Motståndaren 2023

Drama Thriller
Sverige
119 MIN
Svenska
Persiska
Motståndaren poster

Synopsis

Efter att ett förkrossande rykte sprids om honom i Iran, tvingas Imam att lämna allt bakom sig och börja om i Sverige, tillsammans med sin familj. Men hans förflutna vägrar släppa taget om honom.
Ditt betyg
3.0 av 3 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonna Vanhatalo

30 mars 2023 | 21:00

Stark socialrealistisk thriller om lögner och längtan

RECENSION. ”Motståndaren” är en brutal men fantastiskt fin socialrealistisk thriller om livslögner och utsatthet. Kargt naturalistiskt foto av vardag, varvas med poetiska bilder på adrenalinstinn, men ömsint brottning. Resultatet är en både berörande, men också ovanligt vacker skildring av längtan hem, och bort.
Utanförskap och desperation är inte främmande ämnen för regissören och manusförfattaren Milad Alami. Hans debutfilm ”Charmören” (2017) avhandlade liknande tematik, fast i en annorlunda kontext. Den gemensamma nämnaren, och det som är det centrala i hans båda filmer, är just drömmen om uppehållstillstånd och att få ”bli godkänd” som människa. 
 
Iman, en före detta brottare, hans fru och deras två döttrar är politiska flyktingar från Iran. De bor sedan två år på ett ruffigt flyktingboende någonstans i norra Sverige. Den snåriga svenska byråkratin är dem inte nådig, och avslagen haglar, men familjen ger inte upp hoppet om att en vacker dag får lite stabilitet i tillvaron. Iman börjar därför med brottning igen. Han ansluter sig till en lokal idrottsklubb, med hopp om att genom den få ordning på alla papper. Inget blir dock riktigt så som han hade tänkt sig.
 
Iman slits mellan sin egen självbild som den starke mannen, maken och familjefadern, och det som på riktigt är han själv. Med det sagt, hans riktiga jag är ingalunda mindre man eller far, men ändå en annan än den han försöker vara. Brottningen fungerar här dels som metafor för den inre kampen Iman för, men också som en slags katalysator för att ta itu med trauman ur det förflutna. Han kommer bokstavligen behöva brotta ner sina egna skadliga förväntningar, för att där någonstans finna sin sanning, och friheten i den.
 
”Motståndaren” är ett lågmält, men också spännande drama om att behöva fly från sitt land och lämna sitt sammanhang, med förhoppning om att finna ett nytt. Men istället för att grotta ner sig i fördomar och kulturella krockar på vägen, tar Alami bara avstamp i flyktingkrisen och låter historien därefter utvecklas till en karaktärsstudie av en man och hans personliga vedermödor. På så sätt berättas en oerhört gripande historia som ifrågasätter livsval i allmänhet och maskulinitet samt de normer som ger näring till den i synnerhet.
 
Payman Maadi ("Nader och Simin - En separation") som Iman, fullkomligen lyser ur varje por och i varje andetag. Hans vrede, tätt sammanlänkat med hans pulserande passion, letar sig enträget fram mellan de hårt sammanbitna käkarna, och förbi den defensiva kroppshållningen. Han uttalar inte så många ord, men säger desto mer med sin sorgsna blick och all gammal tragik som finns samlat där bakom. Även Björn Elgerd som hans svenske träningskompis Thomas gör en fin gestaltning av avvaktande manlighet, liksom gör Ardalan Esmaili i en mindre, men desto mer minnesvärd roll som familjevännen och tolken Abbas. 
 
Att Alami vet vad han berättar om, kan anas i hans ömsinta skildring av den karga, kalla, men samtidigt så kärleksfulla vardagen. Hans engagemang och otvivelaktiga omsorg över de öden, som han med fina, försiktiga penseldrag porträtterar är hjärtskärande. I en dokumentär bildsekvens visas flyktingboendets rum upp, och vi får se människor med förväntan flytta in, för att därefter tvingas flytta ut. I en annan ser vi människor på flykt i snabba klipp ställa sig framför kameran med ansiktsuttryck som genomsyras av drömmar om den trygghet många av oss tar förgiven. 
 
En annan till synes helt anspråkslös scen, som får mina privilegierade ögon att läcka hejdlöst, är när Imans fru bjuder familjen på provkörning i en ny bil. De åker på sightseeing till de finare delarna av staden och hälsar världsvant på människorna där. I en drömsekvens flyttar de in i en av villorna, bär matchande pyjamas, skrattar vid bordet och sover sedan egna sängar, utan minsta bekymmer om morgondagen. Kontrasten mellan olika verkligheter blir lika tydlig, som smärtsam när den lilla familjen efteråt åker tillbaka till sig, in i rummet där de äter på golvet, sover tätt tillsammans i för få sängar och drömmer om annat.
 
”Motståndaren” är en otroligt stark film om längtan. Längtan bort men också hem. Det handlar om famlandet efter sammanhang, men även om att sakna sin ensamhet. Genom att låna stilgrepp från mer typisk genrefilm i sitt bildspråk, såsom hetsigt skakig kamera, dramatiska in-och utzoomningar och oväntade ljudspår, skapar Alami en thriller som både berör och skrämmer. Men viktigaste av allt är att han på vägen riktar ljuset på, och visar med värme upp öden och ansikten på de människor, som vi hör talas om som siffror i statistiken.
 
Temat intolerans och fördomar är nu, precis som alltid annars, otroligt angeläget. Fast kanske ännu mer så just idag, när främlingsfientlighet lyckats leta sig allt djupare in i finrummen. Det har blivit rumsrent att prata om ”de andra” och benämna människors flykt och strävan efter trygghet med polariserande begrepp som flyktingströmmar och massinvandring.
 
Och det är då, det vill säga nu, som vi verkligen behöver påminna oss om vilka det faktiskt handlar om bakom rubrikerna. Att det är våra medmänniskor, individer med dunkande hjärtan och drömmar om frihet precis som du och jag som är ”de andra” i ”strömmarna”. Vilket är exakt vad ”Motståndaren” med betoning belyser!
 
Filmen må ha en relativt tydlig politisk agenda, men den lyckas ändå beröra på djupet med sitt patos och högst personliga tilltal. Detta är en allmängiltig film om något väldigt privat och intimt, och den blir just därför så otroligt lätt att relatera till.
 
”Motståndaren” vidrör svåra ämnen som tillhörighet, tolerans och inkludering och höjer rösten för dem, som ingen har. Detta är ett drama som inte ställer några direkta frågor, eller försöker komma med svar. Den bara uppmanar oss åskådare att lyssna, reflektera, reagera och agera. Och det är faktiskt det minsta, som vi med vår egen röst fortfarande intakt, kan göra för de som saknar sin. 
| 30 mars 2023 21:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Motståndaren
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu