Motstånd 2008

Drama Krig Historisk
USA
130 MIN
Engelska
Motstånd poster

Synopsis

Den verklighetsbaserade och häpnadsväckande historien om Bielskipartisanerna som kämpade mot nazisterna och räddade ett stort antal liv under andra världskriget. Baserad på romanen "The Bielski Partisans" av Nechama Tech. Tre judiska bröder flyr från det tyskockuperade Polen in i Vitrysslands skogar. Där förenar de sig med ryska motståndstrupper och försöker att rädda så många oskyldiga människor som möjligt.
Ditt betyg
3.1 av 425 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Defiance
Biopremiär
24 april 2009
DVD-premiär
22 juli 2009
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
15 år
Längd

Recensent

Nils Karlén

23 april 2009 | 13:50

Spännande krigsdrama

Judiska partisaner kämpar mot tyska ockupanter i andra världskrigets Polen. Edward Zwicks spännande krigsdrama lyfts av starka skådespelare och stämningsfullt foto.

Andra världskriget har onekligen fått ett populärkulturellt uppsving de senaste åren. Anthony Beevors böcker om Stalingrad och Berlin säljer som smör, faktahyllan i bokhandlarna domineras av krigsskildringar och spel som Call of Duty och Medal of Honour dominerar tv-spelsförsäljningen. Det är alltså inte särskilt konstigt att även Hollywood återigen fått upp ögonen för kriget: "Valkyria" dominerar topplistan i skrivande stund och Stephen Dandrys "The Reader" har rott hem hela fem Oscarsnomineringar. När nu Edward Zwick vänder blicken mot dessa blodfyllda år är det med en klassisk hjältehistoria som fungerar alldeles ypperligt som ett våldsamt spännande matinéäventyr, men kanske inte så mycket mer.

Året är 1941 och Nazi-Tyskland står på höjden av sin makt. Platsen är östra Polen (nuvarande Vitryssland) där tyska trupper är i full färd med att samla upp och nedgöra polacker med judiskt ursprung. Kollaboratörer ur civilbefolkningen samarbetar med ockupanterna och pekar ut sina judiska grannar för SS mördarkommandon. I städerna isoleras den judiska befolkningen i hårt bevakade ghetton medan de nazistiska byråkraterna räknar på den dödliga logistiken. Men allt är inte mörker, här och var reser sig befolkningen och bildar partisangrupper som bekämpar tyskarna med gerillametoder. En av dessa grupper var bröderna Bielskis Otriad.

Storebrodern Tuvia Bielski (Daniel Craig) är gruppens självklare ledare. När föräldrarna mördas av den lokale polischefen tar han en personlig och blodig hämnd men inser snart att hämnd är sekundärt till att överleva. Zus Bielski (Liev Schrieber) har inte samma pragmatiska syn på konflikten utan bestämmer sig för att göra gemensam sak med de sovjetiska trupper som oavbrutet angriper tyskarnas positioner. Tuvia och den minste brodern Asael (Jamie Bell) tar sig an allt fler judiska överlevare djupt inne i skogen och snart har ett mindre samhälle växt fram. Allt medan konflikten mellan de två äldre bröderna blir djupare blir situationen i skogen allt mer hopplös.

Edward Zwick har en försmak för våldsamma och storslagna melodramer med starka hjältar i centrum, se bara på inbördeskrigsfilmen "Glory" eller "Blood Diamond" från här om året. "Motstånd" är inget undantag, här håller bröderna Bielski i den allra sista gnuttan hopp och i motståndet mot de tyska ockupanterna är alla medel tillåtna. Här visas ingen nåd utan tillfångatagna soldater skjuts på fläcken för att inte röja gruppens position. Ett par gånger försöker filmen ta sig an frågan om allt är tillåtet i motståndets namn, bland annat i en brutal avrättning av en ung tysk soldat, men det glöms ganska snabbt bort. Nu gör det inte särskilt mycket då Zwick med bravur lyckas skildra det spartanska livet i skogslägret och den alltid närvarande rädslan för fientliga patruller.

Craig och Schrieber är båda utmärkta som de modiga bröderna medan unge Jamie Bell hamnar mer i skymundan. Även om alla pratar engelska med en östklingande accent byter skådespelarna då och då till ryska vilket, för mina otränade öron, låter riktigt imponerande. Lägg därtill det vackra och stämningsfulla fotot av Eduardo Suerra och den Oscarsnominerade filmmusiken av James Newton Howard och du har en film där hantverket lyser igenom. Det räcker långt, till sist är "Motstånd" en oavbrutet spännande överlevnadsfilm om än kanske inte mycket mer. Men som sådan fungerar den alldeles utmärkt.

| 23 april 2009 13:50 |