Nära & kära 2005

Romantik Drama Komedi
USA
105 MIN
Engelska
Nära & kära poster

Synopsis

Nära & kära är en romantisk komedi om en ambitiös kvinna från Upper East Side som blir förförd av en ung artist från Brooklyn, som också råkar vara sonen till hennes terapeut.
Ditt betyg
2.5 av 147 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Prime
Biopremiär
10 mars 2006
DVD-premiär
22 november 2006
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Sony Pictures
Ålder
Barntillåten
Längd

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

Diagnos: splittringskomplex

Det värsta först. Den svenska titelöversättningen är en total katastrof. Vi har börjat vänja oss vid att distributörerna börjat lämna vissa filmtitlar i sin originalform, vilket är mycket positivt. Frågan är vem som satte denna värdelösa och missvisande tönttitel och framför allt vad han rökte för någonting. Nu kanske inte originalnamnet ”Prime” heller var något att skriva hem till mamma om, men det hade säkert fungerat bättre. Namnet låter numer istället som en tokrolig liten komedi, typ fasansfulla ”Släkten är värst”, vilket filmen delvis är och då kommer vi till nästa stora problem. ”Nära och kära” är egentligen två filmer som inte passar speciellt bra ihop. Rafi (Uma Thurman) är 37 år och nyskild. För att komma över sin skilsmässa går hon i terapi hos Lisa Metzger (Meryl Streep). Nu vill dock ödet sig inte bättre än att Rafi träffar en 23 år ung man David (Bryan Greenberg) som får henne att älska igen. Fattas bara att David är Lisas son och strax är förvecklingar kring kärlek, arbetsmoral och judiska högtider igång. På papperet låter det alltså som en ganska rolig och småtrevlig liten film. Vilket den i inledningen också är. Regissören Ben Younger tar väl vara på de komiska möjligheterna som finns. Han har dessutom gjort sin film lite extra speciell genom att använda en speciell klippteknik som romantiska komedier ofta inte brukar inneha. New York ser fantastiskt ut och även musiken är välvald och imponerande.

Men tyvärr stannar det där. För ”Nära & kära” lider precis som terapeuten i filmen av splittringskomplex. Första delen av filmen är en mer renodlad komedi, men när väl alla kort läggs på borden byter den plötsligt skepnad till ett eftertänksamt och intelligent drama om två människor som älskar varandra, men är i olika stadier av sina liv. Visst går det alldeles utmärkt att hoppa mellan skratt och tårar, men här blir skarven så tydlig att summan inte blir bättre än någon an sina beståndsdelar. Dock ska det sägas att det finns en hel del imponerande scener och sträckor här, Younger är riktigt duktig på detaljer och finlir. Men känslan av vad filmen egentligen kunde ha varit är svår att skaka av sig.

Är det något som dock är konsekvent är det skådespeleriet. Meryl Streep är grymt underskattad som komidienne och hennes smått tokroliga tolkning om vad som händer när ens patient beskriver hennes sons penis är en riktig klassiker. Bryan Greenberg från tv-serien ”One Tree Hill” är en helt ok leading man som säkert kan växa med bättre roller och en hyfsat uttänkt karriärstrategi. Men den som knäcker allra bäst är Uma Thurman. Hon har vuxit till en riktig bra skådis under de senaste millenniet. Hennes talang är verkligen något som kommit med åren, vem minns inte usla insatser i ”Batman & Robin” och ”The Avengers - Hämnarna”.  Vare sig hon hackar samurajer i ”Kill Bill” eller letar kärlek som sunkig 80-tals brud i New Jersey i ”Desperata kvinnor” så är det med full fräs och stort hjärta, och denna film är inget undantag. Hon gör Rafi med stor värme och trovärdighet, både som osäker och deprimerad nyskild eller som förälskad och lycklig.

”Nära & kära” blir till slut ändå en film som man gärna rekommenderar. Det är ett intressant tillskott i det romantiska komedi-arkivet och triumferar säkert över det mesta i samma genre på bio just nu. Det är bara det att när man ser filmens andra del och framför allt det oerhört fina slutet som man bara undrar vad filmen egentligen kunde ha varit. Utan moderliga terapeuter och pajkastning kanske detta hade varit ett av de bästa relationsdramerna på väldigt länge. Men se den, om inte annat, för Uma Thurmans fantastiska insats.

| 1 januari 2008 00:00 |