där Askungens små sjungande möss inte har en chans. Småroligt, småspelat men framförallt storfjantigt.

Barnhullet är borta. Åren är fler. Men Abigails smak i filmer verkar inte bli bättre med åldern. I och för sig är det också något hon kan kosta på sig. Efter Oscarsnomineringen med "Little Miss Sunshine" har ungen en hel del skådespelarcred att slösa bort. "Nim och den hemliga ön" är tyvärr inte välslösad tid. Snarare en dussinsötsak i familjeförpackning.

Nim (Breslin) bor med sin äventyrlige marinbiolog till far (Gerard Butler) på en öde Peter Pan-ö där fantasin är lika levande som gullig. Sjölejon, pelikaner och ödlor i bästa Askungenversion. En lycklig barnsaga som egentligen tar en ganska udda början. En historia där mod kan komma från de mest oväntade håll. En historia med mycket moral men desto mindre sammanhang.

För "Nim och den hemliga ön" är ovanligt plottrig. Från en lovande början som ställs åt sidan till en sönderhackad helhet där någon kontinuitet inte är att tala om. Snarare slår de äventyrliga mellanspelen hål på en historia som i och för sig är så tråkig och förutsägbar att den faktiskt inte engagerar. Gerard Butler är stel och ganska pinsam i rollen som öm pappa. Abigail Breslin, riktigt töntig utan någon av den charm och Oscarstalang man kanske kunde sett fram emot. Däremot är Jodie Foster förvånansvärt bra i sin roll. Vältajmad, välspelande och möjligtvis det enda som håller "Nim och den hemliga ön" lite över floppgränsen.

För det här riktar sig till långt ifrån alla. En film som "Nim och den hemliga ön" är strikt för barn. Men visst förekommer det försök att bli sådär klassiskt sorglig att man lyckas klämma fram en tår även från den mest cyniske vuxne. Där moralen är så välmenande och humorn så oskyldig. En film som "Nim och den hemliga ön" må till ytan vara lite annorlunda men innehållet är lika poppigt som första bästa tuggummi. Från en fin färglad men alldeles för kort saga där fantasin målar en sprakande handling blir det här en svart-vit moralpannkaka. För ett tamt sjölejon, en fiskande pelikan och en halvsnackande ödla räcker inte långt. Fler av de här töntfasonerna lär landa Abigail en bra bit bakom huvudkonkurrenten Dakota Fanning. Möjligtvis med all rätt.

"Nim och den hemliga ön" skaver som strandsand mellan tårna och håller sig knappt flytande tack vare Foster och ett skratt eller två.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Nim och den hemliga ön
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu