Night Swim 2024

Skräck Thriller
USA
98 MIN
Engelska
Night Swim poster

Synopsis

Långfilmsversion baserad på en kortfilm om en kvinna som varje natt simmar i en pool hemsökt av en ond ande.
Ditt betyg
1.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Andreas Samuelson

19 februari 2024 | 21:01

Urvattnade skräckfilmsklichéer i Blumhouses lättglömda poolrysare

Blumhouses femtioelfte spökrysare med helylle-familj i fara är inte provocerande dålig men tam, lättglömd och full av klichéer.
Det är nästan imponerande hur Blumhouse med mestadels fortsätter att mata ut nya skräckfilmer på löpande band. Med ständigt nya, mer eller mindre påhittiga idéer, miljöer och monster börjar de likna Stephen King i ”Family Guy”-avsnittet där han får pengar för att skriva en rysare om en lampa.
 
Med det sagt är kvantitet inte detsamma som kvalitet. Är allt Blumhouse levererar bra? Nej. Läskigt? Absolut inte. Senaste försöket ”Night Swim” är inget totalt bottennapp men definitivt en av de titlar man i deras allt mer trånga bibliotek troligen snart glömmer.
 
Handlingen kretsar kring en hemsökt pool som i inledningen dränker en liten flicka. Flera år senare flyttar en familj in i samma hus och pappan (Wyatt Russell) - en basebollspelare som återhämtar sig efter en skada - påbörjar sjukgymnastik i poolen med häftiga resultat. Men det verkar även finnas något omänskligt i vattnet som hotar barnen i familjen.
 
Trots den relativt originella miljön så påminner filmen om otaliga andra, både etablerade klassiker och Blumhouse egna filmer. Med alla slumpmässiga spöken som dyker upp liknar det nästan valfri ”Conjuring”-film under vatten. Här osar - eller till och med stinker - det både ”The Shining” och ”Poltergeist”. Det är så tätt med urvattnade klichéer att den lika gärna kunnat döpas om till ”Poolen som Gud glömde”.
 
Utan att ha sett kortfilmen den bygger på så är det lätt att gissa att där fanns någon specifik, skrämmande scen som stack ut. Här blir det lite tunt och fattigt även om filmen känns väldigt kort. Karaktärer utvecklas och förändras i en fingerknäpp, och poolens övernaturliga egenskaper accepteras på rekordtid.
 
Annars är det väldigt mycket uppbyggnad utan att något riktigt skrämmande händer. Mystiska ljud, läskiga skuggor, en katt som försvinner, etc. En sekvens på ett poolparty lycka skapa en förebådande ruggig stämning likt den berömda strandscenen i ”Hajen”. Vi vet att något hemskt kommer att hända. Men det som sedan sker är en besvikelse.
 
Även upplösningen är ett antiklimax med speciellt underliga reaktioner på en tragisk händelse. Effekterna är inte de värsta ur CGI-perspektiv men vissa spöken ser dock ut som tecknade seriefigurer, och är kanske mer skrattretande än otäcka. Skådespelarna gör sitt bästa men har inte mycket att jobba med. Speciellt suveräna Kerry Condon (”The Banshees of Inisherin”) är bortkastad som orolig mamma.
 
Kanske var det lite väl entusiastiskt att ge långfilmsdebuterande regissören Bryce McGuire 15 miljoner dollar av anledningen att han gjort kortfilmsoriginalet. Medan det är relativt välgjort så saknas både personlig stil och förmågan att både framkalla kalla kårar och skrämselhicka. Men filmen har redan dragit in över 48 miljoner så vi kan med största sannolikhet vänta oss en ”Night Swim 2” framöver. Men såvida du inte är desperat att konsumera allt Blumhouse kläcker ur sig så kan jag rekommendera att se om ”Hajen” istället - eller ta att varmt bad.
| 19 februari 2024 21:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Night Swim
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu